Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Антибіотики дітям — не іграшки

Киев вул. Княжий Затон, 9
5,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00Сб: 09:00-18:00Нд: 09:00-16:00

Педиатр

14 років досвіду

7,58
Виклик лікаря додому
Дитячий лікар
Антибіотики дітям — не іграшки

Інтерв’ю з провідним лікарем-педіатром дитячого медичного центру "Kinder Lab".

Антибіотики — це загальна назва групи препаратів природнього, напівсинтетичного і синтетичного походження, які мають здатність припиняти ріст і розмноження, або призводять до загибелі бактерій та деяких найпростіших. Антибіотиків у наш час дуже багато. Відверто кажучи, на сьогодні це великий плюс. Адже до того часу як з’явився перший препарат антибіотику, багато людей гинуло від бактеріальних захворювань. І лише з 40-х років минулого століття, коли почали використовувати антибіотики у медицині, ледь не мільйонам людей кожного дня рятують ними життя.

З іншої сторони, якраз велика поширеність цих препаратів, а також легкодоступність для населення стає загрозою для використання антибіотиків у майбутньому. Це пов’язано з тим, що нецільове і безконтрольне «споживання» таких препаратів може призвести до так званої антибіотикорезистентності, тобто до стійкості бактерій, навіть якщо антибіотики використовуються за показаннями.

Редактор: Які основні принципи антибактеріальної терапії?

На це запитання я б сказав би так, що існує всього 2 основні принципи лікування антибіотиками.

  1. Препарати даної групи повинні використовуватися лише за показаннями.
  2. Не за бажанням чи за порадою когось, не просто так, на всякий випадок, не тому що «я так думаю», а за певними ознаками, що визначають необхідність використання антибіотиків.

  3. Препарати даної групи повинні призначатись тільки лікарями.

    От якраз лікарі і мають визначати показання до призначення антибіотиків, звичайно, за сукупності певних ознак чи симптомів, за характером захворювання та/або результатами додаткових обстежень.

Варто зауважити, фармацевт у аптеці не лікар!

Як мінімум, пацієнт має бути оглянутий, не кажучи вже про напрацьований досвід, тому варіанти «візьміть цей препарат, бо він ефективніший / новіший / сильніший / дорожчий / дешевший…» недоречні. Усі інші принципи, на які я хотів би звернути увагу, вже випливають з перших двох, а саме такі:

  • препарати антибіотиків повинні призначатися відповідно до характеру захворювання та тяжкості перебігу;
  • препарати антибіотиків повинні призначатися з урахуванням механізму дії;
  • повинні призначатися з урахуванням біодоступності та механізму виведення;
  • мають бути підібрані адекватні дози препарату;
  • обов’язково має бути врахована індивідуальна переносимість препарату (алергія чи супутні захворювання);
  • мають бути враховані попередні випадки антибіотикотерапії;
  • питання цінової політики (що також важливо).

Якщо говорити простіше, сьогодні є чимало різних груп антибіотиків, а у кожній групі — вже велика кількість препаратів. Є антибіотики, які діють проти одних бактерій, інші — проти інших; є так звані антибіотики першої лінії, а є група резерву; є для прийому через рот, а є форми для внутрішньом’язевого чи внутрішньовенного введення; є ті, які накопичуються більше, наприклад, у кістковій тканині, а є ті, що накопичуються більше у легенях; одні антибіотики виводяться через печінку, інші — через нирки та інші. На всі подібні питання для вибору найбільш ефективного препарату антибіотика повинен відповісти лікар.

Але у процесі вибору дуже важливу роль грає діалог лікаря і пацієнта, наприклад, питання стосовно алергії, попередні прийоми антибіотиків, питання ціни. Адже, наприклад, не завжди лікарю відомо про те, що приблизно місяць тому пацієнт вже приймав антибіотик цієї групи, і при повторному призначенні він виявиться неефективним.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

До речі, стосовно ціни, не завжди дорожчий препарат означає більш ефективний, у цьому випадку краще покладатися на практичний досвід лікаря у застосуванні того чи іншого препарату. У тому числі ціну можна обговорити на прийомі, можливо у арсеналі препаратів є не гірші, але дешевші аналоги, та ні в якому разі не вирішувати це у аптеці.

Редактор: Ми розуміємо, що при бронхіті, риніті, отиті, запаленні легенів, ГРВІ призначаються різні препарати. Як правильно лікувати вищеперелічені захворювання?

