Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Чому самолікування небезпечне для здоров’я

Киев вул. Бойчука, 1/2
8,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:30Сб: 08:00-20:30Нд: 09:00-20:00

Терапевт

31 рік досвіду

8,60
Чому самолікування небезпечне для здоров’я

Про небезпеку самолікування розповіла лікар-терапевт медичного центру в аптеці PharmaClinic Олена Іванівна Присяжнюк.

Фразу «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я» ми бачимо щодня, однак кількість людей, що не поспішають до лікаря за порадою, меншою не стає. Чому самолікування може нанести здоров’ю більшої шкоди, ніж сама хвороба, розповіла лікар-терапевт Олена Іванівна Присяжнюк.

— Олено Іванівно, розкажіть, будь ласка, чим загрожує самолікування?

У моїй практиці було багато випадків, коли після безконтрольного прийому ліків люди з важкими ускладненнями потрапляли до лікарні. Самолікування зараз дуже поширене. При виникненні застудних захворювань чи якогось болю люди відразу йдуть до аптеки та купують якісь таблетки. Вони не знають причин болю, не можуть правильно підібрати ліки, не знають дозування та тривалість курсу лікування. Часто безконтрольно приймають препарати з групи нестероїдних протизапальних засобів. У мене були пацієнти, в яких це спровокувало такі ускладнення, як кровотечі зі шлунку та інших відділів травного тракту. Так само небезпечно самостійно вживати гіпотензивні препарати.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

— Дуже часто хворі самостійно приймають рішення про прийом антибіотиків. В яких випадках це може нашкодити здоров’ю?

В нашій країні антибіотики продають без рецепту, і це дуже погано. Працюючи в медичному центрі при аптеці, часто спостерігаємо, як хворі, замість того, щоб відвідати лікаря, який призначить їм оптимальну терапію, йдуть одразу до аптеки й купують антибіотики, вважаючи, що вони вирішать всі проблеми. Насправді, дуже часто це призводить до ускладнень або відсутності ефекту від лікування. Антибіотики допомагають лише при лікуванні бактеріальних захворювань, а пацієнти часто їх вживають при вірусних хворобах.

В таких випадках антибіотики не впливають на віруси, а лише пригнічують імунну систему. Також у пацієнтів розвивається антибіотикорезистентність, і потім ці препарати у них виявляються вже неефективними. Пацієнти, не маючи медичної освіти, не можуть правильно підібрати антибіотик, не знають дозування та не дотримуються курсу лікування. Це загрожує не лише пригніченням імунної системи та розвитком антибіотикорезистентності, а й появою побічних ефектів. Безконтрольний прийом антибіотиків зараз є дуже великою проблемою. Лише лікар, який оглянув хворого та провів за потреби додаткові обстеження, може визначити доцільність прийому антибіотиків, обрати препарат, дозу та тривалість терапії, які будуть ефективними саме в даній клінічній ситуації та у даного пацієнта, та надати рекомендації щодо попередження побічних дій антибіотика та прийому супутніх препаратів, адже лікування завжди має бути комплексним.

— Нерідко пацієнти мають хронічні захворювання і постійно приймають певні ліки, а при виникненні болю чи простудного захворювання без консультації лікаря вживають інші симптоматичні препарати. Скажіть, які ліки не можна поєднувати? Чим це загрожує?

Є пацієнти, особливо похилого віку, які постійно приймають по 3-4 лікарські засоби. У таких випадках потрібен постійний контроль лікаря. У мене були пацієнті, які довгий час не звертались до свого лікаря, а потім виявлялось, що вони приймають два препарати однієї групи, які майже ідентичні. Дехто, купуючи ліки, навіть не читає інструкції, а дехто просто не може в ній розібратися. Так пацієнти починають вживати препарати, які не можна поєднувати, в результаті у них розвиваються ускладнення і вони потрапляють до лікарні. Краще цього не допускати, а своєчасно проконсультуватися зі спеціалістом, який надасть рекомендації, чи не спричинить прийом додаткових препаратів негативних наслідків для здоров’я пацієнта.

— Ви казали, що біль та деякі інші, на перший погляд, не значні порушення самопочуття можуть свідчити про серйозні захворювання. Розкажіть про це детальніше.

Відчуття постійної втоми, запаморочення, головний біль та подібні симптоми, якщо вони швидко не проходять, свідчать про певну проблему зі здоров’ям. Вони можуть бути викликані і синдромом хронічної втоми, і хронічними запальними захворюваннями, і захворюваннями крові чи нервової системи, і розвитком пухлин. Варіантів досить багато і лише лікар може правильно оцінити стан та призначити ті обстеження й аналізи, що допоможуть встановити діагноз. Саме тому надважливим є з одного боку доступність медицини для кожної людини, коли на візит до лікаря не потрібно витрачати надмірний час та кошти, а з іншого боку — відповідальне ставлення до власного здоров’я, що складається зі здорового способу життя, періодичних профілактичних оглядів та безумовно відмови від самолікування.

Підготувала Катерина Васютіна

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,1
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Нд: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,2
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,1
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00
Київська неврологічна клініка «АКСІМЕД» не перший рік займається наданням спеціалізованих лікувальних, діагностичних та реабілітаційних послуг. Спеціалізація медзакладу — центральна і периферична нервові системи та патології, пов'язані з ними.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-15:00