Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Електронний рецепт на антибіотики: все, що потрібно знати пацієнту

26-08-2022
Уже з 1 серпня українські лікарі почали працювати з функціоналом виписки електронних рецептів на антибіотики. Що потрібно тепер знати пацієнту та як отримати електронний рецепт на антибіотики?
Електронний рецепт на антибіотики: все, що потрібно знати пацієнту

МОЗ пояснило чому тепер не можна купувати антибіотики без призначення лікаря.

Чому не можна самостійно купувати антибіотики без призначення лікаря?

Антибіотик – це серйозний рецептурний лікарський засіб, який повинен призначатися виключно лікарем. Адже тільки лікар може визначити доцільність прийому антибіотика, підібрати ефективну діючу речовину, дозування та режим прийому препарату. Самопризначення та безконтрольне вживання антибіотиків може не лише зашкодити здоровʼю людини, але й стимулювати розвиток антибіотикорезистентності, внаслідок якої бактерії набувають стійкості до лікування. Це може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.

Які лікарі будуть виписувати е-рецепти на антибіотики?

Електронний рецепт можна отримати безпосередньо на прийомі у лікаря. Виписувати його зможуть як лікарі державних закладів, так і приватних, і тим більше, лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог та ін. Головна умова – заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо заклад, до якого ви звернулися, поки не працює з ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом?

Пацієнт зможе купувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження виписки е-рецепта, або паперовий рецепт. Варто запам’ятати, що придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

Чи можна погасити е-рецепт частково, придбавши меншу кількість препарату, ніж зазначено в рецепті

У рецепті лікар вказує лише діючу речовину препарату, дозування та тривалість лікування. З пацієнтом лишається право самостійно приймати рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету. При відпуску фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп “Відпущено” та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу. При повторному погашенні пацієнт зможе використати той самий рецепт.

Чи потрібна декларація для отримання е-рецепта? Які інші умови?

Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обовʼязкова. Потрібно тільки, щоб пацієнт був зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Це означає, що ті українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,1
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Медпомощь» специализируется на лечении и уходе за больными, оказании услуг лежачим и тяжелобольным пациентам. Выполнение самых сложных медицинских манипуляций и забор материала для анализов, современные исследования как в условиях клиники, так и на дому у пациента — ежедневная работа штата лицензированных врачей и медсестер.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Вс: 00:00-24:00