Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Основні гастроентерологічні захворювання

Киев пр-т Петра Григоренка, 13б
5,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00Сб: 09:00-16:00

Гастроэнтеролог

22 роки досвіду

7,58
Основні гастроентерологічні захворювання

Нешик Наталія Валеріївна лікар, яка закохана у гастроентерологію та постійно вдосконалюється. Все, що можливо вивчити для своєї роботи, вона освоїла: дієтологою, гельмінтологію, гепатологію, ультразвукову діагностику.

— Наталія Валеріївна які скарги у хворих, які найчастіше до вас звертаються?

Пацієнти звертаються до гастроентеролога більше зі скаргами на біль в шлунку, нудоту, гіркоту в роті, схильність до запорів чи проносів. Ми не можемо пацієнту одразу ставити діагноз. Хоча часто по скаргам та пальпаторному та візуальному огляду можна поставити попередній діагноз. Кожне захворювання повинно бути підтверджене допоміжними методами дослідження, лабораторними методами.

— Гастрит: причини, симптоми та лікування

Дуже поширене захворювання — це гастрит, тому що пацієнти здебільшого працюють або вчаться, нерегулярно харчуються, їжа або фаст-фуд або дуже великі проміжки між прийомами їжі. Шлунок та взагалі весь кишково-шлунковий тракт любить регулярність, прийоми їжі часто та невеликими порціями, бажано щоб їжа була варена та тепла, більш здорова для шлунку їжа без консервантів, ароматизаторів, спецій. Якщо вдатися до нетрадиційної медицини, то найбільш здорове прийняття їжі з 7 по 9 години ранку — це час шлунку, з 9 по 11 — це час підшлункової залози, з 13 до 15 час — тонкого кишечника — це час, коли організм готовий активно перетравлювати та втілювати в необхідну енергію для життя.

Частий прийом їжі дає можливість регулярно вивільнятися жовчі, це запобігає застою жовчі, утворенню поліпів та камінців.

Також вивільненні шлункового та підшлункового секрету часто та малими порціями більш фізіологічне та здорове для людини. Великі проміжки часу між їжею, голод взагалі — це стрес. Будь-які проблеми з органами і усі перераховані патологічні зміни призводять до жовчнокам’яної хвороби. До речі, жовчнокам’яна хвороба — це проблема молодого віку у наш час. Якщо раніше до нас зверталися люди похилого віку, то зараз ця хвороба помолоділа. Вживання їжі на ніч не корисне. Сили організму направлені зовсім на інше, горизонтальне положення утруднює правильну перистальтику, порушується також робота дихальної та серцево судинної системи.

Я звертаю особливу увагу на можливість глистної інвазії. Пацієнти можуть мати глистні інвазії, які також провокують застійні явища в жовчному. Пацієнти можуть мати дисбактеріози кишечника.

Дисбактеріози кишечника провокують стеатози печінки, захворювання сечостатевої системи.

Ні один лікар візуально діагноз «гастрит» не поставить, потрібна повноцінна діагностика. Призначається гастроскопія, але діагноз «гастрит» бажано ставити тільки після проведеної біопсії. Гастрити дуже часто на сьогодні провокуються хелікобактерною інфекцією. Це бактерія не проста, виділяє аміак, руйнує слизову шлунку. Ця бактерія може жити в організмі без симптоматики десятки років. Немає точної діагностики цієї інфекції ні у нас, ні за кордоном.

