Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Збираємо аптечку у відпустку

Львов вул. Антоновича, 102
5,8
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00Сб: 10:00-16:00

Сімейний лікар, Педіатр

20 років досвіду

8,45
Дитячий лікар
Збираємо аптечку у відпустку

Настало літо, час відпусток і далеких подорожей. Likarni.com вирішили поговорити з провідним лікарем загальної практики Поліклініки "Медікавер", Максимчук Соломією Ігорівною.

— Соломія Ігорівна, сьогодні будемо говорити про аптечку в дорогу, та й в цілому про аптечку, яку треба брати із собою в будь-яку подорож. Розкажіть, будь ласка, що обов’язково повинно бути в скриньці медикаментів?

Спочатку розглянемо декілька загальних питань. По-перше, аптечка, яку ви берете із собою в подорож, мусить містити ті медикаменти, які ви приймаєте зазвичай. Якщо є такі препарати, які ви або ваша дитина приймаєте постійно, не забудьте придбати їх до відпустки. На час подорожі ви повинні мати повний комплект того лікування, яке вам призначив лікар на довготривалий прийом. Якщо це неможливо забезпечити, треба продумати і мати в себе рецепт по призначенню лікарю, і тоді в будь-якій аптеці світу зможете придбати необхідний препарат.

Тепер поговоримо про ті препараті, які мали бути в кожній аптечці в дорогу. Не можу сказати, що вони будуть значно відрізнятися, якщо ви подорожуєте з дітьми чи без дітей. Напевно, якщо подорож запланована з дітьми, то аптечка повинна бути більш укомплектована.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Починається подорож завжди з самої подорожі, тобто дороги. Мусимо розуміти, якщо ви або ваша дитина є особами, які схильні до захитування, треба це передбачити. Зокрема, препарати від захитування треба прийняти за годину чи дві до подорожі. Але якщо це тривала подорож, треба їх мати з собою так само.

Застудні захворювання. По-перше, необхідно обов’язково мати препарати від гарячки. Як правило, для дітей використовуються препарати, що містять речовину, яка окрім жарознижуючої, має ще обезболюючу дію. Як правило, це такі препарати, як Ібупрофен або Парцетомол. Треба пам’ятати, що вищезазначені препарати мають обезболюючу дію, тому при болях в горлі, вушному болі, прорізуванні зубів препарати будуть дуже ефективні. При застудних захворюваннях потрібні судиннозвужуючі краплі для носа при різкому закладенні (Віброцил, Отривін, Називін, Назол). Кожна мама уже знає, який саме засіб дієвий для її дітей. Засоби для горла — різноманітні пастилки, таблетки, крапельки. Є засоби, які мають протизапальний та антисептичний ефекти, навіть протимікробний.

Якщо говорити про дорослих, можна використовувати комбіновані препарати. Як правило, такі препарати містять речовини, що знижують температуру, антигістаминні та протикашльові (наприклад: Терафлю, Комбігрип, Фармацитрон). Засоби проти алергії. Дитина у подорожі скоріше за все буде куштувати нові, не звичні для неї, страви. Також слід враховувати, що можливі укуси комах. Як правило, такі препарати випускаються у таблетках (Діазолін, Супрастин). Немає сенсу брати медикаменти в інших формах, так як таблетки — це зручно та ефективно. Так, наприклад, Феністил швидко знімає набряк. Щодо укусів комах використовуються засоби, що мають відлякуючу дію — бальзами, мазі.

Засоби при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Важливо мати препарати від отруєння, ентеровірусних інфекцій. Сорбуючі препарати — Смекта, біле активоване вугілля (приймаємо при інтоксикаціях, проносах). Також бувають неприємні моменти з блюванням у дорослих та дітей. У таких випадках використовуються два засоби: що зупиняють перистальтику шлунково-кишкового тракту (наприклад, Церукал); при зневодненні організму (при частому блюванні) показані засоби для оральної регідратації (Регідрон, Регідрон Опти або будь-які електролітні засоби). Як правило, ці речовини випускаються в пакетиках, які потім розмішуються з водою. Обов’язково в аптечці повинен бути антисептичний засіб для кишківника — у вигляді таблеток або сиропу (Ніфуроксазид). Дозування є трьохразове, застосовується лише тоді, коли є проноси, підвищена температура. Препарат вимагає курсового лікування, тому якщо почали лікувати, треба не менше 4-5 днів його приймати.