Як уже зазначалось, одним із основних принципів призначення антибіотиків є призначення цих препаратів лікарями, тому саме вони повинні визначати доцільність призначення у кожному конкретному випадку. Звичайно, є деякі захворювання, при яких немає сумнівів щодо призначення антибіотиків, але більшість все ж таки потребують уточнення (чи то додаткові аналізи, чи то рентген та інші). Кожне захворювання і кожен хворий особливі, тому абсолютної однозначності немає. Серед захворювань, які перераховані вище, в розрізі доцільності антибіотиків:

  • ГРВІ — саме поняття вже говорить про вірусне захворювання (гостра респіраторна вірусна інфекція), тому, звичайно, антибіотик недоцільний. Якщо з якихось причин лікар призначає препарат цієї групи — варто перепитати, для чого.
  • Бронхіт — у 95-99 % це вірусне захворювання, питання антибіотика у переважній більшості таке ж саме, що і при ГРВІ.
  • Риніт — частіше вірусний при банальних ГРВІ, але нерідко виникає і на фоні бактеріальних інфекцій, тому питання неоднозначне і залежить від конкретної ситуації.
  • Отит — може бути як вірусним, так і бактеріальним, призначення антибіотика також вирішується щодо окремого випадку захворювання.
  • Запалення легенів (пневмонія) — звичайно найчастіше бактеріальне захворювання, а якщо навіть і причиною є вірус, надзвичайно високий ризик бактеріальних ускладнень, тому лікування без антибіотика не обходиться.

До слова, будь-яка вірусна інфекція може призвести до приєднання бактеріального ускладнення, але це не означає, що треба приймати антибіотики для профілактики. Ще раз, антибіотик використовувати тільки за показаннями, вже наявними показаннями!

Редактор: Багато батьків самостійно призначають своїй дитині антибіотики через те, що у малечі температура піднялась до високих показників. Що батькам необхідно знати про температуру?

Температура (правильніше, підвищена температура тіла) — це один із проявів запального процесу. Крім температури, може бути біль, припухлість, почервоніння, порушення функції. Запальний процес є проявом будь-якого захворювання запального характеру, чи то вірусного, чи бактеріального, чи грибкового, чи, наприклад, імунного. Від температури необхідно використовувати жарознижуючі препарати, і вже коли лікар встановить зв’язок температури з бактеріальною інфекцією — призначаються антибіотики. Частіше всього у дитячому віці температура тіла підвищується на фоні ГРВІ.

Редактор: Зважаючи на ваш досвід, яких помилок батьки допускаються найчастіше?

Усі помилки батьків у використанні антибіотиків якраз пов’язані з ігноруванням принципів антибактеріальної терапії.

Звичайно, найчастіше батьки необґрунтовано дають антибіотики дітям. Причин цьому може бути декілька: це і через високу температуру (пам’ятаємо, температура найчастіше через ГРВІ), і через страх виникнення ускладнень, і за рекомендаціями близьких чи фармацевтів, і за аналогією (наприклад, у знайомих було подібне захворювання, і їм призначали антибіотик, або у нас раніше було таке ж саме, і після антибіотику стало краще). У цих випадках необхідно пам’ятати 2 основні принципи використання цих препаратів: лише за показаннями і лише за рекомендацією лікаря.

Також не менш важливим є скорочення призначеного курсу лікування або свідоме зменшення дози препарату. Це для антибіотиків є неприпустимим, і якраз стає основною причиною антибіотикорезистентності у майбутньому. Певні захворювання мають встановлені терміни лікування, наприклад, для пневмонії — 5-7 днів, а для пієлонефриту — в середньому 10-14 днів. Коли зменшується термін чи доза, бактерії, які викликали захворювання, можуть неповністю знищиться, і через деякий час знову викликати захворювання. Але на цей раз попередній антибіотик на них зовсім може не подіяти. Тому шкода від трохи підвищеної дози зазвичай менша від трохи зниженої.

Частим явищем також є заміна препарату в аптеці. Це і зі сторони батьків (дорожчий чи дешевший, чи просто назва краща), так і зі сторони аптекарів. Краще не допускатися цієї помилки, адже це може бути і не аналог! Пам’ятаємо, лікар підбирає вам препарат, у тому числі, з урахуванням досвіду ефективності.

Важливим є «терміновість» прийому антибіотиків батьками — слід якомога швидше дати дитині призначений лікарем препарат. Звичайно, коли мова йде про явно бактеріальні захворювання, і лікар не сумнівається у правильності діагнозу, то сенсу відтягувати прийом антибіотиків немає. Але часто виникають ситуації, коли достовірних показань на час огляду немає. У таких випадках краще трохи почекати, поспостерігати, зробити додаткові обстеження (наприклад, загальний аналіз крові з формулою), і якщо показання до антибіотика будуть, почати прийом. У переважній більшості випадків, якщо немає потреби у терміновій госпіталізації, навіть за наявності ознак бактеріального захворювання, прийом антибіотиків може бути на одну добу відтермінований без ризику для життя.

