Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

У дитини болить живіт: що робити

8,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:00Сб: 08:30-20:00Нд: 08:30-20:00

Гастроэнтеролог, Семейный врач

11 років досвіду

8,10
Дитячий лікар
У дитини болить живіт: що робити

Все про біль в животі у дітей розповіла лікар-гастроентеролог "Євроклініки" Інна Анатоліївна Ільчук.

І маленькі, і старші діти часто скаржаться на біль в животі. Іноді причини можуть бути досить простими, і біль може швидко минути. Однак, так буває не завжди. Іноді біль в животі може свідчити про серйозні захворювання і необхідність госпіталізації. Що може викликати у дитини біль в животі, та що робити, щоб їй допомогти, розповіла лікар-гастроентеролог Інна Анатоліївна Ільчук.

— Які є причини виникнення у дитини болю в животі?

Біль в животі може виникати у дітей по різним причинам. Він може бути наслідком недотримання дієти чи порушення раціону харчування. Також причиною буває глистна інвазія, захворювання шлунку, підшлункової залози, жовчного міхура. Окрему групу становлять гострі захворювання, такі як апендицит чи панкреатит. Всі захворювання мають свої специфічні прояви, однак диференціювати їх та поставити вірний діагноз може лише лікар.

— При яких симптомах треба обов’язково показати дитину лікарю?

Є так звані червоні прапорці, при яких необхідно терміново звернутися до лікаря. До них належать підвищення температури тіла на фоні болю, нестримна блювота, діарея, тривалий біль, який не знімається спазмолітиками, наприклад, Но-шпою. Батькам важливо знати, що при болі в животі та підвищенні температура дитині ні в якому разі не можна давати знеболюючі з групи нестероїдних протизапальних засобів, можна використовувати лише спазмолітики. Це дуже важливо.

— Які спазмолітики можна давати дітям до 1 року та з року до 6?

Більшість спазмолітиків можна призначати дітям лише після 6 чи 12 років. З 1 року дозволяється використовувати Но-шпу, однак треба дуже уважно слідкувати за дозуванням. При виникненні болю в животі у немовлят можна використовувати Ріабал. При цьому обов’язково слід проконсультуватися з лікарем, адже препарати мають дуже багато протипоказань і побічних дій, і їх необережне використання може призвести до виникнення серйозних ускладнень.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

— В яких випадках біль в животі є проявом захворювання, що вимагає хірургічного лікування?

Біль в животі у маленьких дітей (до 1-2 років) може бути викликаний інвагінацією кишківника, гострим апендицитом чи гострим панкреатитом. Також в дитини можуть бути гості інфекційні захворювання, бактеріальні та вірусні. Встановити такий діагноз може тільки лікар. Не можна сказати, який саме симптом сигналізує про конкретне захворювання. Дуже важливо своєчасно показати дитину лікарю, а у випадках, коли необхідна хірургічна допомога, час грає дуже важливу роль.

— Як лікар діагностує причину болю?

Лікар проводить загальний огляд дитини, дивиться живіт, міряє температуру та запитує маму про наявні симптоми. Так лікар отримує первинну клінічну картина та ставить попередній діагноз, для уточнення якого може призначити додаткові обстеження, наприклад, УЗІ. Коли діагноз з’ясовано, лікар призначає лікування та говорить батькам, чи необхідна госпіталізація.

— Наскільки часто біль в животі призводить до госпіталізації?

Досить часто. У маленьких дітей можуть виникати гострі захворювання, які я перераховувала вище, і їх лікування можливе лише в клініці. У дітей шкільного віку можуть розвиватися такі захворювання, як гастрит, холецистит, панкреатит, гастродуоденіт, рефлюксна хвороба. Ці захворювання дуже помолоділи. Часто батьки не мають змоги контролювати, що дитина їсть вдень, і це стає причиною розвитку хвороб травного тракту.

Катерина Васютіна

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,2
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,3
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,1
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00
Київська неврологічна клініка «АКСІМЕД» не перший рік займається наданням спеціалізованих лікувальних, діагностичних та реабілітаційних послуг. Спеціалізація медзакладу — центральна і периферична нервові системи та патології, пов'язані з ними.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-15:00