Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Шашлик: чому це шкідливо

23-07-2021
Шашлик і багато інших видів страв, заснованих на приготуванні жирних сортів м'яса, негативно впливають на певні органи, а також весь організм в цілому. Щоб було зрозуміліше, чому ж шкідливий шашлик, розберемо спочатку його технологію приготування і особливості зберіганні м'яса.
Шашлик: чому це шкідливо

Якщо людина купує м'ясні вироби в маринованому вигляді в супермаркеті або вже готовий шашлик в місцях громадського харчування, питання, де і як зберігався і приготовлявся продукт, залишається відкритим (наскільки свіже було м'ясо спочатку, наскільки чиста була решітка або шампур).

Найчастіше у ресторанах і кафе шашлик бояться пережарити, щоб не отримати суху страву, однак недостатня термічна обробка м'яса підвищує ризик збереження інфекційних збудників в активному стані. Внасідок цього може розвинутись дизентерія, черевний тиф, сальмонельоз та інші захворювання.

Тепер розглянемо варіант самостійного приготування і шкоду шашлику

Не варто забувати, що для цієї страви обираються жирні сорти м'яса, наприклад, свинина. Згідно з результатами масштабного дослідження в Гарварді, занадто часте вживання м'ясних виробів призводить до значного зростання ризику виникнення хвороб серцево-судинної системи і злоякісних захворювань органів травного тракту.

Зловживання жирного м'яса супроводжується підвищенням рівня холестерину в крові. Внаслідок цього на внутрішній поверхні кровоносних судин відкладаються атеросклеротичні бляшки. У міру їх зростання просвіт судини зменшується і тканини, які отримують живлення і кисень з даної судини, відчувають гіпоксію. Так, атеросклероз часто стає причиною стенокардії (загрудинного болю), інфаркту міокарда, ішемічного інсульту. Закупорка кровоносної судини призводить до некрозу (відмирання) тканин серцевого м'яза, головного мозку. Крім цього, вживання жирної їжі є серйозним навантаженням на печінку, жовчний міхур. Результатом цього може стати розвиток жовчнокам'яної хвороби, холециститу, холангіту, функціональних розладів органів травної системи.

У процесі прожарювання м'яса на решітці, під впливом високих температур утворюються канцерогени, патогенні білкові сполуки, які при частому попаданні в організм можуть призвести до розвитку раку органів шлунково-кишкового тракту (найчастіше, товстого кишечника).

Є кілька рекомендацій, які дозволять зменшити негативний вплив м'яса на організм:

  • Щодня слід вживати не більше 200-х грам м'яса;
  • Вибирати потрібно свіже м'ясо, без попередньої заморозки, маринування;
  • Маринад краще приготувати самостійно;
  • Шашлик бажано готувати на дровах через 20 хвилин від моменту розпалу багаття, після випаровування рідини для розпалювання;
  • Слід максимально зменшити вживання кетчупу, майонезу та інших гострих, солоних добавок, щоб полегшити перетравлювання м'яса.
  • Після приготування краще зрізати засмажену корочку.
  • З шашликом необхідно їсти зелені овочі та зелень (кинзу, листя салату, кріп, петрушку).

Повністю відмовитися від шашлику досить складно, однак трохи обмежити його вживання і прислухатися до наших порад цілком можливо.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,1
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Медпомощь» специализируется на лечении и уходе за больными, оказании услуг лежачим и тяжелобольным пациентам. Выполнение самых сложных медицинских манипуляций и забор материала для анализов, современные исследования как в условиях клиники, так и на дому у пациента — ежедневная работа штата лицензированных врачей и медсестер.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Вс: 00:00-24:00