Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Різноманіття та ефективність допоміжних репродуктивних технологій

Львов вул. Антоновича, 102
5,5
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00Сб: 10:00-16:00

Репродуктолог, УЗД-спеціаліст

22 роки досвіду

8,32
Різноманіття та ефективність допоміжних репродуктивних технологій

Допоміжні репродуктивні технології — це с-ма, яка використовується з метою лікуванні безпліддя, при якій деякі етапи запліднення відбуваються поза межами людського організму. Проблематика безпліддя в Україні є надзвичайно актуальною, оскільки кожна 5 пара в Україні стикається з труднощами при плануванні вагітності. І ступінь цих проблем є різною.

Говоримо із завідувачем відділення допоміжних репродуктивних технологій, лікарем ультразвукової діагностики, репродуктологом, з кандидатом медичних наук, Семчишин Роксоланою Олександрівною, про різноманіття та ефективність допоміжних репродуктивних технологій.

ДРТ об’єднують ряд методик, починаючи від стимуляції овуляції і закінчуючи програмами запліднення ін вітро (in vitro), коли сам процес запліднення яйцеклітини відбувається поза межами організму жінки. Найпростішою методикою ДРТ є стимуляція овуляції. Овуляція — це природній циклічний розрив фолікула та вихід з нього яйцеклітини, яка зливаючись в матковій трубі із сперматозоїдом, і дає початок новому життю. Овуляцію ми можемо відслідкувати за допомогою ультразвукового дослідження ( УЗД). Відсутність овуляції, коли ми бачимо, що фолікул або не росте, або не розривається, є однією з основних причин безпліддя. Важливо діагностувати причини відсутності овуляції та відновити нормальний цикл. Для відновлення овуляції використовуються сучасні препарати, що стимулюють ріст фолікула та забезпечують його розрив та вихід яйцеклітини.

Ще 10 років тому левову частку причин безпліддя займав жіночий фактор. На сьогодні можна із впевненістю сказати, що жіночі та чоловічі чинники безпліддя розподіляються 50/50. Основними критеріями, які визначають здатність сперми до запліднення (фертильність), є кількість сперматозоїдів, швидкість їх руху та морфологічні характеристики. Від цих трьох основних параметрів залежить успішність результату. Якщо ми маємо незначні порушення параметрів спермограми, а саме дещо знижену кількість сперматозоїдів чи швидкість їх руху, ми використовуємо внутрішньоматкове введення сперми чоловіка в порожнину матки. Ми фактично проходимо половину шляху сперматозоїдів замість них, поміщаючи їх безпосередньо в порожнину матки. Тому вони можуть рухатися повільніше і їх може бути менше по кількості.

І найбільш складною методикою ДРТ є програми запліднення ін вітро ( in vitro). Ця методика проводиться у випадку, коли у жінки непрохідні маткові труби, не вдається відновити овуляцію медикаментозно або ж при значних порушеннях показників спермограм у чоловіків та інших причин безпліддя. Медичний центр «Інтерсоно» першим на Західній Україні почав надавати увесь спектр послуг ДРТ. В галузі репродуктології ми працюємо з 2001 року, і ось уже понад 16 років успішно реалізовуємо мрії наших пацієнтів стати батьками. Понад 5000 малюків народились завдяки кваліфікованій допомозі професіоналів клініки «Інтерсоно».

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Тема «штучного запліднення» породжує сотню міфів та страхів. І всі вони з’являються тому, що пацієнти пробують самотужки отримати відповіді на свої запитання з інтернет-джерел, а не з вуст кваліфікованого медичного персоналу.

Головний страх мам полягає в тому, що дитинка, яка народилася в результаті програм запліднення ін вітро, чимось відрізняється від дітей, зачатих звичайним природнім шляхом. Це справжній міф, оскільки процес запліднення відбувається у такий ж самий спосіб, як це відбувається і в нашому організмі. Надзвичайно велика кількість світових медичних досліджень, що спостерігають за цими дітьми вже понад 20 років свідчить: не має жодної різниці між дітьми, що зачаті батьками самостійно та дітьми, зачатими завдяки ДРТ. Фактично, ми не змінюємо механізму запліднення, ми змінюємо локалізацію запліднення.

