Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Як покращити носове дихання

Киев вул. Володимира Винниченка, 4
8,2
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00Сб: 09:00-16:00

Отоларинголог, Отоларинголог-хирург

37 років досвіду

8,32
Дитячий лікар
Як покращити носове дихання

Дихання завжди ототожнюється з самим життям. Є відомий вираз філософа Рене Декарта «Cogito, ergo sum!», який в перекладі з латинської звучить так: «Думаю, отже існую!». Візьму сміливість на себе доповнити вираз відомого філософа з медичною складовою: «Дихаю, отже живу!». Нормальне дихання для здоров’я людини дуже важливе. Ось чому у всіх міфах, сагах, епосах і легендах, переказах і трактатах про створення світу, всього сущого на Землі — і в тому числі людини — дихання згадується як головна ознака життя.

Говоримо із лікарем-отоларингологом клініки Universum Clinic, Горішним Ігорем Івановичем, про необхідність лікування нежитю.

Хотів би зупинитись на одній важливій складовій дихання — носове дихання. Стародавні китайці та індійці виняткове значення надавали диханню через ніс і вважали, що це дуже важливо для нашого організму.

Носове дихання—— дивовижний феномен. Не можна сприймати це явище надто спрощено, як це нерідко роблять, вважаючи, що дихати через ніс слід, щоб всього лише очищати, зволожувати і зігрівати повітря, щоб не застудити бронхи. Добре відомо, що тривале утруднення носового дихання викликає психічні зміни: ослаблення пам'яті, уваги і сповільненість процесу мислення. Разом з тим звичка дихати ротом шкідливо відбивається на стані здоров'я, що проявляється в порушенні ритму дихання, зниженні легеневої вентиляції, обмеженні дихальних рухів грудної клітки. Людина, яка не може постійно дихати через ніс, має порушення носового дихання, в значно більшій мірі схильна до застудних захворювань, у неї підвищена втомлюваність, надмірно збуджена нервова система.

Звичайно носова порожнина виконує роль своєрідного фільтра, додатково зволожуючого і частково зігріваючого повітря. Поряд з цим дуже важливе значення має постійна стимуляція рецепторної зони носових порожнин. Відомо також, що в результаті часткового або повного виключення носового дихання відбувається зниження обміну і зменшення вмісту кисню в артеріальній крові, внаслідок чого зменшується лужний резерв і знижується інтенсивність протікання окислювальних процесів в тканинах. При порушенні носового дихання знижується pH крові (відбувається її закислення), зменшується вміст гемоглобіну і збільшується число лейкоцитів. У літніх людей неповноцінне дихання призводить до передчасного старіння, оскільки воно погіршує функціональну діяльність легенів і зменшує вироблення гормону простацикліну, який утворюється в легенях і безперервно надходить в кров. Простациклін сприяє розширенню кровоносних судин, запобігаючи тим самим розвитку атеросклерозу (Moncada S., 1976).

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з утрудненням носового дихання, закладанням носа, які виникали під час заняття фізичними вправами, з нежиттю, який виникав під час ГРВІ та грипу. Вільне носове дихання є дуже важливим елементом здоров’я людини, так як воно істотно впливає на правильне функціонування багатьох фізіологічних систем організму і помітно впливає на загальний стан.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Отже, щоб далі розглянути проблеми закладеності і обструкції носового дихання треба згадати фізіологію і анатомію носа. Наш ніс складається з двох однакових за розміром порожнин, розділених перегородкою. Носовий клапан знаходиться в передньому (каудальному) відділі порожнини носа, є самою вузькою її частиною. Носовий клапан утворений переднім відділом носової перегородки, переднім кінцем нижньої носової раковини і нижнім краєм верхньо-латерального (трикутного) хряща носа.

