Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Середній отит у дітей

Киев вул. Златоустівська, 16
8,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00Сб: 08:00-20:00Нд: 08:00-20:00

Отоларинголог

21 рік досвіду

7,85
Середній отит у дітей

Інтерв'ю з лікарем-отоларингологом сімейної клініки "Амеда", Роля Сергієм Миколайовичем.

Середній отит за останніми міжнародними тенденціями — це патологія слухової труби — тубарна дисфункція, продовження інфекції, яка виникає в носоглотці, як правило, вже потрапляє в середнє вухо. У нормі носоглотка з’єднана з середнім вухом за допомогою слухової труби, у дітей ця труба дуже коротка, і інфекція може потрапити з носоглотки через неї, коли діти сильно дують носом або шляхом міграції мікроорганізмів.

Виникнення середнього отиту у дітей частіше всього починається з віруса, а далі вже приєднується якась бактеріальна флора. Сучасна терапія середнього отиту дуже чітко ставить межу, де потрібно одразу використовувати антибіотики, а де спостерігати. Із урахуванням тенденцій у світі, що антибіотики не призначаються просто так і для того, щоб тримати під контролем штами мікроорганізмів, які резистентні до антибіотиків, терапію антибактеріальними препаратами починають пізніше або взагалі не призначають.

За статистикою до 80 % середніх отитів закінчуються без антибіотиків. І лише 20 % потребують призначення антибактеріальної терапії одразу.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Категоричним є застосування антибіотиків у двох випадках: вік дитини до 2-х років і важкий перебіг хвороби (температура більше 38, сильні болі і т. д.). У таких випадках антибіотик призначається негайно. За згодою сторін і за умови того, що дитину можуть показати лікарю, процес призначення антибіотиків відкладається десь на добу-дві. Якщо, наприклад, за добу дитині стало гірше або стан не змінився, лиш тоді призначають антибіотики. Як правило, призначаються судинозвужуючі краплі в ніс, протизапальні засоби, які пригнічують запалення в носоглотці та в середньому вусі, призначаються протизапальні краплі в вухо, які знімають біль і мають протизапальний вплив на барабанну перетинку.

— Які взагалі основні симптоми?

Діти молодшого віку труть вухо, не дають до нього торкнутися. Справа в тому, що в дитячому віці повноцінний зовнішній слуховий прохід не сформований, тому при надавлюванні на козелок виникає дуже сильний біль, в дорослих вже такого немає. Температура може бути як критична (під 38), так і субфебрильна. Температура — це здатність організму відповідати в тій чи іншій формі на інфекцію. У когось організм реагує гіперреактивно, може бути висока температура, у когось, навпаки, гіпореактивно.

— А чи можна якусь групу ризику виділити?

Це діти, які мають хронічні проблеми з носоглоткою: аденоїдити, постійний нежить. У цих дітей середній отит виникає частіше.

— Діагностика — це просто первинний огляд чи потрібні якісь лабораторні дослідження?

Для того щоб чітко зрозуміти, бактеріального чи вірусного генезу середній отит, потрібно зробити аналіз крові. А так в принципі найголовніше — це огляд дитини.

— Які можуть бути ускладнення, якщо не вилікувати або недолікувати?

Це внутрішньочерепні ускладнення: абсцес мозку, мастоїдити, які можуть призводити навіть до летальних випадків. Може виникати прорив барабанної перетинки. Хоча вважається, що це не категоричне ускладнення, але до нього краще не доводити. Навіть в тих випадках, коли вже є вип’ячування при середньому гнійному отиті, краще зробити розтин, зняти компресію, і тоді перетинка краще загоюється. Також можлива хронізація процесу, при якому постійно, майже все життя, потрібно лікуватися або ж робити операцію-тимпанопластику задля закриття дефекту барабанної перетинки.

— Яка профілактика?

Необхідно тримати ніс в порядку. При виникненні нежиті слід завжди використовувати сольові спреї в ніс. Перше, що мають знати батьки, — не використовувати дуже довго судинозвужуючі краплі, слідкувати за станом носоглотки.

