Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення гастроскопії

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення гастроскопії

Підготовка до процедури

Гастроскопія — це сучасна діагностично-лікувальна процедура, яка дозволяє оглянути стан слизової оболонки верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Виконується за допомогою ендоскопічного обладнання, яке поступово вводиться через ротову порожнину та стравохід у шлунок. Гастроскопія потребує додаткової підготовки:

  • останнє приймання їжі відбувається за 6-8 годин до початку проведення процедури;
  • забороняється курити, жувати гумку за 2-3 години до початку процедури, щоб уникнути підвищеної секреції в шлунку.

Процедура відбувається за стандартами організації медичної допомоги хворим з гострими та хронічними станами. (Накази МОЗ України та уніфіковані медичні протоколи лікування від 06.11.2014 No 826, від 21.06.2016 No 613, від 31.10.2013 No 943, від 11.02.2016 No 90 та інші).

З чого складається, як проводиться

Для діагностики використовується гнучкий фіброгастроскоп, який обладнаний волоконно-оптичною системою. За допомогою камери та монітора фахівець слідкує за поступовим введенням трубки, проводить візуальний огляд стравоходу, шлунку, дванадцятипалої кишки.

Обстеження виконується амбулаторно у медичному закладі (поліклініці, приватній лікарні або лікувально-діагностичному центрі, міській або районній лікарні), які мають відповідне обладнання та кваліфікованого фахівця. Гастроскопія для лікування при кровотечі в порожнину ЖКТ застосовується для тимчасової або остаточної зупинки кровотечі, впливу на патологічні процеси для упередження рецидивів.

Пацієнт укладається на столі в положенні на лівому боці, ноги трохи зігнути у колінах, спина пряма. Трубку апарату поступово вводять у стравохід. Увесь процес займає 2-3 хвилини. Лікар ретельного оглядає шлунково-кишковий тракт, після закінчення процедури хворий отримує результати протоколу.

Як має виглядати висновок лікаря

По завершенні гастроскопії лікар надає пацієнту висновок, з яким треба звернутися до гастроентеролога для подальшого лікування. Протокол дослідження складається з таких частин:

  • особиста інформація, ПІБ та вік пацієнта;
  • назва медичної установи, у якій виконалась процедура;
  • повний опис стану слизової оболонки стравоходу, шлунку, дванадцятипалої кишки;
  • висновок лікаря;
  • ПІБ та підпис лікаря, печатка медичного закладу.
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

На що треба звернути увагу!

Для уникнення неприємних відчуттів горло пацієнта обробляють лідокаїном у формі спрею. Процес діагностики займає декілька хвилин, але неприємні відчуття у горлі пацієнт відчуває ще 2-3 години. Після закінчення обстеження варто декілька годин уникати приймання їжі, кави та чаю, газованих напоїв, а також куріння.

Гастроскопія по точності діагностики перевершує рентгенологічні методи. Гастроскопія виконується дітям до 6 років під загальною анестезією, після 6 років наркоз використовується за потреби. Для дітей застосовуються тонкі трубки малого діаметра 6-9 мм.

Коли процедура неефективна

Планова гастроскопія не виконується, якщо пацієнт має такі порушення:

  • серцево-судинну недостатність;
  • гострий інфаркт міокарда;
  • гостре порушення мозкового кровообігу;
  • дихальну недостатність;
  • аневризму;
  • порушення серцевого ритму;
  • важкі психічні розлади.

Невідкладна допомога при екстрених випадках практично не має протипоказань.

З практики лікаря

Деякі пацієнти скаржаться:

  • маю хворий шлунок, але не хочу робити гастроскопію, бо це дуже неприємна процедура, а іншої діагностики лікар не призначає;
  • у процесі виконання гастроскопії лікар провів процедуру не дуже вдало, горло потім дуже сильно боліло декілька діб;
  • у нашій лікарні апаратура застаріла, трубка дуже широка, ковтати її важко та неприємно.
Багатопрофільний медичний центр "Універсум клінік" надає медичні діагностичні послуги, проводить лікування різних захворювань у дорослих і дітей.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-16:00
Вінниця вул. Космонавтів, 53
7,8
Медичний лікувально-діагностичний заклад "Центр-В" на вул. Келецька надає послуги дорослим та дітям у лікуванні різноманітних захворювань ЛОР-органів. Кваліфіковані лікарі вищої категорії приймають пацієнтів, виконують діагностику за допомогою сучасного обладнання, лікують інфекційні та вірусні захворювання. Це один з трьох медичних закладів мережі.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-16:00 Нд: 10:00-14:00
Сучасна клініка сімейної медицини з денним стаціонаром та аптекою, що забезпечує доступну діагностику і лікування основних захворювань під одним дахом.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:30 Сб: 08:00-20:30 Нд: 09:00-20:00
Багатопрофільний медичний центр "Клініка Образцова" спеціалізується в області сімейної медицини, проводить діагностику і лікування дітей з 3 років і дорослих. У медичному центрі пацієнтів приймають сімейний лікар, отолорінголог, терапевт, невропатолог, ендокринолог, психотерапевт, дерматолог, хірург, хірург-онколог, ортопед-травматолог, окуліст, рефлексотерапевт, акушер-гінеколог, лікар УЗД.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-17:00
Кривий Ріг пр-т Мира, 5 Б
9,1
Всім, кому необхідно пройти якісну діагностику на сучасному обладнанні, свої послуги пропонує МРТ-центр в Кривому Розі. Центр має у своєму розпорядженні магнітно-резонансний томограф AIRIS Mate (відкритого типу), що дозволяє провести обстеження різних зон тіла і структур організму.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00
Київ вул. Данила Щербаківського, 52 м. Нивки18 11 м.Сирець30 12
8,1
Філія клініки «Допомога Плюс» на Нивках надає повний комплекс медичних послуг, починаючи від консультації і завершуючи хірургічним втручанням, за такими напрямками, як урологія, проктологія, гінекологія, ортопедія, маммология, пластична хірургія.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:00 Сб: 08:30-20:00 Нд: 08:30-20:00
Це першій приватний гінекологічний кабінет у місті з 1994 року. Великій досвід у діагностиці та лікуванні. Росташований у центрі міста, у районі Критого ринка, близько до транспорту, на першому поверсі житлового будину з окремим входом. Займається питаннями УЗД, гінекології, гінекологічної ендокринології, маммології.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-15:00
"Verum expert clinic — спеціалізований центр здоров'я експертного рівня і узгодженого медичного обслуговування. особливості клініки "
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00