Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Що треба знати про рак молочної залози

Що треба знати про рак молочної залози

Рак молочної залози на сьогоднішній день є дуже актуальною проблемою, але чому це так? У цій статті ми розберемося з основними причинами та симптомами цього захворювання, поговоримо про лікування та профілактику, спробуємо розвіяти міфи, якими оточена ця хвороба.

Отже, рак молочної залози — одне з найбільш розповсюджених онкологічних захворювань, яким хворіють переважно представниці жіночої статі. За статистикою МОЗ України щорічно реєструється близько 16 тисяч випадків даного захворювання, кожна 7-8 жінка страждає на онкологічні захворювання грудних залоз, з них 24,5% це жінки репродуктивного віку. Летальність від патології, незважаючи на досягнення сучасної медицини, залишається досить високою, вона складає близько 7,8 тисяч жінок, з них 20 % — це жінки репродуктивного віку. Сьогодні ця проблема є досить актуальною серед жіночого населення не лише України, але і в усьому світі. У цій статті ми спробуємо розібратися з причинами, першими симптомами, своєчасною діагностикою та сучасними способами профілактики та лікування РМЗ.

Захворіти на РМЗ може кожна жінка, незалежно від віку та соціально-економічних умов. Хоча у одних ризик раку грудей вищий, ніж у других. Чому це так? У зоні високого ризику перебувають насамперед ті жінки, які мають певну фенотипову та генотипову схильність. Також велику роль відіграє спосіб життя, який веде жінка.

Нижче наведено перелік чинників, які сприяють розвитку онкологічних хвороб молочних залоз:

  • вік старше 40 років;
  • пізній клімактеричний період;
  • генетична схильність (у жінок в яких матір чи близькі сестри хворіють/хворіли на дану патологію, ризик захворіти набагато вище);
  • менструальний період до 12 років;
  • пізня вагітність та пологи (старше 30 років);
  • штучні аборти;
  • жінки, які за тих чи інших причин не обрали шлях материнства;
  • фіброзно-кістозна мастопатія та ін.;
  • надлишкова вага;
  • гіпертонія та хворі на цукровий діабет;
  • зловживання спиртним та тютюновими виробами;
  • відсутність або нерегулярне статеве життя.

РМЗ поділяють на 3 основні клінічні групи: дифузна форма, вузлова форма, а також рак Педжета. На ранніх стадія рак грудної залози розпізнати важко, адже зазвичай він протікає без притаманних іншим захворюванням симптомів (набряку, болю, чи будь-яких візуальних ознак). Проте існують декілька симптомів, за допомогою яких можна запідозрити РМЗ на ранніх стадіях. Про них ми розповімо Вам нижче.

Кожна жінка після 25-річного віку повинна володіти технікою самообстеження МЗ. Раз на місяць (на 10-12 день менструального циклу) жінка повинна оглядати свої груди (зміна форми, поява деформації, воронкоподібне втягнення шкіри), а також пальпувати їх на предмет наявності в них ущільнення, чи порушення структури.

Основні симптоми РМЗ:

  • наявність ущільнення в МЗ;
  • наявність так званих «шкірних симптомів» (над новоутворенням з'являються зморшки, втягнення шкіри у вигляді воронки);
  • підвищена чутливість соска, його втягнення, наявність патологічних виділень з соска;
  • збільшення залози у розмірах, поява пухлинно-подібного утворення в підпахвинній ділянці;
  • виразки, зміна кольору шкіри МЗ.

Діагностувати РМЗ можна на ранніх стадіях. При самообстеженні жінка може виявити новоутворення в МЗ, або вище перераховані симптоми. Це дасть змогу запідозрити хворобу, та звернутися за консультацією до лікаря. Слід пам'ятати, що наявність ущільнення не завжди свідчить про злоякісне новоутворення!

Методи медичного обстеження.

  • Мамографія — один з провідних методів виявлення РМЗ. Достовірність цього методу коливається у межах від 75-95% та дає можливість виявити пухлини розміром 0,5-1 см.
  • УЗД грудних залоз — в медичній практиці застосовується в основному для діагности доброякісних новоутворень, та фіброзно-кістозної мастопатії.
  • Пункція новоутворення (пункційно-аспіраційна біопсія) — грає значну роль у діагностиці РМЗ. Якщо об'єм пухлини невеликий, обстеження виконується за участю УЗД. Пункція дає можливість дослідити отриманий матеріал цитологічним методом.
  • Трепан-біопсія (золотий стандарт) — за допомогою цього методу можна отримати стовпчик тканини пухлини, з подальшим відправленням його на гістологічне та імуногістологічне дослідження, для ідентифікації пухлинних клітин та ступеню їх злоякісності.
  • Цитологічне дослідження виділеного матеріалу із сосків – дає можливість цитологічно дослідити виділення, при їх наявності.

В сучасній терапії онкологічних захворювань виділяють 4 основних способи лікування раку молочної залози:

  • хірургічний;
  • променева терапія;
  • хіміотерапія;
  • гормонотерапія.
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Ці методи застосовуються в комбінації, тому що монотерапія зазвичай неефективна. Вибір тактики лікування залежить від типу пухлинних клітин та їх агресивності. Розглянемо кожний метод більш детально.

Хірургічний — базовий метод, спрямований на видалення пухлини та уражених навколишніх тканин та лімфовузлів. Основні принципи хірургічного методу лікування базуються на радикальності (максимальне видалення пухлини та прилягаючих тканин), та дотримання правил абластики та антибластики (запобігання рецидиву пухлини, та знищення пухлинних клітин в ділянці операційної рани).

Виділяють декілька видів сучасних оперативних втручань:

  • органно-зберігаюча операція;
  • проста мастектомія;
  • мастектомія по Маддену;
  • велика радикальна мастектомія;
  • реконструктивна операція (виконується для відновлення грудної залози після мастектомії).

