Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення спірографії

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення спірографії

Підготовка до процедури

Спірографія — це медична процедура, яка допомагає діагностувати патологічні зміни дихальної системи людини. Цей метод визначає статичні та динамічні показники вентиляції легень. Виконується спеціальним приладом — спірометром. Виконується натщесерце або через 2 години після приймання їжі. До початку вимірювання треба півгодини відпочити сидячи у спокою. Прийняття бронхолітиків треба припинити за 12 годин до спірографії, відмовитися від паління за 3-4 години.

Спірографія відноситься до методів діагностики або первинної медичної допомоги при кашлі у дорослих та дітей. Процедура відбувається за стандартами МОЗ у медичному закладі, входить до складу медичних протоколів при пневмонії, раку легенів, гострих бронхітів та інших хвороб. (Наказ МОЗ України від 8 червня 2015 р. No 327).

З чого складається, як проводиться

До початку дослідження лікар інформує пацієнта, що і як потрібно робити. Важливо чітко виконувати рекомендації фахівця, щоб отримати достовірні результати. Персональна інформація хворого (вік, вага, стать та інші) вносяться до комп'ютера. Також фіксуються вологість повітря, температура в приміщенні, атмосферний тиск. Пацієнт сідає біля апарату, охоплює губами трубку, у яку буде дихати ротом, ніс затискається. Відбувається ряд дихальних тестів. Результат готовий вже через 5-10 хвилин.

Як має виглядати висновок лікаря

Після завершення процедури пацієнт отримує результати дослідження та висновки спеціаліста, з якими звертається до лікаря-пульмонолога або терапевта. Протокол складається з таких частин:

  • особиста інформація про пацієнта;
  • назва медичної установи;
  • діаграма відносин потоку та об'єму легень;
  • таблиця статичних та динамічних легеневих об’ємів пацієнта;
  • висновки лікаря;
  • підпис лікаря, печатка медичного закладу.

Основні показники діагностики:

  • дихальний об’єм (ДО);
  • резервний об’єм видиху та вдиху (РО вид, РО вд);
  • життєва легенева ємність (ЖЄЛ);
  • залишковий об’єм (ЗОЛ);
  • функціональна ємність у залишку (ФЗЄ);
  • хвилинний об’єм дихання (ХОД);
  • частота дихання (ЧД);
  • максимальна вентиляція легень (МВЛ);
  • резерв дихання (РД);
  • форсована життєва ємність легень (ФЖЄЛ);
  • індекс Тіффно.
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

На що треба звернути увагу!

Іноді для кращої оцінки дихальної системи використовуються бронхолітичні медичні препарати. Це дає можливість оцінити вплив лікарських засобів на стан легеневої системи. У такому разі процедура виконується два рази, до приймання ліків та після. Після цього спеціаліст порівнює результати.

На показники вентиляції легень мають вплив вік, стать, зріст та вага пацієнта, положення тіла, стан нервової системи, тому оцінку результату робить лікар. Частіше оцінку роботи легень призначає пульмонолог, але діагностика також ефективна для оцінювання роботи серця або для лікування алергічних реакцій. Регулярне проведення спірографії рекомендовано пацієнтам, які працюють в шкідливих умовах, курцям та хворим на хронічні захворювання дихальної системи.

Коли процедура неефективна

Процедура має деякі протипоказання — туберкульоз, пневмоторакс, кровотеча з дихальних шляхів. Існують також ситуації, коли дослідження не дає достеменний результат:

  • пацієнт має психічні розлади;
  • нещодавно перенесені інсульти, інфаркти, гіпертонічний криз;
  • нещодавно проведені хірургічні вручання, в тому числі офтальмологічні.

З практики лікаря

Деякі пацієнти скаржаться:

  • лікар дуже часто призначає спірографію;
  • видали результати й нічого не пояснили, відправили до районного лікаря;
  • результат дослідження не зрозумілий, багато цифр та скорочень, якійсь графік.
7,1
Більше 10 років відома на ринку медичних послуг компанія «Інститут клінічної медицини». Клініка пропонує послуги щодо своєчасної якісній діагностиці стану організму і виявленню проблем на ранніх стадіях: експертне ультразвукове дослідження, дуплексне сканування судин, ендоскопічна діагностика (гастроскопія, кольпоскопія), дерматоскопія, функціональна діагностика (електрокардіографія), фолікулометрія.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-18:00
Київ вул. Анни Ахматової, 31 м.Позняки8 5 м.Осокорки24 10
7,6
Сучасний медичний центр "ВІзіум" надає кваліфіковану медичну допомогу для всієї родини, що включає інструментальну і лабораторну діагностику, вакцинацію, амбулаторне оперативне лікування, маніпуляції і медичні процедури, виклик лікаря додому до пацієнта.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-17:00
Багатопрофільний медичний центр "Універсум клінік" надає медичні діагностичні послуги, проводить лікування різних захворювань у дорослих і дітей.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-16:00
Вінниця вул. Космонавтів, 53
7,7
Медичний лікувально-діагностичний заклад "Центр-В" на вул. Келецька надає послуги дорослим та дітям у лікуванні різноманітних захворювань ЛОР-органів. Кваліфіковані лікарі вищої категорії приймають пацієнтів, виконують діагностику за допомогою сучасного обладнання, лікують інфекційні та вірусні захворювання. Це один з трьох медичних закладів мережі.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-16:00 Нд: 10:00-14:00
Сучасна клініка сімейної медицини з денним стаціонаром та аптекою, що забезпечує доступну діагностику і лікування основних захворювань під одним дахом.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:30 Сб: 08:00-20:30 Нд: 09:00-20:00
Багатопрофільний медичний центр "Клініка Образцова" спеціалізується в області сімейної медицини, проводить діагностику і лікування дітей з 3 років і дорослих. У медичному центрі пацієнтів приймають сімейний лікар, отолорінголог, терапевт, невропатолог, ендокринолог, психотерапевт, дерматолог, хірург, хірург-онколог, ортопед-травматолог, окуліст, рефлексотерапевт, акушер-гінеколог, лікар УЗД.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-17:00
Кривий Ріг пр-т Мира, 5 Б
9,1
Всім, кому необхідно пройти якісну діагностику на сучасному обладнанні, свої послуги пропонує МРТ-центр в Кривому Розі. Центр має у своєму розпорядженні магнітно-резонансний томограф AIRIS Mate (відкритого типу), що дозволяє провести обстеження різних зон тіла і структур організму.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00
Київ вул. Данила Щербаківського, 52 м. Нивки18 11 м.Сирець30 12
8,1
Філія клініки «Допомога Плюс» на Нивках надає повний комплекс медичних послуг, починаючи від консультації і завершуючи хірургічним втручанням, за такими напрямками, як урологія, проктологія, гінекологія, ортопедія, маммология, пластична хірургія.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:00 Сб: 08:30-20:00 Нд: 08:30-20:00