Дітки, які зачаті за допомогою методик ДРТ, нічим не відрізняються від діток, зачатих в звичайний спосіб.

Другий найбільший страх — це вплив гормональних препаратів. Проведення програми запліднення ін вітро нерозривно пов’язано з використанням гормональних препаратів. Жінки переживають, що гормональні препарати вплинуть на вагу чи спричинять надмірне оволосіння. Основним препаратом для стимуляції росту фолікулів є препарат Фолікулостимулюючого Гормону. Він впливає виключно на ріст самого фолікула, не впливаючи на вагу та ріст волосся. Ці сучасні інноваційні препарати є безпечними у лікуванні, але тільки лікар може грамотно підібрати дозу та тривалість Вашого лікування.

Під час ЕКЗ переноситься, як правило, 2 ембріони. Колись переносили 3, 4, 5. Чому?

Репродуктологія досить молода наука. Вона розвивається шаленими темпами. Щороку з’являються інновації, які покращують результативність та знижують ризики. Справді була практика переносу трьох та більше ембріонів. Як правило, зараз, для того щоб клініка, де набагато слабша ембріологічна лабораторія, покращила показник результативності, вдаються до таких старих методик. Маючи слабких ембріологів, клініки мало розуміють, що саме впливає на ефективність програм, тому і прагнуть перенести більше, ставлячи під загрозу життя матері. На сьогодні ембріологічна лабораторія є основою успішності, ефективності та безпечності проведеної програми. Сучасні середовища, в яких розвиваються дітки, удосконалюються, покращуються умови культивування ембріонів, які максимально наближаються до материнського організму. У сучасних медичних центрах є можливість проведення передімплантаційної генетичної діагностики ембріона на хромосомні аномалії. Є чітке розуміння механізму імплантації, факторів, які можуть знижувати та підвищувати ефективність програм. Саме тому на сьогодні ми можемо говорити про селективний перенос одного ембріона, що є найбільш фізіологічним для жінки, оскільки наша матка розрахована саме на одну дитинку.

— Чим пояснити невдалі спроби програм запліднення ін вітро?

На сьогодні чинники, які визначають успіх програми запліднення ін вітро можна розділити на дві великі групи: ембріональні чинники та маткові чинники. Серед репродуктологів досі точаться дискусії, хто відповідає за успішну імплантацію (закріплення ембріона в порожнині матки) — ембріон чи ендометрій. Якщо ембріон має збалансований набір хромосом, шанси на успішну вагітність є надзвичайно високими. На жаль, лише по морфологічних ознаках ембріона ми не можемо з точністю до 100 % передбачити збалансованість хромосомного набору. Лише передімплантаційна генетична діагностика дає відповідь на це запитання. І ми є єдиною клінікою на Західній Україні, що проводить таке дослідження, що є абсолютно безпечним для ембріонів. Серед маткових чинників, які знижують ймовірність настання імплантації, слід звернути увагу на зміни ендометрію (поліпи ендометрію, тонкий ендометрій, гіперплазія ендометрію), автоімунні процеси, особливу увагу слід звернути на захворювання щитоподібної залози — автоімунний тиреоїдит. Усі ці фактори впливають на успішність програми, але якраз завдання лікаря-репродуктолога виявити, проаналізувати та обрати найкращу індивідуальну методику лікування, що призведе до успішного результату.

— Скільки разів можливо проводити програму запліднення ін вітро (ЗІВ)?

Немає чітких обмежень щодо кількості програм ЗІВ. Питання більше у фінансовій та психологічній площині. На жаль, у нашій країні відсутня страхова медицина і пацієнти оплачують програми ЗІВ самостійно. Іноді, саме фінансовий чинник визначає фінальну кількість проведених програм ЗІВ. Психологічний фактор також дуже сильно впливає на визначення кількості спроб. Негативний результат програм дуже важко сприймається пацієнтами. У бажанні отримати омріяну вагітність пацієнти змінюють лікаря, іноді змінюють клініку. Тому дуже важливою є довіра між пацієнтом та лікарем, первинний вибір клініки. Ефективність програм ЗІВ у клініці «Інтерсоно» є дуже високою. Відсоток настання вагітності після першої спроби становить 56 %, а після 3 — 86%. Це вище за аналогічні показники більшості європейських клінік. Це обумовлено 16-літнім досвідом лікарів, інноваційним оснащенням ембріологічної лабораторії та високими стандартами надання допомоги нашим пацієнтам. Оскільки ми є частиною одного з найбільших в Європі медичних холдингів — Медікавер, ми керуємось виключно європейськими стандартами та директивами, проходячи щоквартальні жорсткі лікарські аудити. Саме наші вдячні пацієнти стали для нас найкращою рекламою, адже переважна більшість рекомендують клініку «Інтерсоно» як надійний та висококваліфікований медичний центр.