Ну і насамкінець, але не менш важливо — не наполягайте на призначенні антибіотику лікарем! Виникає зовсім незручна ситуація для лікарів: «Якщо не призначу, і захворювання ускладниться, то винен буду я». Тому, звичайно, я не знаю жодного лікаря, який би не призначив антибіотик за таких обставин, навіть якщо показань до цього препарату взагалі немає.

Редактор: Ми говорили про можливі ускладнення хвороб, яких бояться батьки. А які можливі ускладнення при неправильному лікуванні?

Антибіотики — не такі прості препарати, це серйозні засоби для боротьби з бактеріями. Тому й неприпустиме їх рутинне використання без показань. Як і всі препарати, вони можуть мати і побічні прояви, і викликати ускладнення. Такі негативні явища різноманітні, як і різноманітні власне препарати антибіотиків. Практично у своїй сукупності антибіотики можуть викликати порушення з боку будь-якої системи організму людини, і не тільки при неправильному, а навіть і при звичайному використанні. Це може бути як банальне послаблення стулу, так і тяжкі токсичні реакції, як токсичний вплив на печінку чи нирки, так і на нервову систему чи кістковий мозок, також нерідко спостерігаються алергічні реакції. До речі. Щодо послабленого стулу, таке явище рідко спостерігається через знищення нормальної мікрофлори кишківника, а частіше є наслідком впливу додаткових речовин (наприклад, клавуланової кислоти).

Найчастіше, звичайно, виникають на фоні порушення дозування. Узагалі перелік можливих ускладнень для кожного окремого препарату свій, тому, зважаючи на велику кількість антибактеріальних препаратів, перераховувати їх не буду, можна дізнатись про можливі ускладнення, просто перечитавши інструкцію до препарату.

Основне «ускладнення» майбутнього при неправильному лікуванні антибіотиками — антибіотикорезистентність.

Варто задуматися зараз, тому що при безпідставному і нераціональному використанні антибактеріальних засобів все більше і більше залишається бактерій, які стійкі до існуючих антибіотиків, і може прийти час, коли не буде чим боротися проти бактеріальної інфекції.

На завершення хочу побажати вам і вашим дітям здоров’я, і нехай антибіотики оминають вас стороною!

Кириленко Володимир Валерійович,

лікар-педіатр другої категорії дитячого медичного центра "Kinder Lab"

Хмельницький вул. Подільська 93/1, БЦ «Куб», 2-й поверх
9,5
Медичний центр "Оксфорд Медікал" є філією міжнародної мережі клінік, займається лікуванням різних захворювань малоінвазивними методами за 6 напрямками. Лікарі центру мають першу категорію кваліфікації, багаторічний досвід, пройшли додаткові тематичні курси та семінари.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 08:00-17:00
Хмельницький вул. Панаса Мирного, 1/2
9,2
Медичний центр "Призма ОН" працює з 1996 року, надає повну кваліфіковану медичну допомогу у галузі акушерства і гінекології, терапії, неврології, ультразвукової діагностики.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 10:00-17:00 Сб: 10:00-14:00
Рівне вул. Київська, 78 Г (територія Обласної лікарні)
7,2
Медичний діагностичний центр "Експерт" проводить всебічну діагностику організму за допомогою сучасного комп’ютерного томографа відомого виробника. Фахівці центру мають кваліфікацію, постійно приймають участь у семінарах, конференціях міжнародного рівня.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00
9,2
Центр відновлення зору Анатолія Совви входить до розвиненої мережі клінік, спеціалізується на діагностиці, лікування та профілактиці патологій очей. В штаті клініки кваліфіковані фахівці.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00
Медичний заклад спеціалізованого типу "Клініка Доброго Стоматолога" займається лікуванням стоматологічних патологій. Послуги стоматології - терапевтична стоматологія, протезування зубів, виправлення прикусу, лікування ясен, імплантація зубів. Також в клініці доступна дитяча стоматологія, естетична стоматологія, профілактика і гігієна.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00 Нд: 08:00-20:00
Медичний центр "Андроцентр в Києві" спеціалізується на діагностиці та лікуванні патологій сечостатевої системи.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00 Сб: 09:00-15:00
Київ м. Обухів, вул. Каштанова, 13
8,1
Багатопрофільний медичний центр "Андроцентр в Обухові" представляє собою філія однойменного центру в Києві, надає допомогу в лікуванні захворювань дорослих і дітей.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-16:00
Київ бульвар Лесі Українки, 7Б, секція Е, 4 поверх, оф 328 м.Кловська
7,1
Медичний центр клінічної неврології та нейрореабілітації "ДНС" спеціалізується в області діагностики і лікування патологій нервової системи інноваційними технологіями та авторськими методами
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00