Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Небезпечні та недієві народні рецепти від простуди

Киев вул. Бойчука, 1/2
8,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:30Сб: 08:00-20:30Нд: 09:00-20:00

Терапевт

31 рік досвіду

8,60
Небезпечні та недієві народні рецепти від простуди

Про народні рецепти від простуди, які не лише не допомагають, а й шкодять здоров’ю розповіла лікар-терапевт медичного центру у аптеці PharmaClinic Олена Іванівна Присяжнюк.

Дуже часто при простудних захворюваннях люди не поспішають до лікаря, вважаючи їх неважкими. Щоб якось покращити свій стан та позбутися неприємних симптомів, вони використовують методи народної медицини. Але, на жаль, іноді це не лише не покращує стан, а й завдає ще більшої шкоди здоров’ю. Лікар-терапевт Олена Іванівна Присяжнюк каже, що народні рецепти будуть корисними далеко не всім, тому як і ліки, їх слід призначати індивідуально. Лікар розповіла про найпоширеніші народні методи, які можуть бути небезпечними для здоров’я.

— Олено Іванівно, розкажіть, які рецепти народної медицини можуть бути шкідливими для здоров’я?

Методи народної медицини можна використовувати, але перед цим обов’язково треба проконсультуватися з лікарем. Деякі рецепти можуть бути просто некорисними, інші можуть завдати шкоди здоров’ю та призвести до розвитку ускладнень. Перше, про що хочу сказати, це вживання алкоголю з перцем. У людей, які страждають захворюваннями шлуново-кишкового тракту, таке самолікування може призвести до серйозних ускладнень. Людина, яка не звертається до лікаря, може і не знати, що в неї є виразкова хвороба чи панкреатит. Вживання при цих хворобах алкоголю з перцем може призвести до дуже важких наслідків, іноді навіть фатальних.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

— Багато хто при простудних захворюваннях вважає, що потрібно добре прогрітися. Люди парять ноги, приймають гарячі ванни, використовують грілки. Скажіть, корисно це чи ні?

Приймати гарячі ванни, робити компреси та використовувати інші теплові методи ні в якому разі не можна при підвищенні температури більше 38 С. Це може призвести до гіпертермії та різкого погіршення стану.

— Раніше було популярним використовувати керосин для полоскання ротової порожнини. Скажіть, чи використовується цей метод зараз?

На жаль, так. Навіть зараз, коли є багато безпечних та ефективних ліків, дехто все ще використовує керосин. Так, він вбиває хвороботворні мікроорганізми, але в цей же час суттєво шкодить і здоров’ю людини. Не наражайте себе на небезпеку! Якщо турбує біль у горлі, порадьтеся з лікарем, які саме антисептичні засоби для ротової порожнини будуть оптимальними у Вашому випадку.

— Скажіть, чи всім можна використовувати відвари трав?

Настої трав можуть бути корисними, однак при їх використанні слід уважно ознайомлюватися із протипоказаннями. Поширеним є вживання настою калини. Він дійсно корисний, але його не можна використовувати тим, хто має низький тиск. Так само не можна використовувати імбир, корицю, гвоздику та інші рецепти при наявності хвороб кишково-шлункового тракту. Трав’яні збори — це теж ліки, які можуть як допомогти, так і нашкодити організму, тому перед їх прийманням слід проконсультуватися з лікарем.

— Розкажіть про використання цибулі та часнику. Мабуть, цими продуктами точно не можна нашкодити собі?

Це дуже хороші рослини, які мають багато корисних властивостей. Їх можна вживати разом із їжею, але не слід застосовувати місцево. Іноді люди вкладають шматочки часнику чи цибулі в носові пазухи, і це призводить до пошкодження слизової оболонки.

— Чи можна самостійно ставити гірчичники та банки?

Раніше ці методи були дуже поширеними, але насправді вони мають більш відволікаючий, ніж лікувальний ефекти. Банки зараз майже не застосовують. Гірчичники можна використовувати, але так само слід узгоджувати з лікарем. При підвищеній температурі обидва методи протипоказані.

— Що ви можете сказати про домашні інгаляції, наприклад, парами відвареної картоплі?

При гострих респіраторних вірусних захворюваннях робити цього не слід. Інфекція, яка знаходиться у верхніх дихальних шляхах, під дією парів може спускатися нижче. Не можна робити інгаляції у перші дні хвороби і при наявності підвищеної температури.

