Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення рентгенографії

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення рентгенографії

Рентгенографія — це один зі способів дослідження, заснований на отриманні фіксованого рентгенівського зображення на певному носії.

Робити діагностичний рентген органів і систем можна тільки за показаннями при підозрі на патологію, маючи при собі направлення доктора. («Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 4 червня 2007 року N 294").

Процедура включає три етапи:

  • підготовчий;
  • укладання пацієнта і опромінення;
  • кінцевий.

На підготовчому етапі лікар-рентгенолог вивчає дані у вашій історії хвороби, в амбулаторній карті або направленні. Отримані факти дозволяють визначити не тільки тактику обстеження, а й надалі трактувати рентген-картину на знімках.

Перед дослідженням необхідно зняти одяг і всі предмети, які будуть ускладнювати отримання зображення. Укладання пацієнта — правильне розташування на рентгендіагностичному обладнанні, щоб вийшов знімок в необхідній для лікаря проекції. Правильність укладання підвищує діагностичну цінність зображення і запобігає надмірному опроміненню, тому необхідно виконувати всі вимоги лікаря-рентгенолога.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Якщо вимоги лаборанта не виконуються, лікарю доведеться відправити вас на повторне обстеження, бо зображення вийде неточним.

Коли всі наведені вище дії виконані, проводиться рентгенографія. Заключний етап передбачає обробку знімка: проявлення, фіксація, сушка, маркування із зазначенням паспортних даних, області дослідження і отриманої дози випромінювання.

Після проведеної процедури ви маєте право отримати опис — замовляється й оплачується окремо, тому що він не є частиною діагностики. Складовими частинами опису-заключення є:

  • паспортна частина;
  • назва і адреса установи, яким було проведено дослідження;
  • поетапний опис органу (проекція знімка, форма, розмір, конфігурація органу, наявність патологічних включень і утворень, структура тканини, яка оточує орган);
  • підпис лікаря-рентгенолога та печатка установи.

Ви повинні розуміти, що постановка діагнозу за результатами дослідження і вибір тактики лікування — це прерогатива виключно доктора. Лікар-рентгенолог може озвучити деякі рекомендації, але тільки лікар відповідає за ваше здоров'я.

На що варто звернути увагу!

  • Якщо рентген призначений дитині дошкільного віку, потрібно провести підготовку дитини до процедури, щоб запобігти розвиток почуття страху в кабінеті діагностики.
  • При призначенні діагностики з контрастною речовиною приготуйтеся до внутрішньовенної ін'єкції.
  • В описі не вказується діагноз, тільки морфологічні зміни структури органу.
  • Пам'ятайте, що після отримання рентгенівського знімка і / або опису необхідна консультація з лікарем для подальшого вибору тактики лікування.
  • Недоцільність проведення мамографії жінкам до 40 через високу пружність і щільність тканини дослідження буде неінформативним. (Наказ МОЗ України від 15.07.2011 № 417 «Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні», Наказ МОЗ України від 31.12.2004 р. № 676 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги»).[1]
  • Після процедури ви отримуєте на руки або знімок з описом, або диск. Консультація за результатами в рентген-кабінеті не проводиться.
  • Рентгенографію доцільно проводити мінімум в двох проекціях, тому що рентгенограма — це плоске зображення тривимірного об'єкту. Саме тому точну локацію патології потрібно встановлювати за допомогою 2 проекцій.

З практики

Пацієнти іноді скаржаться, на те що:

  • Не прийняли на мамографію жінку молодше ​​40 років.
  • Умовили зробити 2 проекції (це дорожче, ніж 1).
  • Не дали консультацію.
  • Вимагають скерування від лікаря.

[1] Міністерство охорони здоров’я України — http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20110715_417.html

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,1
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Нд: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,2
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,1
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00
Київська неврологічна клініка «АКСІМЕД» не перший рік займається наданням спеціалізованих лікувальних, діагностичних та реабілітаційних послуг. Спеціалізація медзакладу — центральна і периферична нервові системи та патології, пов'язані з ними.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-15:00