Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Що робити при болях внизу живота?

Киев вул. Володимира Брожки (колиш. Кіровоградська), 112/40
8,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00Сб: 08:00-19:00

Онкогинеколог

8 років досвіду

7,60

Біль внизу живота – найпоширеніший прояв захворювань жіночої репродуктивної системи Неважливо який характер болю- гострий чи хронічний, ріжучий чи тупий, переймоподібний чи тягнучий – він часто є ознакою наявності захворювання, яке потрібно виявити та вчасно пролікувати в лікаря. Тільки лікар може призначити необхідні дообстеження та провести диференційну діагностику між захворюваннями репродуктивної, сечовидільної та травної системи.

Що робити при болях внизу живота?

Однозначно не варто займатися самолікуванням. Прийом знеболюючих препаратів - це лише тимчасове зняття симптому – проте не лікування причини його виникнення. Не треба терпіти та відкладати на потім – невчасне звернення може мати цілий рід неприємних наслідків – від втрати репродуктивної та гормональної функції, до прямої загрози життю.

При зверненні до лікаря зверніть увагу на особливості болю : яких характер, куди віддає, після чого виникає, скільки триває. Для оцінки болю використовується суб’єктивна шкала сприйняття – від 0 до 10 (де 0 – відсутність болю, 8-10 нестерпний біль). За тривалістю виділяють гострий біль (який виникає миттєво і дуже часто є вагомою причиною для госпіталізації) та хронічний (який триває місяцями, може періодично зникати і повертатись) Прослідкуйте чи біль пов'язаний з менструальним циклом: чи виникає в середині циклу, чи під час менструації, чи за кілька днів до її початку або завершення. Болючі менструації можуть бути ознакою становлення циклу у молодих жінок, проте є вагомою причиною для візиту до лікаря, оскільки часто «маскують» інші захворювання.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Важливо розуміти ,що біль внизу живота не завжди є ознакою патології репродуктивної системи. Через близьке анатомічне розташування в малому тазу, схожу симптоматику можуть мати деяк захворювання сечовиділної та травної системи.

Для цього в «Дієво» налагоджена співпраця з кваліфікованими лікарями суміжних спеціальностей, спільно з якими, при потребі, проводиться диференційна діагностика. Характер болю при частих захворюваннях репродуктивної системи

Ендометріоз

Ендометріоз - це захворювання, яке виникає коли клітини ендометрію (внутрішньої вистілки матки) починають рости в нетипових для себе локалізаціях (стінка матки, яєчники, шийка матки, пухва та навіть за межами репродуктивної системи). Біль в такому випадку носить тягнучий характер, виникає найчастіше в менструальний та передменструальний період, може супроводжувати акти дефекації та сечопуску. Менструації при ендометріозі рясні, болісні, можуть супроводжуватись мажучими «шоколадними» виділеннями.

Міома матки

Міома матки - доброякісна пухлина, яка складається з м’язової та сполучної тканини та найчастіше виявляється в формі вузлів у стінці матки. В залежності від розмірів та розташування, пухлина може здавлювати сусідні органи (викликаючи закрепи та часті позиви до сечопуску), часто супроводжується расними менструаціями та навіть вагінальними кровотечами. Біль при міомах найчастіш має переймоподібний характер.

Запалення додатків матки

Запалення придатків матки (аднексит) зазвичай супроводжується ниючим болем внизу живота зі сторони запалення. Біль в таких випадках невиражений, має хронічний характер, тому часто ігнорується молодими жінками. Аднексит часто виникає після переохолодження, проте може бути наслідком нелікованої безсимптомної інфекції статевих шляхів. Для виявлення проблеми та призначення адекватного лікування причини – необхідне комплексне обстеження в гінеколога. При вчасному зверненні – захворювання лікується медикаментозно і не має наслідків для репродуктивної системи жінки.

Кіста яєчника

Кіста яєчника - це округлий утвір наповнений рідиною. Часто кіста росте безсимптомно, проте може проявлятись тягнучими болями внизу живота зліва чи справа при статевому акті, або при фізичних навантаженнях. При виконанні фізичних вправ, падінні, або різких рухах може виникати перекрут ніжки кісти з порушенням її живлення та омертвінням тканин. Цей стан супроводжується різко вираженим переймоподібним болем зі сторони перекруту, різким підвищенням температури тіла. Лікуванням є лише невідкладна операція.

Розрив яєчника

Розрив яєчника - це порушення цілісності стінки яєчника з подальшою кровотечею. Біль при розриві виникає гостро, має тягнучий характер, різко виражений зі сторони ураження. Часто різкий біль супроводжується падінням артеріального тиску, швидким побліднінням. Провокуючі фактори розриву яєчника такі ж, як і при перекруті. Лікуванням також є лише невідкладна операція.

Позаматкова вагітність

Позаматкова вагітність - це імплантація (прикріплення) заплідненої яйцеклітини за межами порожнини матки. Найчастішою формою є трубна. По мірі зростання ембріона в трубі починають з’являтись ниючі болі, які віддають в поперекові ділянку. При значному перерозтягненні труби виникає розрив її стінки з подальшою внутрішньою кровотечею – трубний аборт. Цей стан супроводжується гострим різким болем внизу живота зі сторони ураження та наростаючою симптоматикою кровотечі (блідість, падіння тиску, непритомність). Як і в випадках перекруту кісти та розриву яєчника – потребує невідкладного хірургічного втручання.

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,1
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Нд: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,2
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,1
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00
Київська неврологічна клініка «АКСІМЕД» не перший рік займається наданням спеціалізованих лікувальних, діагностичних та реабілітаційних послуг. Спеціалізація медзакладу — центральна і периферична нервові системи та патології, пов'язані з ними.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-15:00