Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Здоровий спосіб життя та вагітність

Львов вул. Антоновича, 102
5,5
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00Сб: 10:00-16:00

Акушер-гінеколог, Гінеколог

24 роки досвіду

8,07
Здоровий спосіб життя та вагітність

Likarni.com спілкуються з прекрасним лікарем, доброзичливою людиною та майстром своєї справи, завідувачем відділенням жіночої консультації, акушером-гінекологом,Надіжко Вальдемаром Володимировичем.

— Ми запиталися у лікаря, яка повинна бути підготовка до вагітності, як правильно провести 9 заповітних місяців, а чого взагалі не варто робити. Ось які поради ми почули від фахівця.

Перед планованою вагітністю варто уникати вживання алкоголю, нікотину, наркотичних засобів, по можливості уникати шкідливих впливів, зокрема на роботі. Якщо говорити про ще якісь особливі умови підготовки до пологів, треба підкреслити, що вже науково доведено вплив фолієвої кислоти. Вона суттєво знижує ризик вроджених вад розвитку нервової системи плода, зокрема нервової трубки плода.

Рекомендовано подружній парі перед плануванням вагітності хоча би за 3 місяці вживати фолієву кислоту в дозі 400 мкг на добу.

Підготовка до вагітності має бути комплексною. Як правило, здорового способу життя та фолієвої кислоти достатньо, відповідно, все буде гаразд. Безумовно, необхідно пам’ятати і про загальні обстеження. Вони повинні бути також проведені подружньою парою перед вагітністю. Існують певні хронічні захворювання, які варто при необхідності пролікувати до вагітності. Якщо те чи інше хронічне захворювання загострюється на фоні вагітності, ми стаємо обмежені в лікувальному ресурсі. Багато препаратів є забороненими для використання під час вагітності. Тому власне подружній парі бажано перед планованою вагітністю провести загальні обстеження. Первинно — це візит до сімейного лікаря.

Є така хвороба, як краснуха або червоничка. Вона відноситься то тих хвороб, якими ми переважно хворіємо в дитинстві, але не всі. Якщо жінка не хворіла в дитинстві а захворіла під час вагітності, це є показом до переривання вагітності. На ранніх термінах краснуха, і це науково доведено, викликає численні вроджені вади розвитку дитини. Варто провести обстеження перед вагітністю на наявність антитіл до краснухи. Якщо є антитіла, значить, жінка перехворіла, і у неї імунітет. Якщо антитіл не виявлено — жінка не перехворіла, має ризик бути інфікованою. У цих випадках достатньо ефективною є вакцинація від краснухи. Це зменшує ризик, небезпеку захворіти під час вагітності.

— Чому перші 12 тижнів вагітності є найскладнішими?

Це період ембріогенезу, період коли відбувається закладка всіх органів і систем. Відповідно всі шкідливі впливи у цей період можуть завдати суттєвої шкоди для дитини. Перші 12 тижнів жінка має бути максимально обережною, уважною до себе. Це стосується вживання алкоголю, нікотину, також пасивного куріння, впливу важкої роботи, хімічних чи будь яких інших чинників, фізичних навантажень, емоційних навантажень.

— Є якісь протипокази у харчуванні у цей період?

Харчування має бути здорове та збалансоване. До кожного випадку треба підходити індивідуально. Не існує дієти, яка підходить усім. Нормою в середньому є 2400 ккал на добу. У раціоні обов’язково має бути 60-80 г білка. Основними джерелами білка в раціоні є м’ясо, риба, молочні продукти. Щодня жінка повинна споживати білковмісні продукти. Бажано обмежити жири тваринного походження — сало, смалець, шкварки. Відповідно треба віддавати перевагу рослинним жирам (олії). Із вуглеводів бажано віддавати перевагу чорному та сірому хлібу, не зловживати солодощами. Співвідношення в раціоні овочів до фруктів має бути 2 до 1.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Вживання в достатній кількості овочів та фруктів поповнює потребу організму в вітамінах та мікроелементах. Жінка в перші 12 тижнів повинна отримувати 400 мкг фолієвої кислоти на добу. Якщо у минулому у жінки були завмерлі вагітності, викидні, вроджені вади в новонароджених дітей — доза фолієвої кислоти збільшується вдвічі, 800 мкг на добу. Дозування препарату повинен коригувати лікар. Доказовою медициною не доведена необхідність додаткових полівітамінних комплексів при умові нормальної вагітності.

— Скільки кілограмів у нормі повинна набрати жінка у період вагітності?

Оптимальною прибавкою є 12 кг за час вагітності. Надлишкова маса може бути спричинена різними факторами. Жінка під час вагітності знаходиться на обліку. Якщо в цей час виявляться фактори, які провокують надмірну вагу, корекція відбувається індивідуально. Не існує шаблонів чи прописаних правил стосовно корекції ваги.

— Чи дозволяються інтимні стосунки під час вагітності?

Секс під час вагітності не є заборонений за умови нормального перебігу вагітності. Але протоколи пишуть про необхідність використання презервативів. Якщо є явища загрози переривання вагітності, це обговорюється з лікарем.

— Досить часто під час вагітності у жінок розвивається таке неприємне захворювання, як геморой. Яке показано лікування і чи можна якось попередити розвиток недуги?

