Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Коли та які щеплення робити дітям?

Коли та які щеплення робити дітям?

Вакцинація — це необхідна процедура, яка полягає у введенні антигенного матеріалу з метою створити імунітет до хвороби, який запобігає зараженню або послаблює його негативні наслідки. Вакцинація особливо необхідна дітям, оскільки після народження, дитина одразу потрапляє зі стерильного середовища живота матері у світ, густо населений різноманітними мікроорганізмами, більшість з яких, можуть бути смертельно небезпечними для дітей. Докладніше про те, чому варто робити щеплення, а також коли та які щеплення потрібно робити дитині розповідаємо далі.

Чому варто робити щеплення?

Як ми уже зʼясували, найчастіше на небезпечні інфекційні захворювання хворіють саме діти. Вакцинопрофілактика є найбільш ефективним способом запобігання інфекційним хворобам у світі. За оцінкою ВООЗ, щороку вакцини рятують життя від 2 до 3 мільйонів людей. Завдяки проведенню щеплень вдалося зупинити епідемію натуральної віспи, розповсюдження поліомієліту, дифтерії та інших важких інфекційних захворювань. Те, що сьогодні ми всі маємо доступ до вакцин, є великим досягненням.

Національний календар вакцинації

У нашій країні дітей вакцинують відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. Цей документ можна побачити на сайті МОЗ України.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Коли треба робити щеплення дітям?

Вакцинація проти більшості інфекцій проводиться у віці до півтора року. Дитину слід захистити від інфекцій до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми, дорослими, та навіть батьками.

У нашій країні передбачена обов'язкова вакцинація дітей проти 10 найбільш небезпечних інфекційних хвороб:

  • кашлюк;
  • дифтерія;
  • правець;
  • кір;
  • паротит;
  • краснуха;
  • туберкульоз;
  • гемофільна інфекція типу b (ХІБ-інфекція);
  • поліомієліт;
  • гепатит B.

Для формування стійкого імунітету, в більшості випадків потрібно кілька доз, які вводяться з інтервалами. Дотримуватися цих інтервалів важливо: рекомендації в інструкціях і наказах є результатом багаторічних клінічних досліджень за участі тисяч людей. Розрізняють первинну і бустерну (підтримувальну) імунізацію, або ревакцинацію.

Коли та які щеплення роблять дітям?

Після народження

Першими щепленнями, які отримує дитина, є вакцини проти гепатиту B та туберкульозу. Зазвичай, їх роблять одразу у пологовому будинку.

2 місяці

Наступне щеплення малюк отримує у два місяці. Це перша доза вакцини проти шести інфекцій: гепатиту B, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та ХІБ-інфекції. Усі шість компонентів можуть входити до складу однієї дози комбінованої вакцини.

4 місяці

У 4 місяці потрібна п’ятикомпонентна вакцина: проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та ХІБ-інфекції.

6 місяців

У шість місяців дитині роблять третю дозу вакцини проти дифтерії, правця, кашлюка і поліомієліту. В цьому ж віці роблять третю дозу вакцини проти гепатиту B.

12 місяців

У рік дитина отримує першу дозу вакцини проти кору, паротиту та краснухи, і третю ревакцинацію проти Хіб-інфекції.

18 місяців

У 18 місяців - бустерна вакцинація проти дифтерії, правця, кашлюка та поліомієліту.

Після усіх цих вакцинацій дитина захищена проти найнебезпечніших інфекцій, і час наступної ревакцинації настає у 6 років.

6 років

У 6 років, перед першим класом, дитина отримує другу дозу вакцини КПК (проти кору, паротиту і краснухи), і п’яту бустерну дозу вакцини проти дифтерії, правця і поліомієліту.

Діти старші 14 років та дорослі

У 14 років потрібна чергова ревакцинація проти поліомієліту, а у 16 років – бустерна імунізація проти дифтерії та правця.