Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Невроз: коли дійсно варто звернутися до лікаря

Невроз: коли дійсно варто звернутися до лікаря

Як часто ми чуємо про цю патологію - невроз? Він являє собою функціональний розлад нервової системи. Згідно зі статистичними даними ВООЗ, за останні 2 десятиліття поширеність захворювання зросла в 20 разів і продовжує стрімко зростати. На сьогодні невроз можна віднести до хвороб цивілізації, що обумовлено стрімким ритмом життя людей, соціальними, економічними проблемами.

До відмінних рис неврозу слід віднести його оборотність (на відміну від психопатій), а також наявність чіткого взаємозв'язку між провокуючим фактором і появою клінічної симптоматики у людини. Більшість вчених схиляються до думки, що захворювання має багато причинників до розвитку. Це можуть бути:

  • Біологічні фактори, зокрема, статева приналежність, конституція, спадкова схильність. Більш схильними до неврозу вважаються жінки, астеники, у яких у родичів були діагностовані неврози. Крім того, причиною хвороби може стати будь-яка хронічна патологія, з якою людина не може впоратися, постійна перевтома, зловживання алкоголем.
  • Соціальні фактори, а саме, матеріальний, сімейний стан, особливості сексуального виховання, професійний рівень, робочий статус.
  • Психологічні — система мислення, поглядів, особливості поведінки, наявність травмуючих психіку ситуацій в дитинстві.

Клінічні ознаки неврозу виявляються як на психоемоційному, так і фізичному рівні. Так, людина може помічати:

  • рясне потовиділення;
  • прискорену частоту серцевих скорочень;
  • сухість в роті;
  • шкірні висипання;
  • тремор пальців;
  • загрудинний біль, відчуття браку повітря;
  • зорову дисфункцію у вигляді погіршення видимості предметів;
  • наявність почуття, що сходить з розуму;
  • занепокоєння;
  • вразливість;
  • вразливість;
  • дратівливість;
  • апатію;
  • почуття розбитості;
  • втому;
  • часті зміни настрою.

При цьому людина може уникати контакту з оточуючими, погано спати вночі (безсоння, часті пробудження), а також втратити інтерес до деяких сфер життя. Постійні тривожні думки про життя родичів, своє здоров'я не дозволяють відпочивати людині, внаслідок чого ще більше посилюється невроз.

Не варто забувати, що захворювання може маскуватися симптомами іншої патології. Людина може помічати:

  • порушення ковтання, бурчання в животі, спастичний біль в кишечнику;
  • розлади в сексуальній сфері (у чоловіків, жінок);
  • менструальну дисфункцію (у жінок);
  • мігрень, часті м'язові болі, ломоту в тілі;
  • погіршення уваги, розлад пам'яті, когнітивних здібностей;
  • денну сонливість;
  • часте сечовипускання;
  • підвищення артеріального тиску;
  • відчуття клубка в грудях;
  • свербіж шкіри, висип.

Перераховані вище ознаки можуть свідчити як про органну патологію, так і нервово-психічне перенапруження. У багатьох випадках пацієнти виносять на перший план саме ці симптоми, не кажучи лікарю про поганий сон, дратівливість, перенесений стрес. Внаслідок цього доктор призначає лікарські засоби, які в результаті не допомагають, і пацієнт знову повертається в лікарню. Тільки шляхом ретельного збору анамнезу вдається встановити справжню причину погіршення загального стану людини і підібрати необхідну схему терапії. Лікування неврозу включає основні два напрямки - психотерапію, медикаментозні засоби, які необхідно поєднувати, щоб досягти бажаного результату в лікуванні.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

На початковому етапі лікування лікар часто призначає психотропні препарати, які дозволяють стабілізувати психоемоційний стан людини. Потім призначаються сеанси психотерапії, де фахівець розкриває внутрішній світ людини, виявляє причину неврозу і допомагає разом подолати хворобу.

Призначення транквілізаторів дає можливість зменшити збудливість, дратівливість, поліпшити сон, усунути вегетативні прояви неврозу. Крім цього, широко використовуються інші групи ліків, такі як антидепресанти, нейролептики, ноотропи. Мета психотерапії полягає в розумінні пацієнтом впливу стресу на процес розвитку неврозу.

Проблема лікування неврозу також полягає в страху людини звернутися за допомогою до психотерапевта. Люди бояться почути діагноз, пов'язаний з проблемами в його психіці, тому що не розуміють різницю між психіатром і психотерапевтом. У той же час, широкий вибір седативних засобів в аптеках дозволяє людям самостійно призначати собі ліки, тим самим посилюючи перебіг захворювання. Запорука успішного лікування неврозу - своєчасне звернення до фахівців.

Кривий Ріг проспект Миру, 31
7,4
Медичний центр ударно-хвильової терапії «OCSARAT MEDICAL» — клініка, що спеціалізується на терапії різних патологій у галузі неврології, урології, ортопедії та травматології, естетичної медицини та косметології, стоматології, гінекології, оториноларінгології. Усі філії оснащено найновішим високотехнологічним обладнанням швейцарської фірми Storz Medical.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-17:00
Черкаси вул. В'ячеслава Чорновола, 1
7,1
Медичний центр ударно-хвильової терапії «OCSARAT MEDICAL» — клініка, що спеціалізується на терапії різних патологій у галузі неврології, урології, ортопедії та травматології, естетичної медицини та косметології, стоматології, гінекології, оториноларінгології. Усі філії оснащено найновішим високотехнологічним обладнанням швейцарської фірми Storz Medical.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ с. Чайки, вул. Печерська, 4
6,7
У медичній клініці проводяться консультативні прийоми фахівців, інструментальна діагностика, амбулаторні маніпуляції, хірургічні втручання. Здійснюються виїзні послуги на дому і надається швидка допомога. Оснащено хірургічна зала та кімната денного стаціонару; чергує карета швидкої допомогі, розташований травмопункт.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-21:00 Нд: 09:00-21:00
Київ вул. Огіркова, 69 (заїзд з вул. Івана Виговского, 3) р.Подільський
6,7
Клініка ВІІВА на НИВКАХ - ще одна клініка в мережі ВІВА. Зручне розташування, повний робочий графік, широкий спектр фахівців - ми впевнені, нова філія стане улюбленим медичним закладом у Подільському спальному мікрорайоні.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-21:00 Нд: 09:00-21:00
Полтава вул. Степового Фронту, 7
7,2
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-18:00 Сб: 10:00-16:00
Харків вул. Алчевських 17 р.Київський
6,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-17:00 Сб: 10:00-15:00
Дніпро вул. Олеся Гончара, буд.2, 2-й поверх р.Соборний
6,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-19:00 Сб: 09:00-15:00
Центр сучасної діагностики “Нейромед» - це унікальна мережа медичних центрів, що надає доступ до найновітніших методик діагностики організму людини. Ключовими напрямками є проведення МРТ та УЗД діагностики, реабілітації хребта та суглобів, консультації вузьких спеціалістів різного профілю.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-16:00