Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Різниця між місцевою та загальною анестезією

29-12-2023
Говорячи про анестезію, більшість людей, швидше за все, згадує «загальний» наркоз. Однак існує чотири різних види анестезії: загальна, регіонарна, місцева і седативна.
Різниця між місцевою та загальною анестезією

Сьогодні ми обговоримо два поширених види анестезії: загальну та місцеву, а також відмінності між ними.

Що таке загальний наркоз?

Загальна анестезія використовується під час великих операцій і хірургічних втручань, таких як заміна колінного суглоба, онкологічні операції та лапароскопії. Його вводить анестезіолог через вену або маску. Під час проведення загальної анестезії, анестезіолог має уважно спостерігати за пацієнтом, щоб переконатися, що життєво важливі показники залишаються в нормальних межах протягом всієї процедури.

Під загальною анестезією пацієнт повинен бути повністю без свідомості та не відчувати болю. Після завершення процедури анестезію змінюють, щоб пацієнт міг повільно повернутися до свідомості, продовжуючи уважно стежити за рівнем кисню та іншими життєво важливими ознаками.

Коли пацієнт прокидається після загального наркозу, можуть виникнути такі симптоми, як блювота або нудота, але з ними можна впоратися за допомогою лікаря. Біль або сухість у горлі також може виникнути, якщо під час операції пацієнту була встановлена ​​дихальна трубка, що є типовим для пацієнтів під загальним наркозом.

Загальна анестезія також може зайняти кілька днів, щоб вийти з організму пацієнта. Отже, такі симптоми, як болі в спині, втома та повільні рефлекси, все ще можуть впливати на пацієнта. Оскільки ці симптоми можуть обмежувати здатність приймати рішення або виконувати регулярні дії, лікарі не дозволяють пацієнтам керувати автомобілем протягом перших 24 годин після виходу із загального наркозу.

Що таке місцева анестезія?

Місцева анестезія зазвичай використовується для невеликих процедур, таких як видалення шкірних плям або накладення швів на рану. Місцевий анестетик використовується тільки на конкретному місці, яке оперується, і не призводить до втрати свідомості пацієнта. При цьому пацієнт повинен відчувати не біль, а тиск або якісь дискомфортні відчуття.

Місцевий анестетик вводиться шприц-голкою, але маска не використовується, на відміну від загального наркозу. Такі креми, як лідокаїн, також використовуються для знеболювання частини шкіри перед такими процедурами, як взяття крові або навіть косметичні процедури.

Нудота і блювота, які можуть виникнути після загальної анестезії, не виникають при застосуванні місцевого анестетика. Процедури, які вимагають місцевої анестезії, відбуваються швидше та мають набагато коротший період відновлення.

Місцева анестезія не використовується під час серйозних операцій, але пацієнти можуть поговорити зі своїми лікарями про рівень комфорту під час седації або втрати свідомості. Лікарі можуть працювати з пацієнтом, щоб визначити рішення, яке може використовувати місцевий або регіональний анестетик замість загального.

Різниця

Очевидно, що місцева і загальна анестезія використовуються в дуже різних медичних ситуаціях і не можуть бути взаємозамінними. На відміну від загальної анестезії, яка впливає на весь організм, особливо на центральну нервову та серцево-легеневу системи, місцева анестезія має більш обмежений, специфічний ефект. Проте, як і загальна анестезія, місцева анестезія блокує проходження сигналів уздовж нервів, перш ніж вони зможуть надіслати повідомлення про больові стимули до центральної нервової системи.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,1
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Медпомощь» специализируется на лечении и уходе за больными, оказании услуг лежачим и тяжелобольным пациентам. Выполнение самых сложных медицинских манипуляций и забор материала для анализов, современные исследования как в условиях клиники, так и на дому у пациента — ежедневная работа штата лицензированных врачей и медсестер.
Записаться на прием
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Вс: 00:00-24:00