Кожна носова порожнина складається з трьох носових раковин: верхня, середня і нижня. Перші дві утворені гратчастим лабіринтом, остання є самостійною кісткою. Раковини утворюють три носових дихальних ходи. У ці ходи відкриваються отвори придаткових пазух (синуси) носа. Пазухи носа, носові ходи, назальна порожнина вкриті слизовою оболонкою, яка має особливу будову. У слизовій оболонці носа знаходиться велика кількість нервових закінчень, що відповідають за зв’язок з іншими фізіологічними органами. Імпульси, які передаються ними при вдиху/видиху, допомагають підтримувати в звичайному здоровому режимі весь процес роботи дихальної системи людини. Особливий інтерес викликає будова слизової оболонки нижньої носової раковини. Вона містить у власному шарі венозні сплетіння (печеристу тканину), яка представлена клубком розширених вен, стінки якої багаті гладкою мускулатурою і містять еластичні волокна. Ці венозні судини знаходяться зазвичай в спустошеному стані. Виключно лабільна кавернозна тканина під впливом найрізноманітніших фізичних, хімічних, інфекційних, психогенних факторів миттєво переповнюється венозною кров'ю і викликає набряк слизової оболонки, збільшення носових раковин.

Завдяки цій морфологічній особливості нижні носові раковини є самою мобільного структурою порожнини носа, і за декілька секунд здатні змінити розміри просвіту порожнини носа і його резистентність повітряному потоку Повітря, яке ми вдихаємо, просуваючись по носових ходах і порожнинах носа, потрапляє в носоглотку. Фізіологічно при вдиху повітря (повітряний потік) проходить присінок носа, ділиться на три струменя: через нижній носовий хід проходить 20 % повітря, поряд з середньою носовою раковиною — 70 %, через верхній носовий хід — 10 %. І навпаки, коли ми видихаємо: 70 % через нижній носовий хід, 20 % через середній носовий хід, 10 % через верхній носовий хід. Основна маса повітря, яку ми вдихаємо при нормальній будові носового загального носового ходу проходить в верхній її частині. Природа таким чином створила носову порожнину, щоб виключити пряме потрапляння струменя повітря в середній носовий хід, утворюючи оптимальні умови для адекватного газообміну порожнини носа з придатковими пазухами носа.

При проходженні повітря через носовий клапан виникає турбуленція повітряного потоку, в результаті чого воно щільно контактує з великою площею слизової оболонки носа. Саме це дозволяє зігріти, зволожити, і очистити вдихуване повітря від патогенних мікробів і вірусів, зважених часток пилу і алергенів.

Якщо носовий клапан має не трикутну, а округлу або овальну форму, рух повітряного потоку буде прямолінійним. У такому випадку в зв’язку з відсутністю або малою кривизною траєкторії проходження повітря через носовий клапан не виникає відцентрованого прискорення, і часточки пилу, і мікроорганізми отримують можливість глибоко проникати в порожнину носа і нижні дихальні шляхи. Повітря, що проходить через порожнину носа і носові ходи, очищається наступним чином: волоски в присінку носа очищують зважені пилові частинки, більш дрібні частинки, які пройшли далі, прилипають до слизової оболонки. Після цього повітря контактує з носовим слизом, в якому містяться спеціальні антитіла, які мають бактерицидну дію і активно руйнують життєдіяльність більшості видів патогенної мікрофлори.

Коли людина здорова, то клітини слизової оболонки повністю оновлюються приблизно від 10 до 20 хвилин. Припинивши свою діяльність, клітини слизової потрапляють в травний тракт. Коли функціонування слизової оболонки порушується, вона спочатку збільшується в розмірах (набряк, інфільтрація, гіпертрофія, гіперплазія), потім може потоншуватись і навіть атрофуватися, виділення стають або занадто рідкими або занадто густими і виникають проблеми з їх евакуацією, блокуються носові синуси. В результаті цього порушується вільне проходження повітря через ніс і дихання стає утрудненим.

— Які причини впливають на утруднення носового дихання?

Одна із причин — деформація структур носового клапана призводить до його звуження або колапсу. У таких випадках пацієнта турбує в основному утруднений вдих. Такий фактор спрацьовує у вагітних жінок в другому і третьому триместрах, у пацієнтів з серцево-судинною патологією, які постійно приймають препарати, у людей похилого віку, в яких крила носу спадаються (за рахунок атрофії м’язів і втрати еластичності крильних хрящів); у пацієнтів, які з об’єктивних причин, тривалий час знаходяться у ліжку; і у здорових людей які вирішили займатись спортом.

