Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Що краще провести флюорографію чи рентген грудної клітини?

18-08-2023
У медицині існує багато діагностичних процедур, спрямованих на візуалізацію захворювань та інших станів організму. Зокрема мова йде про променеву діагностику, яка поєднує різні методи отримання зображення, використовуючи різні види випромінювання, основні з яких: флюорографія або рентген грудної клітини. Чим відрізняються ці два методи та що краще обрати?
Що краще провести флюорографію чи рентген грудної клітини?

Флюорографія - обов'язкова процедура при проходженні медичних оглядів та диспансеризації, що дає загальне уявлення про стан грудної клітини. Флюорографія діагностує такі захворювання грудної клітки, як:

  • туберкульоз;
  • запалення легенів;
  • онкологічні захворювання.

Однак флюорографія не дає точного діагнозу за знімком, а лише виявляє небезпечні зони.

Як працює флюорографія? Принцип роботи апарату полягає в тому, що рентгенівські промені проходять через систему лінз, де потік випромінювання значно посилюється, після чого проходять крізь тіло пацієнта і залишать світловий відбиток на спеціальному флуоресцентному екрані.

Рентген - процедура, яка виявляє різні захворювання у будь-якій частині тіла. Рентген застосовується для детального обстеження багатьох різних захворювань та дає точне зображення в натуральну величину. Як працює рентгенівський апарат? Він не потребує складної системи лінз і підсилювачів. Приймальним пристроєм для нього є плівка або електронний приймальний пристрій, що дозволяє значно зменшити потужність рентгенівського потоку, що проходить крізь пацієнта.

Променеве навантаження при флюорографії значно вище, ніж при рентгені. Інформативність рентгену значно вища, ніж флюорографії. Крім того, рентген має набагато менше опромінення, високу якість рентгенограм, зводить лікарську помилку практично до нуля, оперативно та швидко видає результати.

З перерахованого вище можна з упевненістю зробити висновок, що рентген краща променева діагностична процедура за флюорографію.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,1
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Медпомощь» специализируется на лечении и уходе за больными, оказании услуг лежачим и тяжелобольным пациентам. Выполнение самых сложных медицинских манипуляций и забор материала для анализов, современные исследования как в условиях клиники, так и на дому у пациента — ежедневная работа штата лицензированных врачей и медсестер.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Вс: 00:00-24:00