Хелікобактерна інфекція є у 90 % людей, але її треба лікувати. На першому етапі у пацієнта може бути підвищена кислотність, якийсь дискомфорт в шлунку. В подальшому, коли бактерія розповсюджуються по всьому шлунку, і займає пілоричний відділ, скарги пацієнта можуть зменшуватися. У пацієнта зникає печія. Інколи бувають поноси, здуття, але при цьому пацієнт почуває себе краще. Коли знижується кислотність, бактерія проникає у глибокі шари кишечника, в результаті виникає атрофія. Атрофія — ситуація пограничного стану. Коли пацієнт ковтає зонд при атрофічному гастриті, хелікобактер не завжди виявляється. Тоді у нас є спеціальні тести, завдяки яким визначається атрофічний гастрит. У таких випадках хелікобактер визначається по крові. Бувають ситуації, коли хелікобактер неможливо визначити по крові. В такому випадку троєкратно перевіряєм: по дихальному тесту, по калу, мазок з зубів, інколи призначаються уреазні тести.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

— В яких випадках обов’язково треба лікувати хелікобактер

Хелікобактерна інфекція лікується в таких випадках:

  • якщо у пацієнта є виразкова хвороба;
  • атрофічний гастрит;
  • диспепсія неясного походження;
  • в анамнезі є родичі хворі на рак шлунку;
  • перед операцією, пов’язаної с раком шлунку.

Рекомендуємо лікування і близьких людей, якщо є контакт зі слиною. Хелікобактерна інфекція передається тільки зі слиною.

Виразкова хвороба

Хелікобактер — це основний фактор, що призводить до виразкової хвороби. На сьогодні особливо у молодих людей не завжди хвороба протікає з класичними симптомами: нічні болі, болі після 30 хв після харчування. Коли до нас приходять з болями в шлунку, ми одразу призначаємо діагностику, оскільки виразкова хвороба може проходити атипово. Дітки після 7-и років може теж хворіти на цю хворобу. Ми повинні відправляти дитину на гастроскопію, щоб подивитися, чи немає атрофії, чи немає виразкового дефекту. Лікування медикаментозне. Хірургічне втручання призначається лише тоді, коли є кровотеча в шлунку, виразкові хвороби стравоходу. Лікування займає від 14 до 30 днів. Хвороба у всіх пацієнтів лікуються прекрасно, рецидивів може і не бути.

Профілактика захворювань

Часто хвороби кишково-шлункового тракту протікають хронічно з загостреннями.

Гастродуоденіти, гастрити, будь-які захворювання шлунково-кишкового тракту загострюються в весняно-осінній період.

Але зараз захворювання протікають атипово. В наш час дуже великий відсоток стресових гастродуоденитів та виразкових хвороб. Сильні перенавантаження організму, пацієнт може переїдати або в нього можуть бути супутні захворювання спричиняють захворювання.

Профілактика — це постійне обстеження у лікаря. При необхідності треба проходити гастроскопію, перевіряти слизову шлунку, відновити нормальне харчування. Здорове харчування повинно бути дробним і кожні 3 години. У нас багато людей харчуються неправильно. Велику порцію їжі орган перетравити не може, неперетравлена їжа починає «бродити» і гнити. У таких випадках виникає явище дисбактеріозу.

У харчуванні повинні бути свіжі овочі та фрукти, тобто природня клітковина, яка дає можливість кишечнику вирощувати здорову мікрофлору, адсорбувати токсичні речовини, швидко виводити калові маси.

Якщо у пацієнта неправильне харчування, кишкова флора буде збіднена, вона не зможе перетравлювати їжу. Обов’язково треба вживати кисломолочні продукти. Ми включаємо в раціон штучну клітковину при необхідності. При недостатньому рівні води калові маси будуть тугими, тож треба випивати достатньо води на день. Пацієнт повинен достатньо рухатися, сидячий спосіб життя призведе до того, що перистальтика кишечника буде порушена, тонус м’язів живота буде низьким, обмін речовин уповільнюється. Такі пацієнти до того ж схильні до геморою, анальних тріщин. Перистальтика кишечника — це важлива складова.

Застої в жовчному міхурі

Дуже частий зараз діагноз — це застій жовчі. Це відбувається із-за нерегулярного харчування, емоційних стресів, часто буває вроджена деформація жовчного міхура або знижений тонус гладкої мускулатури. У такому випадку раз в півроку роблять УЗД і приймають спеціальні препарати. Деякі пацієнти використовуються такий метод, як сліпе зондування. Я не рекомендую, бо причиною застійних явищ можуть бути серйозні хвороби.

