Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Які хвороби можуть передаватися через поцілунок

Які хвороби можуть передаватися через поцілунок

Захворювання, які мають інфекційну природу походження, можуть передаватися різними шляхами. Так, розрізняють повітряно-крапельний, вертикальний (від вагітної до малюка), контактний, статевий та інші шляхи. У даній статті мова піде про контактний спосіб передачі інфекційних збудників, зокрема, за допомогою поцілунку.

Ризик зараження здорової людини під час поцілунку багато в чому залежить від певних чинників, а саме:

  • виду поцілунку, коли контактує виключно зовнішня поверхня губ ( «закритий» поцілунок) або «французький», коли відбувається контакт слизової оболонки порожнини рота, язика;
  • активності, концентрації інфекційного агента в біологічних середовищах людини, стадії захворювання (гостра, хронічна);
  • цілісності слизової оболонки порожнини рота обох партнерів, адже при пораненнях тканин інфекція може передаватися через кров.

Захворювання «поцілунків»

Насамперед, слід сказати про герпетичну інфекцію, яка у високій концентрації міститься в слині. Джерелом зараження може стати як носій, так і хворий з наявністю яскравих симптомів хвороби. На сьогодні розрізняють два типи герпесу. Особливістю вірусу є його здатність до тривалого збереження в організмі в «неактивному» стані. Перебуваючи в клітинах гангліїв, інфекція вичікує моменту зниження захисних властивостей організму, ослаблення імунітету. Найчастіше симптоми герпетичної інфекції з'являються на тлі грипу, інших респіраторних захворювань, а також при загостренні хронічної патології.

Герпес є хронічною інфекцією, яка схильна до рецидивів до 2-3-х разів на рік. У людей з міцним імунним захистом загострення герпесу може спостерігатися раз в декілька років і навіть рідше. Основним проявом захворювання є поява бульбашок з серозним вмістом. Вони локалізуються на слизових оболонках, шкірних покривах. Після розкриття бульбашок на цьому місці формуються неглибокі ерозії, кірочки, які через кілька днів гояться без сліду. Людину може турбувати свербіж в місці висипань. При приєднанні бактеріальної інфекції може підвищуватися температура, розвиватися регіонарний лімфаденіт.

Герпетична інфекція може вражати не тільки шкіру, але і внутрішні органи (нирки, печінку, стравохід, легені, підшлункову залозу), нервову систему. Збудник може стати причиною виразкового ураження очей, рецидивуючого стоматиту, герпетичної ангіни, серозного менінгіту, енцефаліту, оперізувального лишаю.

Ще одним захворюванням, яке може передаватися за допомогою поцілунку, є інфекційний мононуклеоз. Після проникнення вірусу Епштейн-Барр в організм людини, інфекція розноситься з током лімфи по лімфовузлах, викликаючи місцеве запалення. Симптоматично хвороба проявляється поступовим наростанням температури тіла, нездужанням, закладенням носа, першінням в горлі.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Зі збільшенням інтоксикації з'являється м'язовий, суглобний біль, посилюється біль в горлі, відзначається підвищене потовиділення. При огляді у людини виявляється гіперемія слизової горла, збільшення мигдаликів, лімфаденопатія (збільшення регіонарних лімфовузлів, їх ущільнення), гепатоспленомегалія (збільшення селезінки, печінки).

Ангіна може протікати у формі фолікулярного, плівчатого, виразково-некротичного запалення. Цитомегаловірусна інфекція — ще один вид збудників, який передається при поцілунку. Він тривалий час може знаходитися в організмі в «неактивному» стані. Як тільки у людини знижується імунний захист, ЦМВ переходить в активну стадію. Симптоматика хвороби може бути подібна до мононуклеозу. Також інфекція може викликати розвиток гепатиту, затяжної пневмонії, ураження очей, органів травного тракту з розвитком виразкових кровотеч. Збудник може також викликати дисфункцію органів статевої системи, вражаючи яєчка, передміхурову залозу, шийку матки, яєчники.

Не менш поширеним збудником, здатним передаватися через поцілунок, є вірус папіломи людини. На сьогодні відомо про 70 видів інфекції. Збудник може не проявляти себе в організмі людини з міцним імунітетом. Клінічно хвороба проявляється появою бородавок (плоских, підошовних), папілом, кондилом (загострених). Небезпека ВПЛ полягає в наявності ризику розвитку злоякісної пухлини шкірних покривів, слизових оболонок.

Ось кілька захворювань бактеріального походження, які також можуть передаватися під час поцілунку:

  • Виразкова хвороба шлунка, причиною якої є Хелікобактер пілорі. Збудник може викликати хронічний перебіг захворювання з періодичними загостреннями. Клінічно патологія проявляється болем в області шлунку, нудотою, зниженням апетиту. Виразкові дефекти слизової також можуть формуватися в 12-палої кишці. Провокуючим загострення хвороби фактором може стати стрес, неправильне харчування, алкоголь.
  • Менінгіт, причиною якого є менінгококова інфекція. Симптоматика хвороби включає головний біль, нездужання, гіпертермію, ломоту в тілі, закладенність носа, біль в горлі, сухий кашель. Важка форма патології може додатково проявлятися збудженням, підвищеною чутливістю до освітлення, судомами, сплутаністю свідомості.

Що стосується гепатитів В, С, ВІЛ-інфекції, гонореї, ці захворювання не передаються через поцілунок. Окремо слід сказати про сифіліс, зараження яким може відбуватися в тому випадку, якщо в порожнині рота присутній твердий шанкр і висипання.

Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-19:00
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:30 Сб: 09:00-18:00 Нд: 09:00-18:00
Дніпро пр-т Дмитра Яворницького, 104 А м.Вокзальна10
5,0
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00
Київ бул. Вацлава Гавела, 9 А м. Берестейська15 м.Шулявська15
5,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00
Фастів с. Гатне, вул. Оптимістична, 1
6,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 07:30-18:00 Сб: 08:00-14:00
Черкаси Бульвар Шевченка 264
9,0
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-17:00
MedLife Стаціонар на Оболоні — перший медцентр тільки для жінок! Комплексне обстеження в 20 напрямках медицини, все, що стосуються жіночого здоров’я. Кваліфіковані спеціалісти — кандидати наук, з багаторічним стажем, власна діагностика, лабораторія, УЗД, хірургія та стаціонар. Дбайливе ставлення до кожного пацієнта. Найсучасніші знання, яких досягла наукова та практична медицина.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00 Нд: 08:00-15:00
Записатися на прийом
Пн — Пт: 10:00-19:00