Під час вагітності в організмі відбуваються зміни, які є нормою, але на межі фізіології. Геморой спровокований тим фактором, що під час вагітності утруднений відтік венозної крові від нижньої частини тіла. У другій половині вагітності матка, яка поступово збільшується, створює тиск на нижню порожнисту вену. Позаду матки проходять дві найбільші судини нашого тіла — аорта та нижня порожниста вена. По нижній порожнистій вені від нижньої частини тіла проходить відтік крові. Дієвого методу усунення цього немає. Загальну циркуляцію крові покращують прогулянки по парку, де менше машин, а більше дерев.

— А з чим пов’язаний розвиток пієлонефриту у вагітних?

Під час вагітності є суттєві зміни гормонального стану. На фоні вагітності підвищується рівень прогестерону. Цей гормон має властивість розслабляти м'язову тканину. Нормальний рівень прогестерону забезпечує нормальний тонус матки. За умови низького рівня прогестерону можуть виникати явища загрози переривання вагітності. Але крім матки гормон впливає і на іншу м’язову тканину, наприклад, яка є в сечоводах. Сечоводи мають знижений тонус, на фоні того відбувається застій в сечі, порушений відтік сечі від нирки до сечового міхура. То є сприятливим фактором до розвитку пієлонефриту.

— Як часто трапляється недоношена вагітність?

Статистично гострої проблеми зараз немає. Причин дуже багато — зовнішні та внутрішні фактори.

Майбутній мамі не треба нічого боятися. Треба бути чемною, знаходитись на обліку з приводу вагітності, бути під наглядом лікаря, вчасно робити обстеження, порекомендовані лікарем. Не треба займатися самолікуванням, користуючись при цьому інтернетом. В інтернеті дуже багато нефільтрованої інформації. Я рекомендую друковану літературу, якої зараз багато. Вона продається в книжкових магазинах, як правило, є достовірною. З інформацією треба бути обережною. Важливо під час вагітності почувати себе комфортно.

Житомир пров. Меблевий, 3 А
9,2
Медичний центр “Матерна” пропонує широкий спектр послуг, направлених на всебічну підтримку репродуктивного здоров’я пацієнтів.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-17:00 Сб: 09:00-13:00
Житомир вул. Велика Бердичівська, 43
9,0
Медична клініка “Мати та дитина” відкрита у 2016 році, відноситься до мережі клінік репродуктивного здоров’я, спеціалізована на терапії безпліддя, спостереженні вагітності та гінекології.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-16:00
Дніпро вул. Леоніда Стромцова, 3 А (оф. 212-217) м.Вокзальна65 13
8,3
Полімед — це сучасний медичний центр заснований 1999 року, що надає стоматологічні послуги для пацієнтів будь-якого віку. На території клініки можна отримати комплексну допомогу в напрямку імплантації, протезування, естетичної стоматології та дитячої стоматології. Лікування захворювань ротової порожнини і зубного ряду здійснюється з використанням сучасного технічного оснащення і якісних матеріалів. Кваліфікований персонал регулярно прокачує свої навички, що дозволяє впроваджувати на практиці інноваційні технології лікування.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
Полтава пр-т Віталія Грицаєнка 18-А (пр-т Першотравневий)
9,5
Відкрита в Полтаві в 2010 році філія Міжнародної мережі медичних центрів «ОН Клінік» була другим в Україні медичним центром, що складається всього лише з двох відділень: проктологічного і дерматологічного. Однак успіх інноваційних методик і сучасного підходу до лікування перевершив всі очікування. Через два роки - Полтавська філія розширилася: до вже існуючих відділень приєдналися гінекологічне, урологічне та гастроентерологічне відділення, кабінет УЗД, збільшився спектр фізіотерапевтичних процедур.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-17:00 Нд: 09:00-15:00
Кременчук вул. Київська, 14
8,3
Медичний центр сімейного здоров’я має першу категорію акредитації, надає допомогу у лікуванні та діагностиці багатьох хвороб по 20 спеціалізаціям. Лікарі клініки мають медичну освіту, багаторічний досвід та високу кваліфікацію.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 08:00-15:00 Нд: 08:00-15:00
Багатопрофільна поліклініка No1 пропонує пацієнтам будь-якого віку всебічне амбулаторно-діагностичне обстеження, консультації профільних фахівців, призначення схеми лікування. Тут ведуть прийом доктора різних напрямків: сімейні лікарі, терапевти, педіатри, хірурги, неврологи, ендокринологи та інші профільні фахівці. Використовується комплексний підхід до діагностики захворювань.
Записатися на прийом
Пн: 08:00-16:00 Вт: 08:00-16:00 Ср: 08:00-19:00 Чт: 08:00-16:00 Пт: 08:00-16:00
9,7
Медичний центр Oxford Medical в Рівному відноситься до всеукраїнської мережі однойменних клінік, займається лікуванням різних захворювань малоінвазивними (безопераційними) методами. У клініці ведуть прийом проктологи, урологи, гінекологи, флебологи, педіатри, неврологи, масажисти, ревматологи, дерматологи, косметологи, отоларингологи та фахівці з ультразвукової діагностики.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-17:00 Нд: 08:00-17:00
Хмельницький вул. Подільська 93/1, БЦ «Куб», 2-й поверх
9,5
Медичний центр "Оксфорд Медікал" є філією міжнародної мережі клінік, займається лікуванням різних захворювань малоінвазивними методами за 6 напрямками. Лікарі центру мають першу категорію кваліфікації, багаторічний досвід, пройшли додаткові тематичні курси та семінари.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 08:00-17:00