Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення колоноскопії

Усе, що пацієнт повинен знати про порядок проведення колоноскопії

Підготовка до процедури

Колоноскопія — це сучасне ендоскопічне дослідження товстого кишечнику. Під час обстеження тонка трубка колоноскопа через задній прохід повільно просувається по товстому кишківнику. За допомогою монітору лікар-діагност візуально оглядає слизову оболонку прямої, ободової та клубової кишки, оцінює стан, виявляє патології. За наказами МОЗ України колоноскопія відноситься до засобів діагностики багатьох хвороб. Наприклад, Наказ МОЗ України від 12.07.2016 No 703, від 13.06.2005 No 271 та інші.

Підготовчий етап відбувається заздалегідь. Пацієнту необхідно уважно виконувати поради лікаря. Основні методи підготовки:

  • дієтичне харчування протягом 1-4 днів;
  • послаблюючі сольові розчини;
  • клізми;
  • великооб’ємний лаваж кишки;
  • електролітний розчин для лаважу;
  • водний розчин фосфату натрію.

Необхідність використання того чи іншого засобу призначається фахівцем.

З чого складається, як проводиться

Колоноскопія виконується амбулаторно, триває понад 20-30 хвилин. Під час проведення обстеження пацієнт повинен зняти одяг нижче пояса, лягти на бік на діагностичний стіл або канапку, підтягнути коліна до грудей. Гнучка трубка ендоскопа обережно вставляється в анальний отвір та поступово просувається вперед. У момент подолання вигинів кишки хворий може відчувати дискомфорт, спазми, короткочасне посилення болю.

Для уникнення неприємних відчуттів та болю зазвичай використовують місцеву анестезію. У деяких випадках більш необхідна загальна анестезія. По завершенні пацієнт відпочиває ще десь півгодини, потім вирушає додому.

Як має виглядати висновок лікаря

По завершені діагностики фахівець надає пацієнту висновок. З цим документом треба звернутися до гастроентеролога або проктолога для подальшого лікування.

Основні частини протоколу:

  • особиста інформація про пацієнта (ім’я, прізвище, вік);
  • назва медичної установи;
  • ступінь підготовки;
  • повний опис слизової оболонки товстої кишки;
  • висновок лікаря-ендоскопіста;
  • особистий підпис лікаря, печатка медичного закладу.
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

На що треба звернути увагу!

Незадовільна підготовка може призвести до скасовування діагностики, заважає встановити діагноз, впливає на тривалість лікування. Особливо уважно дослухатися до вимог лікаря в період підготовки треба пацієнтам похилого віку, вагітним, маленьким дітям та їх батькам, хворим на цукровий діабет, гематологічні патології та ургентні показники. Незадовільна підготовка до колоноскопії збільшує ризик перфорації або септичних ускладнень під час проведення обстеження.

Коли процедура неефективна

Недоцільно проводити колоноскопію в умовах незадовільної підготовки або при скупченні крові в кишковій порожнині. Відносними протипоказаннями є пахові або пупкові грижи. Штучний серцевий клапан також ускладнює процедуру. Загалом відеоколоноскопія — найбільш інформативний та сучасний метод діагностики, який одночасно дозволяє видалити поліпи або взяти матеріал для біопсії.

З практики лікаря

Деякі пацієнти скаржаться:

  • лікар призначив процедуру, але вона дуже неприємна та болісна;
  • мені призначили обстеження, але лікар його не виконав, казав прийти іншим разом, бо я погано підготувався;
  • я б дуже хотів відмовитися від цього обстеження, але лікар наполягає.
Київ вул. Анни Ахматової, 31 м.Позняки8 5 м.Осокорки24 10
7,6
Сучасний медичний центр "ВІзіум" надає кваліфіковану медичну допомогу для всієї родини, що включає інструментальну і лабораторну діагностику, вакцинацію, амбулаторне оперативне лікування, маніпуляції і медичні процедури, виклик лікаря додому до пацієнта.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-17:00
Багатопрофільний медичний центр "Універсум клінік" надає медичні діагностичні послуги, проводить лікування різних захворювань у дорослих і дітей.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-16:00
Вінниця вул. Космонавтів, 53
7,7
Медичний лікувально-діагностичний заклад "Центр-В" на вул. Келецька надає послуги дорослим та дітям у лікуванні різноманітних захворювань ЛОР-органів. Кваліфіковані лікарі вищої категорії приймають пацієнтів, виконують діагностику за допомогою сучасного обладнання, лікують інфекційні та вірусні захворювання. Це один з трьох медичних закладів мережі.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-16:00 Нд: 10:00-14:00
Сучасна клініка сімейної медицини з денним стаціонаром та аптекою, що забезпечує доступну діагностику і лікування основних захворювань під одним дахом.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:30 Сб: 08:00-20:30 Нд: 09:00-20:00
Багатопрофільний медичний центр "Клініка Образцова" спеціалізується в області сімейної медицини, проводить діагностику і лікування дітей з 3 років і дорослих. У медичному центрі пацієнтів приймають сімейний лікар, отолорінголог, терапевт, невропатолог, ендокринолог, психотерапевт, дерматолог, хірург, хірург-онколог, ортопед-травматолог, окуліст, рефлексотерапевт, акушер-гінеколог, лікар УЗД.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-17:00
Кривий Ріг пр-т Мира, 5 Б
9,1
Всім, кому необхідно пройти якісну діагностику на сучасному обладнанні, свої послуги пропонує МРТ-центр в Кривому Розі. Центр має у своєму розпорядженні магнітно-резонансний томограф AIRIS Mate (відкритого типу), що дозволяє провести обстеження різних зон тіла і структур організму.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00
Київ вул. Данила Щербаківського, 52 м. Нивки18 11 м.Сирець30 12
8,1
Філія клініки «Допомога Плюс» на Нивках надає повний комплекс медичних послуг, починаючи від консультації і завершуючи хірургічним втручанням, за такими напрямками, як урологія, проктологія, гінекологія, ортопедія, маммология, пластична хірургія.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:00 Сб: 08:30-20:00 Нд: 08:30-20:00
Це першій приватний гінекологічний кабінет у місті з 1994 року. Великій досвід у діагностиці та лікуванні. Росташований у центрі міста, у районі Критого ринка, близько до транспорту, на першому поверсі житлового будину з окремим входом. Займається питаннями УЗД, гінекології, гінекологічної ендокринології, маммології.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-15:00