Пацієнти женуть жовч — отримують напад панкреатиту. Якщо ж немає скарг, пацієнт може використовувати метод сліпого зондування на свою відповідальність. В жовчному може бути камінь, будь-яка жовчогінна терапія може перекрити в такому випадку відтік жовчі. Тільки при відсутності супутніх хвороб можна використовувати метод сліпого зондування.

Здуття живота

Здуття — це наслідок будь-якого захворювання. Як результат неперетравлення їжі розвивається дисбактеріоз, захворювання шлунка. Причинами здуття живота бувають нервові фактори, соматичні захворювання. Але слід зауважити, що синдром подразненого кишечника може ставити лікар після повного обстеження. За цим діагнозом може маскуватись серйозне захворювання. Якщо у пацієнта дійсно синдром подразненого кишечника, призначаються спеціальні препарати, які сорбують ці гази, призначаються пробіотики.

Запори

Запори на сьогодні — це ситуація, яка зустрічається дуже часто. Запори можуть бути функціональними, що пов’язано з тим, що пацієнт погано харчується, у нього є проблема з атонією кишечника, але це може бути як і симптом захворювання, особливо при проблемах з щитоподібною залозою. Також причинами можуть бути проблеми з жовчним міхуром, глистна інвазія, лямблії, психосоматика. Дитина терпить, не може сходити в туалет. У старечому віці, кишечник стає атонічним, еластичність порушується, люди стають схильними до запорів. При запорах рекомендується пити багато рідини, вживати клітковину. Бувають випадки, коли запор викликається пухлинами.

Запах з рота

Запах з рота — це найчастіше проблема молодого віку. Причини какосмії — проблеми носа і горла (хронічні), захворювання зубів, грижі, дивертикули, гастрити, проблема жовчного міхура, глистні інвазії, дисбактеріоз, проблема з підшлунковою. Найголовніше для пацієнта — повна та якісна діагностика. Кожне захворювання маскує більш серйозне захворювання. Починати обстеження треба зі стоматолога, далі отоларинголога, потім гастроентеролога.

Гепатити

Гепатит А — це захворювання, яке зустрічається дуже часто, передається аліментарним шляхом. Інкубаційний період може бути до місяця, захворювання може протікати досить неспецифічно. Бувають захворювання, які протікають як грип. Ми активно лікуємо грип, надалі з’являється жовтяниця, світлий кал, темна сеча. І тільки тоді ми кажемо, що у пацієнта Боткіна. Але бувають і безжовтушні форми. Гепатит А може протікати в трьох фазах. Легка ступінь може лікуватися амбулаторно. Середньо-важка та важка — в стаціонарі. Призначаються спеціальні препарати. Жодних ускладнень при правильному лікуванні гепатиту А не буває.

Після того як пацієнт перехворів гепатитом А, слід спостерігатись на рахунок поліпів і каменів жовчного міхура, тому що жовч може згущатись.

Такі пацієнти повинні пропивати жовчогінну терапію. Гепатит А не приводить до хронізації, але пацієнт повинен за собою слідкувати, захворювання буде накладати відбиток на стан печінки та жовчного міхура. Потрібно регулярно харчуватись, не вживати алкоголь або вживати в обмеженій кількості без жирного та гострого.

Захворювання гепатиту Б складніше, може давати хронізацію. Передається тільки через кров. 10 % — статевим шляхом, 10 % — гомосексуалісти, 10 % — при поцілунках, якщо в ротовій є тріщини. Мати може передавати дитині гепатит трансплацентарно. Ускладнення хвороби — може приводити навіть до ракових змін печінки. Коли на УЗД печінка збільшена, пацієнт перевіряється на гепатит. Цитоліз — процес руйнування клітин печінки. Якщо норма АЛТ — 33, а у пацієнта — 34, все одно перевіряємо пацієнта на гепатит.

