Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Трансплантація: тварини донори?

27-01-2022
Згідно зі статистичними даними, протягом 2015 року у світі було виконано близько 127000 хірургічних втручань в обсязі пересадки внутрішніх органів.
Трансплантація: тварини донори?

У більшості випадків (приблизно 42%) проводилася операція з трансплантації нирок. Далі по частоті слідують операції з пересадки печінки, серця. В останні роки почастішали випадки проведення операції з пересадкою легень, тонкого відділу кишечника, а також підшлункової залози.

На сьогодні практика лікарів включає проведення операції не лише на внутрішніх органах, а й тканинах. Хірурги зі Сполучених Штатів Америки стверджують, що змогли провести успішну операцію з трансплантації нирки від свині людині. Це стало приводом для появи надії вирішення питання щодо нестачі донорських органів людям, які потребують заміни внутрішніх органів.

Трансплантація від тварини проводилася в рамках експерименту, тобто орган був переміщений з організму свині людині після загибелі мозку останнього. Життєдіяльність пацієнта підтримувалася за допомогою протекції всіх життєво важливих функцій організму.

Підготовка до операції займала досить довгий період. Насамперед, необхідно було виростити тварину шляхом генної модифікації, що потріно для попередження відторгнення пересадженого органу у людини. Експерти вважають, що на даний момент операція пересадки органу від тварини до людини є найбільш складною у цій сфері медицини. Експеримент ще не отримав рецензію та не був офіційно опублікований. Подібні випробування раніше проводилися на приматах, в той час, як дана операція була проведена за участю людини.

Як показує медична практика, використання органів свині з метою трансплантації не є знахідкою, адже раніше вже були використані клапани серця тварини для пересадки людині. Свиня була обрана донором, так як має практично рівні розміри органів з людиною, що є більш фізіологічним і зручним для операції.

Перебіг операції

В ході хірургічного втручання хірурги медичного центру при університеті в Нью Йорку сформували анастомози між судинами донорської нирки та кровоносною системою людини. Це було необхідно для оцінки реакції людського організму на чужорідний орган, аналізу функції нирки. Тривалість операції становила близько 4 годин.

У післяопераційному періоді протягом 3 днів фахівці уважно контролювали ниркову функцію. Одним із провідних дослідників був Роберт Монтгомері. Він розповів про успіхи операції, відсутність відторгнення нирки свині організмом людини. Це дає можливість збільшити шанс на одужання у людей, які потребують трансплантацію органу. Зауважимо, що більше 30% пацієнтів не доживає до хірургічного втручання через довгі черги на донорські органи. Незважаючи на успіх хірургічного втручання, все ж таки нова технологія вимагає проведення численних клінічних досліджень перед тим, як стане рутиною операцією у всіх країнах світу.

Основними напрямками роботи в галузі трансплантології залишається пересадка життєво важливих органів для людини. У майбутньому вчені сподіваються навчитися проводити пересадку не лише внутрішніх органів, а й працювати на клітинному рівні. Як приклад, трансплантація клітин острівців Лангерганса з метою лікування цукрового діабету, що дозволяє уникнути проведення трансплантації всієї підшлункової залози. Також з часом пересадка стовбурових клітин може замінити трансплантацію органів.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,2
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Медпомощь» специализируется на лечении и уходе за больными, оказании услуг лежачим и тяжелобольным пациентам. Выполнение самых сложных медицинских манипуляций и забор материала для анализов, современные исследования как в условиях клиники, так и на дому у пациента — ежедневная работа штата лицензированных врачей и медсестер.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Вс: 00:00-24:00