— Чи можна якось полегшити стан дитини в домашніх умовах?

Дати знеболююче згідно з віком дитини — це може бути Парацетамол або Нурофен в сиропі. Можна закапати в вухо ліки, які знеболюють барабанну перетинку, наприклад, Отіпакс. Категорично не можна гріти, тому що є різні стадії отиту. У деяких випадках гріти категорично заборонено. Використання народних засобів при гострих отитах недоцільне.

— Які ще помилки не слід допускати при отиті?

Потрібно слідкувати, як дитина «видуває» ніс. Слід навчити правильно видувати ніс: спочатку видувається одна ніздря, а потім друга. Якщо дитина не вміє видувати, найчастіше сама дитина і надуває собі отит. Сильне дуття провокує потрапляння інфекції через слухову трубу в середнє вухо. Можна використовувати аспіратори, вони бувають різних типів. При використані аспіратора необхідно спочатку розріджати слиз сольовими спреями, а потім прибирати його з носових ходів. Для дітей молодшого віку за цим мають слідкувати батьки.

— Які ще можуть бути причини погіршення слуху у дитини?

Нейросенсорна приглухуватість або вроджена патологія слуху, яка має визначатись на ранніх етапах, тому що ці загрозливі стани йдуть без виражених симптомів. Тому необхідно бути дуже уважним до своєї дитини і стежити, як вона реагує на звуки.

— А є якісь вправи, щоб можна було зрозуміти, дитина чує чи не чує?

Спостерігати за реакцією дитини на сторонні звуки — пошуміти іграшкою, поплескати в долоні. Необхідно слідкувати за станом дитини, за станом носоглотки, вчасно звертатись за допомогою до лікаря і не займатись самолікуванням.

Харків пр-т Героїв Харкова, 275 (поліклініка ХТЗ, пов. 3, каб. 63) м.Тракторний завод10 5
8,2
Медичний центр "Вікторія" на ХТЗ, спеціалізується на діагностуванні та лікуванні різних патологій людини.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-16:00 Сб: 08:00-14:00
Багатопрофільний медичний центр "Клініка вихідного дня" забезпечує не тільки діагностування та лікування різних патологій, а й повноцінну реабілітацію для пацієнтів. Фахівці установи - не тільки практикуючі лікарі, а й ведуть активну наукову діяльність.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00 Нд: 08:00-20:00
Київ вул. Маршала Тимошенка, 14 м.Мінська7 3 м.Оболонь16 4
7,1
Клініка "Діамед-експрес" надає комплексну лікарську допомогу з 1998 року. Широкий перелік послуг і якісне обслуговування — пріоритети клініки.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-15:00
Медичний центр "Мати та дитина" — це спеціалізована клініка, яка займається репродуктивним здоров'ям. Пріоритетний напрям установи - допоміжні репродуктивні технології.
Записатися на прийом
Пн: 09:00-16:00 Ср: 09:00-16:00 Чт: 09:00-16:00 Пт: 09:00-16:00 Сб: 09:00-16:00
Одеса вул. Академіка Вільямса, 59 К р.Київський
9,0
Медичний центр «Медиаком» — це багатопрофільна клініка, яка функціонує вже понад 15 років. У 2014 році вона пройшла комплексне оновлення під найсучасніші стандарти.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-15:00
Медичний центр "MADVY clinic" — це спеціалізована клініка, яка займається відновленням і підтримкою жіночого здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Медичний центр «Оксфорд Медікал» — це багатопрофільна клініка, яка надає лікувальну допомогу, використовуючи малоінвазивні методи. Серед фахівців установи — кандидати і доктора медичних наук.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00 Нд: 08:00-20:00
Одеса вул. Академічна (кол. Піонерська), 1 (оф. 1) р.Приморський
8,5
Клініка "Відродження життя" — це спеціалізований медичний центр, в якому лікарі поєднують стандартну медицину і новітні нетрадиційні методики.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00 Сб: 09:00-16:00