Вірусний гепатит Б може мутувати. Коли ми починаємо пацієнта лікувати, вірус може давати мутації, підтримуюча терапія повинна бути завжди. Деякі люди виступають носіями хвороби, але при зниженні імунітету носій стає вже хворим. Тому якщо людина є носієм, їй потрібно періодично спостерігатись. Пацієнтам, у яких є вірусний гепатит, призначається лікування або підтримуюча терапія. Лікування не дешеве, не просте, іноді є супутні захворювання, які не дають можливості пролікувати пацієнта. Обов’язково повинно проводитися УЗД, також показаний фібротест чи фіброскан при цирозі печінки.

Пробіотики

Пробіотики потрібні пацієнту. Ми неправильно харчуємося, тому пробіотики потрібні, але їх треба приймати правильно. Пацієнти дуже часто самі купляють в аптеці препарати, а потім приймають їх місяць. Для початку треба розуміти, чи немає патогенної флори в кишечнику. Якщо ця патогенна флора є, ніякий пробіотик не підселиться, оздоровлення не буде. Треба обстежити пацієнта, щоб не було проблем, а потім уже призначати пробіотики. Якщо є запальний процес, його треба пролікувати. Для початку треба здати капрограму і кал на дисбактеріоз.

Спеціалізований медичний центр "Бремен" - це німецька стоматологічна клініка, яка гарантує європейську якість за вітчизняну ціну. Всі матеріали, використовувані в роботі, закуповуються безпосередньо у зарубіжних постачальників, що гарантує їх якість.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00
Клініка багатопрофільної лазерної медицини для дітей і дорослих "МЕД СІТІ" має вищу категорію акредитації МОЗ України, спеціалізується на діагностиці та лікуванні повного спектру захворювань з гінекології, урології, проктології, хірургії (дорослої та дитячої), дерматології (дорослої та дитячої) та ін.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-21:00 Нд: 09:00-21:00
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 м.Вокзальна43 15
7,1
Клініка сучасної офтальмології "Візіобуд" спеціалізується на діагностиці та терапії захворювань органів зору. Послуги надаються як дорослим пацієнтам, так і дітям.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 09:00-17:00 Нд: 09:00-17:00
Багатопрофільний медичний заклад "Поліклініка на Дарницькому бульварі" пропонує своїм пацієнтам практично всі види амбулаторного лікування. У разі необхідності організовується лікування в клініці "Меділенд".
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Спеціалізований медичний центр "Кідс Дентал" — це сучасна клініка дитячої стоматології. При лікувальних маніпуляціях активно використовуються ігрові елементи, що заспокоює дитину.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00 Сб: 09:00-20:00 Нд: 09:00-20:00
Європейська стоматологія це стоматологія європейського рівня у Харкові по українським цінам. Європейська Стоматологія забезпечить вас доброзичливим та професійним лікуванням так само, як у найкращих європейських клініках. Кваліфіковані стоматологи вирішать усі проблеми ваших зубів, застосовуючи новітні досягнення світової стоматологічної медицини. Стоматологія розташована в зручному місці, до нас легко доїхати з будь-якої точки Харкова, Павлове поле, Центр, Олексіївка, Ми знаходимося на проспекті Науки зовсім поряд зі станцією метро “Ім. 23 серпня”
Записатися на прийом
Вт: 09:00-18:00 Ср: 09:00-18:00 Чт: 09:00-18:00 Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-18:00
Харків вул. Гвардійців-Широнінців, 99 м.Героїв праці25 4 м.Студентська36 8
8,2
Спеціалізований медичний центр "Гранд" надає комплекс стоматологічних процедур. З недавнього часу доступні і послуги косметолога.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-19:00 Нд: 09:00-19:00
Спеціалізований центр стоматології «Естедентакс» надає такі послуги, як пародонтологія, естетична стоматологія, ортопедія і ортодонтія. Стоматологія має свою зуботехнічну лабораторію. Клініка співпрацює з провідними швейцарськими та німецькими виробниками стоматологічного обладнання — Kulzer, Sirona, EMS.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-21:00