Променева терапія — суть методу полягає в опроміненні ділянки тіла чи органу де локалізується пухлина. Хіміотерапія застосовується системно, тобто внутрішньовенно. Суть методу полягає у введенні в систему кровообігу людини хіміопрепаратів, які в свою чергу впливають на пухлинні клітини. Гормонотерапія — впродовж останніх років доведена чутливість деяких типів пухлинних клітин до інгібіторів ароматази та інших гормональних препаратів. Гормонотерапія активно та успішно застосовується в сучасній онкологічній практиці.

Зважаючи на велику кількість факторів, що сприяють розвитку РМЗ, можна зробити певні висновки. Потрібно вплинути на ті фактори які залежать безпосередньо від Вас:

  • вести здоровий спосіб життя;
  • відмовитись від алкоголю та куріння;
  • профілактика та лікування захворювань, які провокують онкологічні хвороби;
  • свідомий підхід до статевого життя та вагітності.

Довкола такої, здавалось, серйозної проблеми існує безліч різних міфів. Далі наведено перелік найпопулярніших із них. Давайте спробуємо їх розвіяти.

  • Самообстеження МЗ краще проводити в душі.

Насправді це не зовсім так, оскільки ефективно обстежити МЗ мокрими руками є мало можливе. Так що зберігається вірогідність пропустити новоутворення.

  • Наявність ущільнення завжди вказує на РМЗ.

Здебільшого це так, але деякі хвороби мають тенденцію до ущільнення МЗ (мастити, кістозні мастопатії і тд). Хоча відомі клінічні випадки коли РМЗ розвивався без ущільнення МЗ.

  • У більшості випадків РМЗ призводить до летальних наслідків.

Дійсно РМЗ агресивне захворювання, але при своєчасній діагностиці та лікуванні цього захворювання відсоток одужання складає близько 80%.

  • Мамографія — стовідсотковий спосіб діагностувати РМЗ.

Дійсно вірогідність діагностувати РМЗ при мамографії складає 75-95%, але при умові що діаметр пухлини становить не менше 0,5 см. Тобто ймовірність «пропустити» пухлину зберігається, хоча і невисока.

Пам'ятайте, своєчасна діагностика – це гарантія успішного лікування. Тож будьте здорові!

Астра Дент (Astra Dent) — це сучасна стоматологія на Вишгородській. Ключова перевага центру - надання комплексних послуг у сфері естетичного відновлення зубного ряду. На території стоматології приймають профільні фахівці з багаторічним досвідом роботи. Звернутися можна більш ніж до 60 лікарів різного напрямку. Це найбільший центр, який надає стоматологічні послуги. Бездоганний сервіс дозволяє пацієнтам будь-якого віку отримувати комплексну допомогу в зручному для себе форматі.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-21:00 Нд: 09:00-21:00
Офтальмологічна клініка «Медичний центр «Інститут зору», надає консультативні, діагностичні, лікувально-профілактичні послуги, а також хірургічну реабілітацію пацієнтів з офтальмологічною патологією як переднього відрізка ока (аномалії рефракції, катаракта, глаукома), так і заднього (судинні захворювання сітківки, відшарування сітківки, вікова макулодистрофії), а також пацієнтів з офтальмологічними ускладненнями хвороб ендокринної системи (цукрового діабету, захворювань щитовидної залози).
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-17:00
Сучасний медичний центр, що спеціалізується на захворюваннях неврології, ортопедії, реабілітації після травм, перенесених операцій, інсульту, ефективно лікуємо біль в спині, суглобах, головні болі, неврози, ін. У центрі працюють висококваліфіковані лікарі та фізичні терапевти, що за допомогою сучасного обладнання та європейських методів світової практики лікують захворювання на етапі виникнення причин, а не тільки симптомів.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-19:00
Медлюкс+ — це сучасний медцентр, що надає комплексні послуги з лікування залежності будь-якого характеру. На території клініки приймають профільні фахівці, які знають особливості лікування залежностей будь-якого типу. На практиці використовуються інноваційні технології, що дозволяє відновити загальний стан людини без явного впливу медикаментів. Лікарі знають підхід до пацієнтів будь-якого типу, включаючи осіб, які страждають психічними розладами.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-23:59 Сб: 00:00-23:59 Нд: 00:00-23:59
Нейромед — це центр СКТ діагностики на Пірогова 46. Ключова перевага сучасної клініки — оновлене обладнання, що дозволяє проводити основні діагностичні заходи з максимально точним результатом. У центрі встановлена апаратура сучасного зразка, включаючи унікальну діагностичну систему Philips Achieva 1.5T. Наявність апарату зазначеного типу дозволяє проводити МРТ головного мозку, внутрішніх органів, хребта і суглобів з максимальною результативністю. У процесі дослідження, людина не відчуває дискомфорт.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-17:00
Діагностичний центр СДС на Голосіївській — медичний заклад, що спеціалізується на проведенні магнітно-резонансної та комп'ютерної томографії. Обстеження проводять лікарі високої кваліфікації.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Діагностичний центр СДС на Солом'янській — сучасний медичний центр, в якому виконуються всі види МРТ-досліджень: головного мозку, хребта, суглобів, органів черевної порожнини, м'яких тканин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 10:00-18:00
Львів м. Дрогобич, вул. Шептицького, 9
8,5
Діагностичний центр СДС у Дрогобичі спеціалізується в області ультразвукової діагностики та магнітно-резонансної томографії. У медичному закладі можна також виконати дуплексне сканування судин голови та шиї, нирок, артерій і вен кінцівок. Співробітники центру систематично підвищують кваліфікацію на курсах за спеціальністю.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 08:00-18:00