— Значить, народні методи можна використовувати лише після консультації з лікарем?

Так, методи народної медицини можуть бути корисними, але їх використання слід узгоджувати з лікарем. Треба враховувати індивідуальні особливості хворого, його стан і потім робити призначення. В нашій країні склалася ситуація, в якій існує певний ступінь недовіри до медицини та фармацевтики. Як наслідок, коли людина захворює, то намагається спочатку лікуватися народними методами та відкладає візит до лікаря. Дуже часто це призводить до подальшого погіршення стану і розвитку небажаних наслідків. Самостійно можна використовувати лише такі методи, як вживання великої кількості питної води, легкий масаж чи промивання носу спеціальними фармацевтичними сольовими розчинами.

Підготувала Катерина Васютіна

Житомир вул. Велика Бердичівська, 43
9,1
Медична клініка “Мати та дитина” відкрита у 2016 році, відноситься до мережі клінік репродуктивного здоров’я, спеціалізована на терапії безпліддя, спостереженні вагітності та гінекології.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-16:00
Дніпро вул. Леоніда Стромцова, 3 А (оф. 212-217) м.Вокзальна65 13
8,2
Полімед — це сучасний медичний центр заснований 1999 року, що надає стоматологічні послуги для пацієнтів будь-якого віку. На території клініки можна отримати комплексну допомогу в напрямку імплантації, протезування, естетичної стоматології та дитячої стоматології. Лікування захворювань ротової порожнини і зубного ряду здійснюється з використанням сучасного технічного оснащення і якісних матеріалів. Кваліфікований персонал регулярно прокачує свої навички, що дозволяє впроваджувати на практиці інноваційні технології лікування.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
Полтава пр-т Віталія Грицаєнка 18-А (пр-т Першотравневий)
9,5
Відкрита в Полтаві в 2010 році філія Міжнародної мережі медичних центрів «ОН Клінік» була другим в Україні медичним центром, що складається всього лише з двох відділень: проктологічного і дерматологічного. Однак успіх інноваційних методик і сучасного підходу до лікування перевершив всі очікування. Через два роки - Полтавська філія розширилася: до вже існуючих відділень приєдналися гінекологічне, урологічне та гастроентерологічне відділення, кабінет УЗД, збільшився спектр фізіотерапевтичних процедур.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-17:00 Нд: 09:00-15:00
Кременчук вул. Київська, 14
7,5
Медичний центр сімейного здоров’я має першу категорію акредитації, надає допомогу у лікуванні та діагностиці багатьох хвороб по 20 спеціалізаціям. Лікарі клініки мають медичну освіту, багаторічний досвід та високу кваліфікацію.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 08:00-15:00 Нд: 08:00-15:00
Багатопрофільна поліклініка No1 пропонує пацієнтам будь-якого віку всебічне амбулаторно-діагностичне обстеження, консультації профільних фахівців, призначення схеми лікування. Тут ведуть прийом доктора різних напрямків: сімейні лікарі, терапевти, педіатри, хірурги, неврологи, ендокринологи та інші профільні фахівці. Використовується комплексний підхід до діагностики захворювань.
Записатися на прийом
Пн: 08:00-16:00 Вт: 08:00-16:00 Ср: 08:00-19:00 Чт: 08:00-16:00 Пт: 08:00-16:00
9,7
Медичний центр Oxford Medical в Рівному відноситься до всеукраїнської мережі однойменних клінік, займається лікуванням різних захворювань малоінвазивними (безопераційними) методами. У клініці ведуть прийом проктологи, урологи, гінекологи, флебологи, педіатри, неврологи, масажисти, ревматологи, дерматологи, косметологи, отоларингологи та фахівці з ультразвукової діагностики.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-17:00 Нд: 08:00-17:00
Хмельницький вул. Подільська 93/1, БЦ «Куб», 2-й поверх
9,4
Медичний центр "Оксфорд Медікал" є філією міжнародної мережі клінік, займається лікуванням різних захворювань малоінвазивними методами за 6 напрямками. Лікарі центру мають першу категорію кваліфікації, багаторічний досвід, пройшли додаткові тематичні курси та семінари.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 08:00-17:00
Хмельницький вул. Панаса Мирного, 1/2
9,1
Медичний центр "Призма ОН" працює з 1996 року, надає повну кваліфіковану медичну допомогу у галузі акушерства і гінекології, терапії, неврології, ультразвукової діагностики.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 10:00-17:00 Сб: 10:00-14:00