— Є протипокази до програми запліднення ін вітро?

Звичайно, кожна методика в медицині має свої покази та протипокази. Основними протипоказами до програм ЗІВ є протипокази до самої вагітності. Це, в першу чергу, онкологічні процеси, оскільки під час вагітності є пригнічення імунної системи. Також протипоказом є вади розвитку матки, які унеможливлюють виношування вагітності, а також загальний стан жінки, який виключає виношування вагітності.

— Чи є обмеження за віком?

Нашим законодавством не обмежено максимальний вік проведення програм ЗІВ. Згідно з європейськими рекомендаціями, максимальним віком, у якому пацієнтка може пройти програму ЗІВ, є 49 років. Наша клініка індивідуально підходить до кожного конкретного випадку, зважаючи на стан здоров’я пацієнтки.

Вік є надзвичайно важливим фактором, який визначає ефективність програм ЗІВ. На жаль, жіночий біологічний годинник невпинно рухається, не зупиняючись ні на мить. І з кожним роком погіршується якість яйцеклітин та збільшується ризик народження діток з хромосомними аномаліями. Якщо у віці до 35 років з 10 яйцеклітин 75 % зможуть забезпечити народження генетично здорової дитинки, у віці 40 років таких буде лише до 20% . Із віком знижується як якість яйцеклітин, так і їх кількість. Згідно з даними світової літератури, ефективність програм ЗІВ у пацієнтів віком понад 40 років при використанні власних яйцеклітин коливається в межах від 10 до 17 %, що є значно нижчим за аналогічні показники ефективності у пацієнтів віком до 35 років. Саме тому надзвичайно важливим є вчасно звернутись за допомогою у клініку «Інтерсоно», адже зволікання в даному випадку може призвести до фатальних наслідків.

Що ж робити у випадку, коли роки біжать, а «принца на білому коні» ми ще не зустріли? Медичний центр «Інтерсоно» пропонує унікальну методику збереження фертильності — соціальна вітрифікація яйцеклітин. Кожна жінка, яка ще не готова стати мамою, може заморозити свої яйцеклітини та реалізувати свою програму материнства саме тоді, коли буде до цього готова. У такому випадку ми зупиняємо час біологічного годинника, оскільки в молодому віці отримуємо якісні та здорові яйцеклітини, а скористатись ними можемо вже за бажанням жінки і в більш пізньому віці. Також ця методика є надзвичайно важливою для онкологічних пацієнтів. Хіміо- та променева терапія, яку проходять пацієнти з онкологічними захворюваннями, негативно впливає на здатність бути батьками в майбутньому, вбиваючи яйцеклітини та сперматозоїди.

Таким чином, після успішного лікування онкології, пацієнти втрачають фертильність і не можуть відчути радість батьківства. Саме тому клініка «Інтерсоно» пропонує програми збереження фертильності – кріоконсервація яйникової тканини та вітрифікація яйцеклітин та сперматозоїдів. При чому зберігання матеріалу для таких пацієнтів є абсолютно безкоштовним. Клініка «Інтерсоно» є єдиною клінікою на Західній Україні, що пропонує такі програми для пацієнтів. Це допомагає пацієнтам на шляху нелегкої боротьби з онкологічною недугою.

