Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Як боротися з сонливістю на роботі

05-03-2021
Кому не знайома сонливість в робочий час, особливо після обіду або в кінці робочого дня? Крім того, людина може відчувати втому, з'являтися головний біль, апатія, знижуватися працездатність, погіршується увага.
Як боротися з сонливістю на роботі

Першими, хто страждає на сонливвість в робочий час — це люди, які не дотримуються графіка сну. Справа в тому, що наш організм — це складний механізм, який має біологічний годинник. Якщо людина щодня лягає спати в один і той же час (не пізніше 22.00) і спить годин 7-8, їй значно легше працювати, її енергії вистачає на весь день. Що стосується тих, хто часто лягає спати після опівночі, спить до 13-14-ї години дня, в них порушується робота його «внутрішнього годинника». У той час, як організм повинен спати (вночі), чоловік може перебувати в клубі, в дорозі або просто «сидіти в телефоні».

З цього можна зробити висновок — для відчуття бадьорості протягом дня необхідний суворий контроль над сном. Однією з провідних причин виникнення сонливості на роботі є гіпоксія, тобто дефіцит кисню в крові. Більшим ступенем це стосується людей, які працюють в задушливих приміщеннях, з великою кількістю співробітників, клієнтів, а також в кімнатах з поганою вентиляційною системою.

З накопиченням вуглекислого газу в приміщенні, зниженням концентрації кисню, людина починає відчувати втому, сонливість, може з'явитися позіхання, знижуватися працездатність.

Що потрібно робити, щоб побороти сонливість?

  • • Регулярне провітрювання приміщення. Це не тільки наповнить кімнату киснем, а й зменшить концентрацію хвороботворних мікроорганізмів в повітрі. Вирушаючи на перерву, рекомендується відкрити вікна, хоча б, на 15-20 хвилин (в залежності від погодних умов).
  • • Фізичні вправи. Щоб прогнати сонливість, потрібно встати зі стільця, прогулятися по коридору, зробити кілька поворотів тулубом, розвести і звести руки. Крім того, нетривале спілкування з колегою на будь-яку тему (анекдот) може добре підбадьорити.
  • • Кава чай. З огляду на наявність кофеїну в даних напоях, їх можна використовувати для зменшення сонливості. Варто зазначити, що велика кількість кави може спровокувати прискорене серцебиття, підвищення артеріального тиску.
  • • Легкий перекус замість важкого обіду. Людина, коли переїдає, надає навантаження на свій організм, витрачає велику кількість енергії для перетравлення, що супроводжується сонливістю.
  • • Яскраве світло. Якщо працювати в приміщенні з поганим освітленням, організм сприймає це, як наближення вечора, виробляється мелатонін, внаслідок чого людина хоче спати.

Існує досить багато способів «прогнати» сон (гучна музика, прогулянка на свіжому повітрі), і кожен з нас може вибрати найбільш підходящий для себе. Важливо - завжди прислухатися до свого організму і давати йому відпочивати.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,1
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Медпомощь» специализируется на лечении и уходе за больными, оказании услуг лежачим и тяжелобольным пациентам. Выполнение самых сложных медицинских манипуляций и забор материала для анализов, современные исследования как в условиях клиники, так и на дому у пациента — ежедневная работа штата лицензированных врачей и медсестер.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Вс: 00:00-24:00