Недокрів'я (анемія) — це патологія системи кровотворення, що вражає дорослих та дітей. Вона є гематологічним синдромом, що виникає при зниженні концентрації в крові людини гемоглобіну та зменшенні кількості еритроцитів. У пацієнта з анемією спостерігається слабкість, задишка, запаморочення, серцебиття. Можлива поява денної сонливості, дратівливості, зниження уваги, погіршення апетиту.
При підозрі на недокрів'ю необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою до терапевта або лікаря-гематолога.
Як лікувати
Основні цілі терапії при недокрів'ї — усунення дефіциту заліза, ліквідація кисневої недостатності органів і тканин, нормалізація гемодинаміки та обміну речовин.
Лікувальна програма складається з наступних заходів: Усунення патологічних процесів, що стали причиною виникнення анемії; мед, гематоген; /li>
Контроль за ефективністю лікування здійснюється щотижня шляхом перевірки зростання концентрації гемоглобіну. Для остаточного заповнення запасів заліза в організмі потрібно 3-6 місяців після нормалізації рівня гемоглобіну. Яку діагностику проходити при недокрів'ї Обстеження пацієнта при підозрі на недокрів'я включає: /p>
- вивчення скарг хворого та збирання анамнезу (встановлення причинних факторів анемії);
- фізикальне обстеження — лікар звертає увагу на блідість шкіри та слизових, відчутне серцебиття, болючість у грудях, набряк кінцівок ;
- клінічний та біохімічний аналіз крові;
- інструментальні дослідження (для виявлення кровоточивої ділянки): езофагогастродуоденоскопія, рентгенографія органів ШКТ та грудної клітки, ректороманоскопія.
При необхідності проводяться консультації ендокринолога, гінеколога, хірурга, гастроентеролога, інфекціоніста. Наслідки недокрів'я На тлі недостатнього постачання киснем систем і органів при недокрів'ї існує ризик прояву інфаркту міокарда, серцевої недостатності, ішемічного інсульту Можливе зниження імунітету та активності мозку.