Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Говоримо з лікарем-стоматологом про пародонтит та пародонтоз

Львов вул. Академіка Єфремова, 75 (Клініка естетичної стоматології)
8,4
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00

Стоматолог-терапевт, ортопед

28 років досвіду

8,82
Говоримо з лікарем-стоматологом про пародонтит та пародонтоз

Стоматолог-терапевт — лікар загальної практики, який надає першу невідкладну допомогу пацієнтам із стоматологічними захворюваннями. При появі перших симптомів захворювань порожнини рота та ясен необхідно звернутися до стоматолога-терапевта, який проведе діагностику та при необхідності дасть направлення до лікаря вузького профілю. Терапевт займається лікуванням найпоширенішої хвороби зубів — карієсу. Також до його компетенції входить видалення хворих нервів, пломбування, чистка зубних каналів.

— Сьогодні Likarni.com вирішили запитати у стоматолога-терапевта, Заремби Юрія Ігоровича, про стоматологічні захворювання, які найчастіше зустрічаються у пацієнтів.

Звичайно, що поширеним був і залишається карієс та його ускладнення – пульпіт і періодонтит. Особливо в умовах низької профілактики захворювань ротової порожнини як відбувається в Україні. В той самий час, як більшість розвинених країн світу побороли приріст карієсу саме за рахунок профілактики, тобто попередження розвитку захворювань ротової порожнини. І мова йде не лише про карієс і його ускладнення, а й про захворювання слизових ротової порожнини, язика, некаріозні ураження твердих тканин зубів, парадонтити і парадонтози. В наших реаліях, переважно пацієнти звертаються за допомогою лікаря вже з больовим симптомом, вже з каріозною порожниною, яка, до речі, може бути і під «старою» пломбою – це вторинний карієс.

При лікуванні карієсу використовуємо сучасні пломбувальні матеріали, які довго служать, адже при теперішньому рівні технологій поняття «випала пломба» практично відсутнє. Коли таке стається, то це може означати: або не були дотримані протоколи (інструкції) пломбування; або в зубі проходить інший патологічний процес (пульпіт, періодонтит); або лікарем не враховані проблеми прикусу пацієнта. Щодо лікування пульпітів (запалення пульпи) – основним завданням лікаря є створення доступу до верхівки кореня, розширення кореневого каналу, що є необхідним для досягнення довготривалого ефекту від пломбування каналу (обтурація) при пульпітах та періодонтитах.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Хочу ще раз наголосити, що дуже часто здоров’я ротової порожнини пацієнтів і зубів зокрема напряму залежить від усвідомлення необхідності регулярних оглядів лікаря, від профілактики та професійної гігієни ротової порожнини двічі на рік. Використання скейлера (ультразвуку) і содоструйного апарату застосовують для видалення твердих та м’яких відкладень, що запобігає виникненню захворювань пародонту.

Наші пацієнти дуже часто плутають пародонтит та пародонтоз. Пародонтит — це запально-дистрофічні зміни слизової оболонки і всієї системи, яка утримує зуб, — слизова, кістка, надкісниця. При цьому захворюванні руйнується кругова зв’язка зуба, яка утримує зубчик у тому положенні, яке ми звикли бачити. Якщо руйнується ця кругова зв’язка, наступає доступ бактерій до кореня зуба. Пародонтоз — це виключно дистрофічні зміни, там немає запального характеру, але також присутнє розхитування зубів, і, як наслідок пізніше, втрата зуба.

— Які ж причини розвитку захворювання?

Причини виникнення досить різні. Якщо це є пародонтоз, викликати його можуть загальні захворювання, наприклад, діабет. Також дуже часто захворювання передається спадково. Пародонтоз практично невиліковний. Його можливо припинити на деякому етапі деструкції. Причини виникнення пародонтиту різні. Вони також можуть включати загальні захворювання, генетичні причини. Також може бути місцеве значення, тобто нависаючі краї існуючих пломб, нелікована ротова порожнина, неправильне протезування. Бувають хронічні та гострі пародонтити. Є також локальні (охоплюють 1-2 зубчика) і загальні (вражається фактично весь зубний ряд верхньої або нижньої щелепи). Причини лікар визначає під час анамнезу, коли пацієнт сідає в крісло. В такому випадку відбувається комплексне лікування, пацієнт скеровується до лікаря-пародонтолога.

— Яке показано лікування?

По-перше, стоматологом проводиться санація ротової порожнини — треба прибрати всі неправильні конструкції, нависаючі краї пломб. Друге — проведення лікування у лікаря-пародонтолога. Пацієнтам з такою проблемою ми робимо діагностику, ортопантомограму, тоді зі згодою пацієнта відправляємо його на лікування до лікаря-пародонтолога. Разом ми складаємо план лікування. При комплексному підході реально досягти успіху при лікуванні.

— Чи є біль зуба — основним симптомом пародонтиту?

Біль не є однозначним показником пародонтиту. Частіше він виникає саме при карієсі. Отже, причиною виникнення болю може бути як запалення нерва, так і карієс. Але мова йде про різний тип болю. Тільки лікар з досвідом може правильно ідентифікувати причину виникнення цього болю.

— Які наслідки нелікованого пародонтиту?

Основний наслідок — втрата зубів, погіршення функції жування або відсутність функції жування. Коли немає кутніх зубів, і розподіл навантаження проходить нерівномірно, відбувається розхитування і втрата зубів. Також мають місце такі наслідки як кровоточивість ясен, неприємний запах, біль при вживанні гарячого чи холодного, біль при вживанні твердої їжі тощо. Ще раз хотів би наголосити, що в основі збереження гарної посмішки лежить співпраця пацієнта і лікаря. Якщо пацієнт дотримується рекомендацій лікаря, не уникає щоденної індивідуальної гігієни та регулярно приходить на прийом для професійної гігієни ротової порожнини (не рідше як раз на півроку), то в результаті отримує не лише здорову посмішку, а й економить на лікуванні зубів. Адже вчасно помітити проблему на початкових стадіях захворювання може саме лікар-професіонал.

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,1
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Нд: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,2
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,1
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00
Київська неврологічна клініка «АКСІМЕД» не перший рік займається наданням спеціалізованих лікувальних, діагностичних та реабілітаційних послуг. Спеціалізація медзакладу — центральна і периферична нервові системи та патології, пов'язані з ними.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-15:00