Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Вакцинація дітей до 1 року

Киев вул. Княжий Затон, 9
5,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00Сб: 09:00-18:00Нд: 09:00-16:00

Педиатр

14 років досвіду

7,58
Виклик лікаря додому
Дитячий лікар
Вакцинація дітей до 1 року

Вакцинація — це запорука захисту від найбільш небезпечних інфекційних захворювань як для дітей, так і для дорослих. Шляхом імунізації створюється штучний імунітет від таких інфекцій, як гепатит В, туберкульоз, дифтерія, правець, коклюш, гемофільна інфекція, поліомієліт, кір, краснуха, паротит. Крім цього, рекомендуються вакцинації від ротавірусу, пневмококу, менінгококу, вітрянки, грипу, папілома-вірусу та ін. Тому у всьому світі вакцинація є не просто рекомендованою, а необхідною з самого раннього віку.

"Такої ж думки дотримуюсь і я, хоча б у тих об’ємах, які визначені календарем обов’язкових щеплень", — педіатр дитячого МЦ "КіндерЛаб", Кириленко Володимир Валерійович.

— Коли слід проводити щеплення дітям до 1 року?

На сьогодні графік вакцинації визначається чинним наказом МОЗ України від 11.08.2014 року №551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні». Коротко опишу, від яких інфекцій визначені щеплення та у які строки.

  • Гепатит В — вакцинація за календарем проводиться у перший день життя, в 1 місяць та у 6 місяців. Захищає від захворювання гепатиту В, та є у значній мірі вакциною від дрібноклітинного раку печінки (який може розвинутися на фоні хронічного гепатиту В).
  • БЦЖ — проводиться перед випискою з пологового будинку на 3-5 день життя. Вакцина запобігає від розвитку захворювання та тяжкого перебігу туберкульозу. Захворюваність на цю інфекцію в Україні залишається високою, тому, виписавшись з пологового будинку, дитина повинна мати захист.
  • Коклюш — до 1 року проводиться у 2, 4 і 6 місяців, у складі комбінованих вакцин, які включають коклюшний, дифтерійний і правцевий компоненти (АКДП). Протягом останніх років захворюваність цією інфекцією підвищується. Крім цього, у дітей раннього віку перебігає хвороба важко, із зупинками дихання, частими ускладненнями, через це вакцинація є дуже актуальною.
  • Дифтерія — до року також проводиться у складі комбінованої АКДП у 2, 4, 6 місяців життя. Захворюваність на дифтерією зустрічається не так часто, але, зважаючи на велику частоту грізних ускладнень та низький обсяг вакцинованих дітей (з можливим розвитком епідемії) вакцинація від цієї інфекції є дуже важливою.
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

  • Правець — ще один з компонентів АКДП, проводиться, відповідно, у тому ж віці, що й коклюш і дифтерія. Дуже тяжке захворювання з високою частотою смертельних наслідків. Правець можна попередити вакцинацією, лікування взагалі може бути неефективним. Взагалі, питання щеплення від дифтерії і правцю наскільки актуальні, що профілактику треба проводить протягом усього життя людини з певною періодичністю.
  • Поліомієліт — проводиться у 2, 4, 6 місяців, найчастіше поєднано, або паралельно з АКДП. Існує 2 типи вакцин: ІПВ (інактивована поліомієлітна вакцина) та ОПВ (жива, або краплі). За календарем у 2 і 4 місяці проводиться вакцинація ІПВ, у 6 місяців — ОПВ, але можливе використання ІПВ. Як відомо, у 2015 році був спалах захворювання на поліомієліт в Україні, тому питання залишається дуже важливим.
  • HiB (або гемофільна інфекція) — проводиться у 2 і 4 місяці, третя вакцинація у 1 рік. Найчастіше поєднується з АКДП, або використовується окремо. Ця інфекція є основною причиною бактеріальних захворювань у дітей раннього віку (70-80%): пневмоній, отитів, менінгітів, та інших.
  • Кір, паротит, краснуха (КПК) — проводиться у віці 1 року. Про ці захворювання всім відомо, але хочу наголосити на великій частоті ускладнень від них у дітей раннього віку. Також найближчим часом прогнозується можливість розвитку епідемії кору (від сусідньої Румунії), тому вакцинація зараз дуже потрібна.