Доцільно брати препарати, що містять лактобактерії, біфітобактерії. Іноді людина при зміні клімату, води чи харчування починає погано себе почувати, саме тоді не слід забувати про такі медикаменти. Також слід брати із собою якісь ферментні препарати (для дорослих). Засоби проти сонячних опіків. В аптечці повинні бути препарати проти опіків, які можуть бути у вигляді спреїв. Зараз є зеленка у вигляді олівців, перекис водню у вигляді спрею. Найвідоміший засіб при опіках — Пантенол, або можна застосувати засоби більш комбінованої дії, які так само знімають сонячні опіки, і мають антисептичну дію. Обов’язково слід мати у аптечці пластири для мікротравм.

— Хотілося б уточнити, які препарати взагалі не треба брати? Яких помилок допускаються батьки?

В першу чергу не треба брати засіб, який ви НЕ зможете призначити собі самостійно! Наприклад: батьки люблять брати антибіотики, чого робити не варто.

Гарного відпочинку та літніх канікул!

Суми вул. Харківська, 23
9,4
Філія міжнародного медичного комплексу "ОН Клінік" розпочала свою діяльність у 2009 році, спеціалізується на малоінвазивних методах лікування в області проктології та дерматології. Лікарі медичного центру мають другу категорію кваліфікації.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-17:00 Нд: 08:00-14:00
Медичний діагностичний центр “Експерт” входить до складу мережі МДЦ, виконує сучасну діагностику захворювань за допомогою високотехнологічного обладнання.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-15:00
Житомир пров. Меблевий, 3 А
9,2
Медичний центр “Матерна” пропонує широкий спектр послуг, направлених на всебічну підтримку репродуктивного здоров’я пацієнтів.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-17:00 Сб: 09:00-13:00
Житомир вул. Велика Бердичівська, 43
9,0
Медична клініка “Мати та дитина” відкрита у 2016 році, відноситься до мережі клінік репродуктивного здоров’я, спеціалізована на терапії безпліддя, спостереженні вагітності та гінекології.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-16:00
Дніпро вул. Леоніда Стромцова, 3 А (оф. 212-217) м.Вокзальна65 13
8,3
Полімед — це сучасний медичний центр заснований 1999 року, що надає стоматологічні послуги для пацієнтів будь-якого віку. На території клініки можна отримати комплексну допомогу в напрямку імплантації, протезування, естетичної стоматології та дитячої стоматології. Лікування захворювань ротової порожнини і зубного ряду здійснюється з використанням сучасного технічного оснащення і якісних матеріалів. Кваліфікований персонал регулярно прокачує свої навички, що дозволяє впроваджувати на практиці інноваційні технології лікування.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
Полтава пр-т Віталія Грицаєнка 18-А (пр-т Першотравневий)
9,5
Відкрита в Полтаві в 2010 році філія Міжнародної мережі медичних центрів «ОН Клінік» була другим в Україні медичним центром, що складається всього лише з двох відділень: проктологічного і дерматологічного. Однак успіх інноваційних методик і сучасного підходу до лікування перевершив всі очікування. Через два роки - Полтавська філія розширилася: до вже існуючих відділень приєдналися гінекологічне, урологічне та гастроентерологічне відділення, кабінет УЗД, збільшився спектр фізіотерапевтичних процедур.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-17:00 Нд: 09:00-15:00
Кременчук вул. Київська, 14
8,3
Медичний центр сімейного здоров’я має першу категорію акредитації, надає допомогу у лікуванні та діагностиці багатьох хвороб по 20 спеціалізаціям. Лікарі клініки мають медичну освіту, багаторічний досвід та високу кваліфікацію.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 08:00-15:00 Нд: 08:00-15:00
Багатопрофільна поліклініка No1 пропонує пацієнтам будь-якого віку всебічне амбулаторно-діагностичне обстеження, консультації профільних фахівців, призначення схеми лікування. Тут ведуть прийом доктора різних напрямків: сімейні лікарі, терапевти, педіатри, хірурги, неврологи, ендокринологи та інші профільні фахівці. Використовується комплексний підхід до діагностики захворювань.
Записатися на прийом
Пн: 08:00-16:00 Вт: 08:00-16:00 Ср: 08:00-19:00 Чт: 08:00-16:00 Пт: 08:00-16:00