Рекомендації пацієнтам: звертатися у першу чергу до спеціалізованої клініки. Безпліддя — це проблема пари, і працювати потрібно з парою — чоловіком та жінкою. Пацієнтам старшого віку краще одразу звертатися до спеціалізованої клініки. Вибір клініки є дуже важливим. Особливу увагу слід звернути на тривалість роботи клініки, її досвід. Хоча успіх програм ЗІВ асоціюють з лікарем, насправді 80 % успіху ми завдячуємо саме злагодженій роботі ембріологічної лабораторії. Дуже важливими є умови та обладнання ембріологічної лабораторії. Важливим є все: окрема система фільтрації повітря, температура, вологість, рівень кисню, вуглекислого газу, азоту pH, якість середовищ для культивування. Не обирайте клініку за ціновою пропозицією. Якісне обладнання та середовища для культивування не можуть бути дешевими. Обирайте клініку, яка є максимально прозорою та відкритою, яка проведе для Вас за Вашим проханням екскурсію навіть в ембріологічну лабораторію, надасть усю фінансову та медичну документацію та надасть вичерпну інформацію на всі Ваші запити.

Реалізовуйте мрію стати батьками разом з «Інтерсоно»!

Суми вул. Харківська, 23
9,4
Філія міжнародного медичного комплексу "ОН Клінік" розпочала свою діяльність у 2009 році, спеціалізується на малоінвазивних методах лікування в області проктології та дерматології. Лікарі медичного центру мають другу категорію кваліфікації.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-17:00 Нд: 08:00-14:00
Медичний діагностичний центр “Експерт” входить до складу мережі МДЦ, виконує сучасну діагностику захворювань за допомогою високотехнологічного обладнання.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-15:00
Житомир пров. Меблевий, 3 А
9,2
Медичний центр “Матерна” пропонує широкий спектр послуг, направлених на всебічну підтримку репродуктивного здоров’я пацієнтів.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-17:00 Сб: 09:00-13:00
Житомир вул. Велика Бердичівська, 43
9,0
Медична клініка “Мати та дитина” відкрита у 2016 році, відноситься до мережі клінік репродуктивного здоров’я, спеціалізована на терапії безпліддя, спостереженні вагітності та гінекології.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-16:00
Дніпро вул. Леоніда Стромцова, 3 А (оф. 212-217) м.Вокзальна65 13
8,3
Полімед — це сучасний медичний центр заснований 1999 року, що надає стоматологічні послуги для пацієнтів будь-якого віку. На території клініки можна отримати комплексну допомогу в напрямку імплантації, протезування, естетичної стоматології та дитячої стоматології. Лікування захворювань ротової порожнини і зубного ряду здійснюється з використанням сучасного технічного оснащення і якісних матеріалів. Кваліфікований персонал регулярно прокачує свої навички, що дозволяє впроваджувати на практиці інноваційні технології лікування.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
Полтава пр-т Віталія Грицаєнка 18-А (пр-т Першотравневий)
9,5
Відкрита в Полтаві в 2010 році філія Міжнародної мережі медичних центрів «ОН Клінік» була другим в Україні медичним центром, що складається всього лише з двох відділень: проктологічного і дерматологічного. Однак успіх інноваційних методик і сучасного підходу до лікування перевершив всі очікування. Через два роки - Полтавська філія розширилася: до вже існуючих відділень приєдналися гінекологічне, урологічне та гастроентерологічне відділення, кабінет УЗД, збільшився спектр фізіотерапевтичних процедур.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-17:00 Нд: 09:00-15:00
Кременчук вул. Київська, 14
8,3
Медичний центр сімейного здоров’я має першу категорію акредитації, надає допомогу у лікуванні та діагностиці багатьох хвороб по 20 спеціалізаціям. Лікарі клініки мають медичну освіту, багаторічний досвід та високу кваліфікацію.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 08:00-15:00 Нд: 08:00-15:00
Багатопрофільна поліклініка No1 пропонує пацієнтам будь-якого віку всебічне амбулаторно-діагностичне обстеження, консультації профільних фахівців, призначення схеми лікування. Тут ведуть прийом доктора різних напрямків: сімейні лікарі, терапевти, педіатри, хірурги, неврологи, ендокринологи та інші профільні фахівці. Використовується комплексний підхід до діагностики захворювань.
Записатися на прийом
Пн: 08:00-16:00 Вт: 08:00-16:00 Ср: 08:00-19:00 Чт: 08:00-16:00 Пт: 08:00-16:00