Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення діагностики на хелікобактер — кров та дихальний тест

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення діагностики на хелікобактер — кров та дихальний тест

Підготовка до процедури

Імуноферментний аналіз крові (ІФА) на паразитів — один із видів діагностики концентрації антитіл до Helicobacter pylori. Це лабораторний імунологічний аналіз, у якому використовуються антитіла та їх здатність змінювати колір. Досліджується плазма крові, чутливість залежить від концентрації імуноглобулінів lgG, lgA і lgM.

Дихальний або уреазний тест на Helicobacter pylori — ще один різновид діагностики бактерії, який визначає у видихуваному повітрі частки вуглекислого газу, які утворюються при розщепленні уреази на аміак і вуглекислоту. Це простий та безпечний різновид діагностики, безпечний для дітей, та вагітних жінок.

(Наказ МОЗ від 10.02.2010 No 96 «Питання організації лабораторної служби», Наказ МОЗ від 18.08.2010 N 696 «Про затвердження Концепції управління якістю клінічних лабораторних досліджень на період до 2015 року»).

З чого складається процедура, як проводиться

Процедура ІФА відбувається в державній або приватній лабораторії, що має відповідну ліцензію. Збір крові виконує лаборант. Кров береться вранці натщесерце з ліктьової вени в суху стерильну пробірку. Відбирається 3-5 мл зразка. Висновок видається на руки пацієнту за кілька днів. Провести розшифровку та назначати терапію може тільки лікар, а не працівник лабораторії.

Дихальний тест проводиться в лабораторії або в кабінеті лікаря. Це безболісна процедура, не потребує додаткової підготовки. Пацієнт дихає протягом певного часу в спеціальну трубку. Важливо, що при цьому слина не повинна потрапити в трубку, бо це зіпсує результат.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

На час проведення аналізу впливає тип обладнання. Сучасні прилади зручні в порівнянні із першими. Під час виконання дослідження лікар отримує інформацію про ступінь тяжкості ураження шлунка. Треба уважно виконувати накази лікаря, щоб не зіпсувати діагностику. Сьогодні існує три типи обладнання для виконання такого дослідження. Вони мають схожу дію, відрізняються умовами використання.

Як має виглядати результат аналізу

Висновок фіксується на бланці та містить такі дані:

  • паспортна частина;
  • назва та адреса медичної установи;
  • для ІФА: перелік антитіл lgG, lgA і lgM, у розшифровці знак (+) позначає позитивне значення, а знак (-) — негативне;
  • для уреазного: процентний вміст стабілізованого ізотопу у видихуваному повітрі;
  • печатка установи.

На що треба звернути увагу!

За три дні до аналізу треба припинити вживання спиртних напоїв та гострої, смаженої, копченої їжі. Не можна палити протягом доби, тому що нікотин негативно впливає на слизову оболонку шлунку. Між прийманням їжі та аналізом повинна бути відстань приблизно 8-10 годин. Перед дослідженням пити тільки негазовану мінеральну воду.

Чай, каву, газовану воду не вживати протягом доби до початку тесту. Зуби чистити, але ополіскувачем користуватися та жувати жуйку не потрібно.

Коли процедура неефективна

ІФА не завжди показувати правдивий результат. Якщо аналіз був зроблений до того, як імунітет людини розпізнав бактерію Helicobacter та почав виробляти антитіла, результат буде помилково негативний.

У разі приймання протисекреторних ліків та антибактеріальних препаратів уреазний тест назначають через 14 днів після приймання ліків. Для решти ліків перерва становить не менше 5 днів.

З практики лікаря

Іноді пацієнти скаржаться:

  • в лабораторії не пояснили значення аналізів, відправили до лікаря;
  • після проведення аналізу призначили ще один через деякий час, навіщо, не розумію;
  • хотів пройти дихальний тест, а мені призначили аналіз крові;
  • прийшов здавати кров посля обід, але не прийняли.
Весь спектр стоматологічних послуг в філії мережі Astra Dent (Астра Дент). У числі послуг, що надаються: терапевтична стоматологія - консультація, огляд, лікування основних захворювань ротової порожнини, пов'язаних із запаленням, інфекційними ураженнями тощо.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-21:00 Нд: 09:00-21:00
Багатопрофільний медичний центр "Академія вашого здоров'я" на Хоткевича займається діагностикою та терапією по 14 медичних напрямках. Співробітники медцентру — 20 спеціалістів вищої та першої категорій, для консультації запрошуються професори, кандидати медичних наук.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 07:30-20:00 Сб: 08:30-17:00 Нд: 09:00-14:00
Oxford Medical (Оксфорд медікал) Київ на вул. Предславинська - медичний заклад для дорослих і дітей. Медичний центр входить в мережу однойменних клінік, представлених в Україні. У штаті установи переважно лікарі вищої та першої кваліфікаційних категорій.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
Київ смт. Глеваха, вул. Підприємницька, 10Д (при в’їзді до м. Васильків, по вул. Декабристів, навпроти буд. 332) м.Теремки15
8,1
З 2011 року надає медичну допомогу пацієнтам та пропонує медичні послуги, спрямовані на відновлення організму після захворювань, операцій, інтоксикацій, а також пропонує комплексне обстеження для ранньої діагностики різних захворювань.
Записатися на прийом
Вт: 09:00-20:00 Ср: 09:00-20:00 Чт: 09:00-20:00 Пт: 09:00-20:00 Сб: 09:00-17:00
Послуги центру Агапіт на м. Чернігівська: інструментальна діагностика; лабораторні аналізи; гастроскопія; консультації кардіолога, терапевта, гастроентеролога, гінеколога, уролога, дерматолога, маммолога, стоматолога та інших фахівців; фізіотерапія; лікувальні масажі; мануальна терапія та ін.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00 Нд: 09:00-16:00
Суми вул. Троїцька, 48
7,3
Медико-діагностичний центр "Експерт" створений в 2013 році, спеціалізується в області магнітно-резонансної томографії внутрішніх органів і систем. Лікарі центру мають високу кваліфікацію, вдосконалюють свої навички, пройшли навчання в країні і за її межами.
Записатися на прийом
Київ пр-т Володимира Івасюка (Героїв Сталінграда), 8 (корп. 4) м.Оболонь23 4 м.Почайна33 8
8,1
Медичний заклад “Мати та дитина” - це спеціалізована клініка, яка займається лікуванням та підтримкою жіночого репродуктивного здоров'я. Почав функціонувати у 2013 році. Серед перших пріоритетів установи – ДРТ.
Записатися на прийом
Пн: 09:00-17:00 Вт: 09:00-17:00 Ср: 09:00-17:00 Пт: 09:00-17:00
Клініка "Мати та дитина" - це спеціалізований медичний центр, у якому проводиться робота щодо збереження репродуктивного здоров'я. Почав функціонувати у 2011 році. Основним вектором діяльності клініки є допоміжні репродуктивні технології.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-16:00