Ось такий перелік обов’язкових вакцинацій до 1 року. Слід зауважити, так як на даний час є проблеми із забезпеченням вакцинами в нашій країні, часто виникають ситуації з порушенням календаря профілактичних щеплень. У таких випадках з’являються певні нюанси щодо порядку та строків вакцинації, і варто проконсультуватись у лікаря. Щодо рекомендованих вакцин — для них є свої вікові періоди, і також актуальність для дітей. Наприклад, багато хто знає, як важко перебігає ротавірус або грип. Якщо є можливість, захворювання краще попередить, аніж лікувати, і саме для цього створені вакцини та проводяться щеплення.

— У яких випадках не проводиться вакцинація?

Перелік протипоказань затверджено вищезазначеним наказом, з яким можна ознайомитись на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я. Якщо говорити загально щодо усіх вакцин, не можна вакцинувати при вроджених комбінованих імунодефіцитах, первинній гіпогамаглобулінемії, при гострих захворюваннях або загостренні хронічних, алергічній реакції на будь-який компонент вакцини, а також при імуносупресивній терапії. У будь-якому разі відсутність чи наявність протипоказань оцінюється у кожному конкретному випадку окремо, адже головне завдання — щоб діти були здорові.

Одеса вул. Академічна (кол. Піонерська), 1 (оф. 1) р.Приморський
8,6
Клініка "Відродження життя" — це спеціалізований медичний центр, в якому лікарі поєднують стандартну медицину і новітні нетрадиційні методики.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-16:00
Медичний центр "Медея" — це багатопрофільна клініка амбулаторно-поліклінічного типу. Є частиною мережі однойменних лікувальних установ.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 09:00-19:00 Нд: 09:00-19:00
МедЕліт — це спеціалізований медичний центр, в якому проводиться діагностування та лікування різних патологій з використанням найсучасніших методик. Почав функціонувати в 2011 році. Основні медичні області, в яких практикує клініка - неврологія і гастроентерологія.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-18:00
Інститут вертебрології і реабілітації на Лук'янівці займається проблемами патології хребта, заснований в 2002 році. Колектив інституту має багаторічний досвід роботи в даній області, вся діяльність сертифікована МОЗ, авторські методики запатентовані.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 09:00-17:00
Інститут вертебрології і реабілітології на Осокорках займається консервативним лікуванням захворювань опорно-рухового апарату. Також в центрі проводиться комплексна ортопедична реабілітація посттравматичних і постхірургічних станів, профілактика захворювань хребта і суглобів.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-15:00
Інститут вертебрології і реабілітації є мережею медичних центрів у Києві і регіонах України, головною спеціалізацією яких є консервативне лікування захворювань опорно-рухового апарату, комплексна ортопедична реабілітація посттравматичних і постхірургічних станів, профілактика захворювань хребта і суглобів.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 09:00-17:00
Запоріжжя вул. Українська, 57 А р.Олександрівський
8,6
Медичний центр "Лавка життя" розпочала свою діяльність у 2000 році, спеціалізується на наданні термінової невідкладної допомоги пацієнтам на дому або в стаціонарі. У штаті клініки лікарі вищої категорії, діяльність ліцензована МОЗ.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Центр комп'ютерної та магнітно-резонансної томографії "Медіскан Груп" спеціалізується в області точної сучасної діагностики захворювань. Комп'ютерна томографія, ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна томографія і прицільна біопсія за доступною ціною.
Записатися на прийом
Пн: 08:00-20:00 Вт: 08:00-20:00 Ср: 00:00-24:00 Чт: 08:00-20:00 Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-19:00 Нд: 09:00-16:00