Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Жирна їжа: чому не варто її вживати

Жирна їжа: чому не варто її вживати

Наш раціон харчування складається з білків, жирів і вуглеводів. У когось переважають білкові продукти, хтось більше полюбляє вуглеводи. Сьогодні мова піде про жири — корисні і не дуже. Організму для повноцінної роботи потрібно щоденне надходження поживних речовин, мікро-, макроелементів, вітамінів, що необхідно для отримання енергії.

Досить мало людей, які строго контролюють своє харчування і не дозволяють собі зайвого. У більшості випадків ми частенько розслабляємося, починаємо їсти солодощі, шашлики, майонез та інші не зовсім корисні продукти.

Жири містяться в багатьох продуктах в більшій або меншій кількості. Вони присутні в м'ясних, молочних виробах, крупах, однак максимальна їх кількість знаходиться в салі, беконі, горіхах, вершках, маслі. Наприклад, всього 70 г сала містить добовий об'єм жирів дорослої людини. З урахуванням вживання протягом дня додатково інших продуктів, допустимий добовий максимум може бути перевищений в кілька разів, що позначається на стані організму.

Не варто довіряти рекламі і вважати, що «легкий» майонез містить меншу кількість жирів і шкідливих інгредієнтів. 

У цю групу продуктів також слід віднести напівфабрикати в паніровці, йогурти, соуси, докторську ковбасу. Розрізняють декілька видів жирів. Відрізняються вони за молекулярною масою, тому впливають на організм по-різному.

Насичені жирні кислоти можна знайти в сирі, вершковому маслі, м'ясних виробах. Зловживання такими продуктами може спровокувати розвиток атеросклерозу кровоносних судин, в основі якого лежить формування на стінках судин атеросклеротичних бляшок, що зменшує його просвіт. Серед ускладнень атеросклерозу варто виділити інфаркт міокарда, інсульт, порушення кровообігу в судинах кінцівок, нирок.

Високий вміст жирних кислот в їжі може привести до розвитку гіпертонічної хвороби, особливо у людей з ожирінням, супутніми хворобами серцево-судинної системи.

До речі, ожиріння також є наслідком неправильного харчування, в якому велику частину займають жирні страви. У свою чергу надмірна маса тіла збільшує навантаження на суглоби, дихальну, серцево-судинну систему, порушує обмінні процеси, роботу органів травного тракту. Вживання жирних продуктів у великій кількості може послабити імунний захист організму, спровокувати появу гнійників, жирного блиску на шкірних покривах, різних висипань.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

До того ж, людина, віддаючи перевагу жирним стравам, забуває про клітковину, вітамінні продукти, корисні каші і фрукти. Все це супроводжується гіповітамінозом, розладом роботи шлунково-кишкового тракту, випаданням, ламкістю волосся.

Щоб отримати максимальну користь від жирів, потрібно правильно вибирати продукти харчування і складати свій раціон з урахуванням добової потреби в калоріях, білках, жирах, вуглеводах. Періодично рекомендується додавати в раціон:

  • жирні рибні вироби;
  • яйця;
  • рослинну олію;
  • м'ясо.

Щоб не нашкодити своєму організму, потрібно прислухається до нього і звертати увагу на симптоми. Так, зловживання жирною їжею може проявлятися наступними ознаками:

  • нудота;
  • печія;
  • тяжкість в шлунку;
  • здуття живота;
  • діарея.

Основною причиною погіршення самопочуття може стати не саме переїдання, коли людина за один раз їсть подвійний об'єм їжі, а дефіцит ферментів. Для перетравлення їжі в організмі виробляється певна кількість ферментів. Їх кількість може змінюватися, однак при зловживанні жирними стравами ферментів просто не вистачає.

Внаслідок цього спостерігається застій їжі в органах шлунково-кишкового тракту. Для жирних страв характерно довге розщеплення, проте в разі одномоментного надходження їх у великій кількості, жовч не встигає вироблятися в потрібному обсязі.