— Як покращити або відновити носове дихання?

Багато хто відповість: для цього є судинозвужуючі краплі в ніс. І це правда. Зараз на фармакологічному ринку назальних крапель віз і маленький візок. Ми навіть не будемо перераховувати їх назви. За допомогою таких капель на деякий час спадає набряк слизової оболонки, а також знижується швидкість продукції слизу. У результаті людині легше дихається.

Тривале застосування цих крапель може призвести до медикаментозного риніту (залежності від крапель). Також існують хірургічні методи лікування утрудненого носового дихання: корекція носового клапана, риносептопластика, вазотомія нижніх носових раковин. Але не секрет, що бувають випадки, коли після проведених оперативних втручань у пацієнта покращується носове дихання на короткий термін часу. Деякі пацієнти побоюються оперативних втручань.

— Виникає логічне запитання: а чи можна обійтися без крапель і оперативних втручань?

Як бути людям похилого віку, у яких вже не так добре працює носовий клапан, вони приймають серцеві препарати і їх сильно турбує закладеність носа, але ж для серця потрібен кисень? Як бути вагітним жінкам, у яких часто під час вагітності з'являється та сама проблема, а їм не можна користуватися краплями? А його величність хропіння, не одна сім'я постраждала і страждає досі від його наслідків, а одна з причин хропіння — закладеність носа. Ще одна проблема, людина вирішила зайнятися спортом: ранкові пробіжки, тренажерний зал, а у нього збивається ритм при фізичних навантаженнях, не вистачає повітря, доводиться дихати ротом. Ми вже не згадуємо про професійних спортсменів, яким не дозволяється користуватися назальними краплями через допінг контроль.

Мені приємно, що в Україні з’явилась альтернатива назальним деконгестантам і хірургічним методам лікування утрудненого носового дихання. Це пристрій, який зробили українці, компанія WHIRL під керівництвом Максима Бондаренко (автора власної ідеї і виробника), назвали його назальный підсилювач NASAL BOOSTER (носовий підсилювач). На початку цей пристрій був розрахований для людей, які активно займаються фізичними вправами, для людей у яких є проблеми з хропінням на початкових стадіях, для спортсменів. Головне його призначення — це підсилення порушеного носового дихання, за рахунок покращення проходження повітря і надання йому турбуленції через носовий клапан.

Викривлена переділка носа в хрящовому відділі, збільшені в розмірах нижня і середня носові раковини утруднюють носове дихання. Щоб зробити глибокий вдих, доводиться докладати зусилля. Бустер розширює вхід в носову порожнину і таким чином відновлює дихання. Це безболісний процес. Бустер повторює форму носового клапана, розширює його і просто утримує викривлені хрящі в правильному, прямому положенні. У середині бустера розташована турбіна з п'ятьма крилами. Повітряний потік потрапляє в турбіну і отримує там додаткову силу, турбуленцію і швидкість. Таким чином за один вдих пацієнт може отримати більше повітря, ніж за звичаєм.

Ми почали застосовувати інноваційний девайс у 20 пацієнтів з порушенням носового дихання віком від 26 до 75 років (9 осіб чоловічої статі, 11 – жіночої). Пацієнтам проводилось: консультація оториноларинголога, загально клінічне обстеження, ринопневмометрія до встановлення бустера, після встановлення і через місяць користування. Наші рекомендації до пацієнтів були наступними: користуватись підсилювачем носового дихання в день по 1-2 години три-чотири рази, і на ніч протягом сну. Вважаю за доцільне рекомендувати новий український інноваційний пристрій, який відновлює носове дихання у пацієнтів з проблемами носового клапана без застосування судинно-звужуючих крапель і оперативних втручань в порожнині носа, тим самим покращуючи загальний стан пацієнтів і їх життя, в практику сімейних лікарів, оториноларингологів, пульмонологів, кардіологів, геронтологів, алергологів.

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,1
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Нд: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,2
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,1
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00
Київська неврологічна клініка «АКСІМЕД» не перший рік займається наданням спеціалізованих лікувальних, діагностичних та реабілітаційних послуг. Спеціалізація медзакладу — центральна і периферична нервові системи та патології, пов'язані з ними.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-15:00