Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення аналізу крові

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення аналізу крові

Підготовка до процедури

Аналіз крові — найбільш інформативний та важливий різновид лабораторних досліджень. Він входить до складу багатьох клінічних протоколів. Аналіз крові отримують двома способами: з вени (венозна кров) або з безіменного пальця (капілярна кров). Кров дає можливість оцінити функції майже усіх органів у будь-якому віці. До складу крові людини входять плазма, червоні (еритроцити) та білі (лейкоцити) кров’яні тільця, тромбоцити.

Діяльність лабораторії, яка проводить забір крові, регламентується нормативними документами Міністерства охорони здоров’я, серед яких Наказ МОЗ України No 1 від 04.01.01, No 26 від 24.01.2008, No 164 від 05.07.1999, No4 від 14.01.2015 та інші. Аналіз крові треба брати до 10-ї години ранку. Це дає більш точний результат. Здавати кров треба натщесерце. Можливо випити тільки звичайну воду. Палити заборонено за 2 години до забору крові. За 2-3 дні до проведення дослідження рекомендовано припинити активні фізичні навантаження, виключити алкоголь та жирну їжу.

З чого складається, як проводиться

Алгоритм забору крові капілярної.

  • Пацієнт сідає навпроти лаборанта. Руку треба покласти на стіл. Зазвичай для аналізу використовують ліву руку, але це не обов’язково.
  • Проводять психологічну підготовку, пояснюють суть процедури.
  • Місце проколу обробляють антисептиком, просушують стерильною ватною кулькою.
  • Роблять прокол одноразовим стерильним інструментом.
  • Першу краплю крові витирають за допомогою ватної кульки.
  • Лаборант збирає приблизно 10 крапель крові за допомогою скляного перехідника та переміщає у пробірку.
  • На місце проколу прикладають ватну кульку, змочену антисептиком.

Алгоритм збору венозної крові

  • Пацієнт сідає навпроти лаборанта. Треба покласти одну руку на стіл.
  • Лаборант накладає джгут на руку. Пацієнт стискає пальці у кулак.
  • Місце проколу обробляється антисептиком.
  • Шприцом проколюють вену та отримують декілька мл крові.
  • На місце проколу прикладають ватку, яка змочена антисептиком.

Як має виглядати результат

Після забору крові пацієнт може йти додому. У середньому результат готовий наступного дня. Пацієнт отримує результат аналізу на фірмовому бланку лабораторії, де зазначено:

  • ПІБ пацієнта, вік, стать;
  • нормативи та фактичні данні основних показників крові, залежні від типу проведеного аналізу (клінічного, біохімічного, гормонального, імунологічного);
  • печатка лабораторії, яка робила аналіз;
  • результат дослідження має розтлумачити лікар.
  • Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
    Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
    (050) 301-99-26 (067) 446-11-79
    Введіть ім'я
    Введіть телефон
    Заповніть поле телефона
    Коментар
    Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
    Дякуємо,

    Ваш запит успішно відправлено!

    У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
    call-центра і уточнить всі питання.

    На що треба звернути увагу!

    Капілярна кров допомагає швидко діагностувати показники цукру в крові, рівень вмісту загального холестерину, визначити склад клітин крові. Кров із пальця отримують з безіменного пальця за допомогою скарифікатора, голки або ланцету. Саме безіменний палець обирається для забору матеріалу тому що має ізольовану внутрішню оболонку та несе найменше фізичне навантаження.

    Лабораторії виконують скорочений та розгорнутий аналіз капілярної крові. Перший варіант показує рівень гемоглобіну, основних елементів крові та швидкість осідання еритроцитів. Другий визначає набагато більше показників.

    Біохімічне дослідження крові з вени показує такі складову, як білки, ферменти, електроліти, ліпіди, рівень глюкози. Венозна кров дає можливість визначити гормональний фон організму. Показники венозної та капілярної крові подекуди відрізняються — у крові з вени більше еритроцитів, вище гемоглобін. Під час венозного забору отримують більше крові, тому є можливість виконати декілька тестів відразу, або повторити результат у разі сумніву.

