Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Учені з'ясували основну причину депресії

24-10-2019
В умовах сучасного способу та темпу життя, людина, як невід'ємна складова сучасного суспільства, піддається негативному впливу навколишніх умов та середовища проживання, будь то фізичні чинники чи психо-емоційні. Напружений темп життя призводить до негативних змін в організмі індивіда, таких як хронічне перенапруження та стрес.
Учені з'ясували основну причину депресії

Як висловився давньогрецький філософ-матеріаліст Демокріт: «Ніщо не виникає з нічого і не зникає безслідно». Отже, хронічний стрес та психо-емоційне перенапруження можуть вилитися у безліч патологічних станів та хвороб. Але левову частку серед цих негативних наслідків посідає Депресія.

За статистикою МОЗ України частота поширеності на рівні країни становить від 3,8% до 6,3% від загального населення країни. Виходячи із даної статистики можна зробити висновок, що дана проблема є досить актуальною, адже хронічна депресія може розвиватися у будь-якому віці, і в будь-якої статі (але частіше хворіють жінки). Несвоєчасна діагностика та лікування цієї проблеми може привести до ряду негативних наслідків, таких як, порушення сну, нав'язливі ідеї, захворювання серцево-судинної системи, зниження або повна відсутність апетиту, порушення соціального та сімейного життя, та навіть до суїциду.

Отже, давайте з'ясуємо що таке депресія. Депресія — це термін, який застосовується у медичній психології, його використовують для позначення настрою, симптому та синдромів афективних розладів (розлади що проявляються афективними станами, маніакальними та депресивними, при яких у хворого можуть спостерігатися поєднані ознаки депресії та манії). Хронічний стрес призводить до порушення регуляції гормонів, що призводить до появи депресії та інших захворювань.

Ось декілька симптомів хронічної депресії:

  • пригнічений настрій;
  • втрата інтересу до оточуючих;
  • пасивність;
  • неможливість відчувати радість за себе та близьких;
  • відчуття тривоги;
  • зниження концентрації уваги;
  • знижена самооцінка;
  • суїцидальні думки.

«Вся справа в гліальних клітинах мозку. Вони підтримують нейрони, захищають головний мозок від інфекцій та видаляють різного роду «сміття» до прикладу мертві нейрони. Депресія може спровокувати хронічне підвищення рівня стресового гормону – кортизолу. При надлишку даного гормону, гліальні клітини перестають працювати належним чином», – із заяви професора Діани Макінтош.

Із її слів, замість нормальної роботи, клітини мозку починають виділяти медіатори запалення- цитокіни, які в свою чергу пошкоджують гліальні клітини таким чином змушуючи їх у відповідь виділяти ще більше цитокінів. Таким чином запускається каскад запальних процесів.

А ось, тренування, сприяють зниженню рівня стресового гормону кортизолу та підвищенню концентрації важливого для нейрогенезу білка – нейротрофічного фактору мозку.

Психологи розрізняють 3 ступені депресії: легкого, середнього та важкого ступеню важкості.Легкий ступінь лікується психотерапією, без застосування медикаментозних засобів. Для лікування середньої та важкої форм депресії призначають антидеприсанти. Призначення даної групи препаратів здійснюється кваліфікованими спеціалістами. Самостійний неконтрольований прийом даних препаратів може посилити симптоми та призвести до негативних наслідків. Якщо Ви виявили симптоми даного розладу, Вам потрібно звернутися для консультації та лікування до Вашого сімейного лікаря. За необхідності сімейний лікар направить Вас до спеціаліста вузького профілю.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,1
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Медпомощь» специализируется на лечении и уходе за больными, оказании услуг лежачим и тяжелобольным пациентам. Выполнение самых сложных медицинских манипуляций и забор материала для анализов, современные исследования как в условиях клиники, так и на дому у пациента — ежедневная работа штата лицензированных врачей и медсестер.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Вс: 00:00-24:00