Особливо важко доводиться людям із захворюваннями органів травної системи, а саме, з печінковою недостатністю, жовчнокам'яною хворобою, хронічним панкреатитом, холециститом, синдромом подразненого кишечника. Недарма дієтологи, гастроентерологи під час лікування захворювань шлунково-кишкового тракту призначають сувору дієту з обмеженням жирів.

Полегшити стан, зменшити вираженість неприємних симптомів можна ферментними препаратами, які допомагають організму переварити їжу. Це може бути Креон, Мезим, проте дані препарати - всього лише тимчасове полегшення. Якщо систематично зловживати жирними стравами, лікарські засоби з часом будуть надавати слабшу дію, що призведе до розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.

Крім того, такий раціон харчування незабаром призведе до збільшення ваги, появі тяжкості в ногах, болі у ділянці нирок, серцевої зоні, задишки, прискореного серцебиття, пітливості, підвищення артеріального тиску. Все це обумовлено зростаючим навантаженням на організм. Повністю відмовлятися від жирів також не варто, однак їх вживання вимагає суворого контролю, інакше будьте готові до погіршення стану і прийому лікарських препаратів.

MedLife Стаціонар на Оболоні — перший медцентр тільки для жінок! Комплексне обстеження в 20 напрямках медицини, все, що стосуються жіночого здоров’я. Кваліфіковані спеціалісти — кандидати наук, з багаторічним стажем, власна діагностика, лабораторія, УЗД, хірургія та стаціонар. Дбайливе ставлення до кожного пацієнта. Найсучасніші знання, яких досягла наукова та практична медицина.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00 Нд: 08:00-15:00
Записатися на прийом
Пн — Пт: 10:00-19:00
Лікуванням займаються кваліфіковані спеціалісти, з використанням інноваційних технологій. Клініка RIKOTA працює з пацієнтами будь-якого віку.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00 Сб: 09:00-20:00
Київ вул. Композитора Мейтуса, 5 р.Голосіївський
8,3
Нова маштабна клініка з повним спектром медичних послуг. Унікальна концепція All in Onе. Ви можете отримати всі медичні послуги за один візит на одній локації : Консультації лікарів всіх спеціальностей, МРТ,КТ, Рентген, УЗД, Гастроскопія, Колоноскопія, будь-які аналізи. Аналіз крові менш ніж за годину. 4 операційних блоки, 10 палат реанімації, 60 одномісних палат стаціонара хірургічного та терапевтичного профілю. Дитячий стаціонар, невідкладна допомога.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-16:00 Сб: 08:00-16:00
Київ вул. Юлії Зданавської, 58 м.Іподром16 6 м.Виставковий центр22 4
5,7
Медичний центр існує з 2009 року. В центрі прийом ведуть провідні гінекологи вищої категорії. Клініка займається плануванням та веденням вагітності. У клініці приймають також мамолог, дерматолога, косметолог, масажист, гастроентеролог, остеопат.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-20:00 Нд: 09:00-20:00
Одеса вул Євгена Чикаленка, 75 (Ак. Вільямса) р.Київський
7,1
Медичний центр ударно-хвильової терапії «OCSARAT MEDICAL» — клініка, що спеціалізується на терапії різних патологій у галузі неврології, урології, ортопедії та травматології, естетичної медицини та косметології, стоматології, гінекології, оториноларінгології. Усі філії оснащено найновішим високотехнологічним обладнанням швейцарської фірми Storz Medical.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-13:00
Медичний центр ударно-хвильової терапії «OCSARAT MEDICAL» — клініка, що спеціалізується на терапії різних патологій у галузі неврології, урології, ортопедії та травматології, естетичної медицини та косметології, стоматології, гінекології, оториноларінгології. Усі філії оснащено найновішим високотехнологічним обладнанням швейцарської фірми Storz Medical.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 08:00-17:00