    Коли процедура неефективна

    Забір венозної крові не рекомендовано робити, якщо в попередні дні пацієнт проходив фізіотерапію, УЗД, МРТ, рентген тощо. Фізичні навантаження, сильний стрес, емоційні переживання безпосередньо впливають на показники крові.

    З практики лікаря

    Іноді пацієнти скаржаться:

    • лікар доправляє на аналіз крові до платної лабораторії, а там кров використовують лише з вени;
    • дитині постійно призначають загальний аналіз крові, навіщо так часто це робити;
    • під час вагітності треба було декілька разів здавати кров, бо різні лабораторії видавали різні результати.
    Багатопрофільний медичний центр "Клініка Образцова" спеціалізується в області сімейної медицини, проводить діагностику і лікування дітей з 3 років і дорослих. У медичному центрі пацієнтів приймають сімейний лікар, отолорінголог, терапевт, невропатолог, ендокринолог, психотерапевт, дерматолог, хірург, хірург-онколог, ортопед-травматолог, окуліст, рефлексотерапевт, акушер-гінеколог, лікар УЗД.
    Записатися на прийом
    Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-17:00
    Кривий Ріг пр-т Мира, 5 Б
    8,9
    Всім, кому необхідно пройти якісну діагностику на сучасному обладнанні, свої послуги пропонує МРТ-центр в Кривому Розі. Центр має у своєму розпорядженні магнітно-резонансний томограф AIRIS Mate (відкритого типу), що дозволяє провести обстеження різних зон тіла і структур організму.
    Записатися на прийом
    Пн — Пт: 08:00-18:00
    Черкаси вул. Надпільна, 289/1
    9,0
    Діагностичний центр "Екосвіт" пропонує пацієнтам безпечні та інформативні дослідження за допомогою сучасного комп’ютерного томографу.
    Записатися на прийом
    Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
    Київ вул. Данила Щербаківського, 52 м. Нивки18 11 м.Сирець30 12
    8,1
    Філія клініки «Допомога Плюс» на Нивках надає повний комплекс медичних послуг, починаючи від консультації і завершуючи хірургічним втручанням, за такими напрямками, як урологія, проктологія, гінекологія, ортопедія, маммология, пластична хірургія.
    Записатися на прийом
    Пн — Пт: 08:30-20:00 Сб: 08:30-20:00 Нд: 08:30-20:00
    Це першій приватний гінекологічний кабінет у місті з 1994 року. Великій досвід у діагностиці та лікуванні. Росташований у центрі міста, у районі Критого ринка, близько до транспорту, на першому поверсі житлового будину з окремим входом. Займається питаннями УЗД, гінекології, гінекологічної ендокринології, маммології.
    Записатися на прийом
    Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-15:00
    "Verum expert clinic — спеціалізований центр здоров'я експертного рівня і узгодженого медичного обслуговування. особливості клініки "
    Записатися на прийом
    Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
    Дніпро вул Святослава Хороброго 12, 2 пов. оф. 207 м.Вокзальна32 13
    7,5
    Багатопрофільний медико-консультативний кабінет "TAL-Medical" надає кваліфіковану медичну допомогу за напрямками: гастроентерологія, ендокринологія, кардіологія.
    Записатися на прийом
    Пн: 10:00-19:00 Вт: 10:00-19:00 Ср: 10:00-19:00 Чт: 10:00-19:00 Пт: 10:00-15:00 Сб: 10:00-16:00
    Багатопрофільний медико-хірургічний центр ім. Пирогова пропонує пацієнтам повний цикл лікування за різними напрямками медицини: гінекології, отоларингології, урології, хірургії, травматології, ортопедії, нейрохірургії, пластичної та щелепно-лицевої хірургії, реабілітації після оперативного лікування.
    Записатися на прийом
    Пн — Пт: 09:00-19:00