Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Хвороба Бехтерєва: причини та лікування

Хвороба Бехтерєва: причини та лікування

Анкілозуючий спондиліт – це запальне захворювання, рідкісна форма артриту, яке з часом може призвести до зрощення деяких кісток хребта (хребців). Це зрощення робить хребет менш гнучким і може призвести до згорбленої постави. Цей стан, також відомий як хвороба Бехтерева, зазвичай починається в нижній частині спини. Він може поширитися на шию або пошкодити суглоби в інших частинах тіла. «Анкілоз» означає зрощення кісток або інших твердих тканин. «Спондиліт» означає запалення кісток хребта або хребців. Докладніше про цей стан, його симптоми та лікування, розповідаємо далі.

Симптоми хвороби Бехтерєва

Ранні ознаки та симптоми анкілозуючого спондиліту можуть включати біль і скутість у попереку та стегнах, особливо вранці та після періодів бездіяльності. Біль у шиї та втома також є поширеними. З часом симптоми можуть погіршуватися, покращуватися або припинятися через нерегулярні проміжки часу.

Області, які найчастіше уражаються:

  • Суглоб між основою хребта і тазом
  • Хребці в нижній частині спини
  • Місця, де сухожилля та зв’язки прикріплюються до кісток, головним чином у хребті, але іноді вздовж задньої частини п’яти
  • Хрящ між грудиною і ребрами
  • Тазостегновий і плечовий суглоби
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Коли звернутися до лікаря?

Зверніться за медичною допомогою, якщо у вас біль у попереку чи сідницях, який з’являється повільно, посилюється вранці або пробуджує вас від сну в другій половині ночі, особливо якщо цей біль зменшується під час фізичних вправ і посилюється під час відпочинку. Негайно зверніться до офтальмолога, якщо у вас з’явилося хворобливе почервоніння очей, сильна чутливість до світла або затуманення зору.

Лікування анкілозуючого спондиліту

Немає ліків проти АС, і неможливо усунути шкоду, спричинену захворюванням. Проте лікування може бути дієвим для полегшення симптомів і запобігання або сповільнення прогресування.

У більшості випадків лікування передбачає поєднання таких методів:

  • Вправи, що виконуються індивідуально або в групах, щоб зменшити біль і скутість
  • Фізіотерапія – коли фізичні методи, такі як масаж і маніпуляції, використовуються для покращення комфорту та гнучкості хребта.
  • Ліки, які допомагають полегшити біль і зменшити запалення, наприклад, знеболювальні.
  • Хірургія. Невеликій кількості людей з анкілозуючим спондилітом може знадобитися операція, щоб відновити значно пошкоджені суглоби або виправити серйозні вигини хребта, але це нечасто.