Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Профілактика мігрені

Профілактика мігрені

Медицина є перевіреним засобом лікування і профілактики мігрені. Але медицина – це лише частина історії. Також важливо добре доглядати за собою та розуміти, як справлятися з мігренозним болем, коли він нападає. Поєднання медицини з поведінковими заходами та способом життя є найефективнішим засобом боротьби та профілактики мігрені.

Знайдіть спокійну обстановку

При перших ознаках мігрені зробіть перерву і, якщо це можливо, відстороніться від того, що ви робите.

  • Вимкніть світло. Світло і звук можуть посилити біль при мігрені. Відпочиньте в темній тихій кімнаті. Поспіть, якщо зможете.
  • Спробуйте температурну терапію. Прикладайте гарячі або холодні компреси до голови або шиї. Компреси з льодом мають знеболювальний ефект, який може притупити біль. Гарячі пакети та грілки можуть розслабити напружені м’язи. Подібний ефект може мати теплий душ або ванна.
  • Випийте напій з кофеїном. У невеликих кількостях кофеїн сам по собі може полегшити біль при мігрені на ранніх стадіях.

Висипайтеся

Мігрень може заважати вам заснути або змусить прокидатися вночі. Окрім цього, мігрень сама по собі часто спровокована поганим нічним сном. Ось кілька порад, які допоможуть вам міцно спати:

  • Встановіть регулярні години сну. Прокидайтесь і лягайте спати щодня в один і той же час, навіть у вихідні. Якщо ви спите вдень, зробіть цей сон коротким. Дрімота довше 20-30 хвилин може заважати нічному сну.
  • Розслабтеся в кінці дня. Все, що допомагає вам розслабитися, може сприяти кращому сну: слухайте заспокійливу музику, прийміть теплу ванну або почитайте улюблену книгу.
  • Стежте за тим, що ви їсте і п'єте перед сном. Інтенсивні фізичні вправи, важка їжа, кофеїн, нікотин і алкоголь можуть заважати сну.
  • Збережіть свою спальню для сну. Не дивіться телевізор і не беріть у ліжко робочі матеріали. Закрийте двері своєї спальні.
  • Якщо ви не можете заснути, почитайте або займіться іншою спокійною справою, поки не станете сонним.
  • Перевірте ліки. Ліки, що містять кофеїн або інший стимулятор, включаючи деякі для лікування мігрені, можуть заважати сну.

Їжте з розумом

Ваші харчові звички можуть вплинути на вашу мігрень. Розглянемо основи:

  • Будьте послідовними. Їжте щодня приблизно в один і той же час.
  • Не пропускайте прийоми їжі. Голодування підвищує ризик мігрені.
  • Ведіть харчовий журнал. Відстеження продуктів, які ви їсте, і того, коли у вас мігрень, може допомогти вам знайти потенційні харчові тригери.
  • Уникайте продуктів, які викликають мігрень. Якщо ви підозрюєте, що певна їжа викликає мігрень, виключіть її зі свого раціону, щоб побачити, що станеться. Ці продукти можуть включати витриманий сир, шоколад, кофеїн і алкоголь.

Регулярно займайтеся спортом

Під час фізичної активності ваше тіло виділяє певні хімічні речовини, які блокують больові сигнали до вашого мозку. Ці хімічні речовини також допомагають зменшити тривожність і депресію — два стани, які можуть погіршити мігрень.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Ожиріння також підвищує ризик хронічних головних болів. Підтримка нормальної ваги за допомогою фізичних вправ і дієти може надати додаткові переваги в лікуванні мігрені. Якщо ваш лікар погоджується, виберіть будь-яку вправу, яка вам подобається. Ходьба, плавання та їзда на велосипеді часто є хорошим вибором. Тільки не забувайте поступово переходити до вправ, оскільки дуже інтенсивні можуть спровокувати мігрень.

Керуйте стресом

  • Стрес і мігрень часто йдуть рука об руку. Ви не можете уникнути щоденного стресу, але ви можете тримати його під контролем, щоб допомогти впоратися з мігренню.
  • Відпочиньте. Якщо ви відчуваєте себе перевантаженими, кілька повільних розтяжок або прогулянка можуть відновити вашу енергію для виконання поточного завдання.
  • Змініть своє ставлення. Залишатися позитивним. Якщо ви думаєте: «Цього неможливо зробити», подумайте натомість: «Це буде важко. Але я зможу це зробити».
  • Знайдіть час щонайменше 15 хвилин щодня займатися чимось, що вам подобається. Це може бути гра, кава з другом або заняття хобі. Робити те, що вам подобається, — природний спосіб подолати стрес.
  • Розслабтеся. Глибоке дихання діафрагмою може допомогти вам розслабитися. Зосередьтеся на повільних і глибоких вдихах і видихах щонайменше 10 хвилин щодня. Це може допомогти розслабити м’язи, одну групу за раз. Коли ви закінчите, посидьте тихо хвилину або дві.

Ведіть щоденник мігрені

Щоденник може допомогти вам визначити, що викликає вашу мігрень. Зверніть увагу, коли у вас почалася мігрень, що ви робили в цей час, як довго вони тривали та що, якщо взагалі, принесло полегшення.