Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Догляд за малюком у перший рік життя

Догляд за малюком у перший рік життя

Перший рік життя вашої дитини - це хвилюючий, а часом і важкий час. З новими подіями, які відбуваються день за днем, тиждень за тижнем і місяць за місяцем, у вас може виникнути багато запитань про те, що робити.

Як нові батьки, ви будете дуже зайняті, навчаючись доглядати за своєю дитиною та занурюючись у всі стадії її зростання. І хоча розвиток кожної дитини досить різний, ці поради можуть допомогти швидко відчути впевненість у догляді за новонародженим протягом першого року життя.

Основні правила поводження з новонародженою дитиною:

  • Вимийте руки (або скористайтеся дезінфекційним засобом для рук) перед тим, як торкатися дитини. Новонароджені ще не мають сильної імунної системи, тому вони в групі ризику зараження. Слідкуйте за тим, щоб усі, хто тримає вашу дитину, мали чисті руки.
  • Підтримуйте голову та шию дитини. Підтримуйте голову, коли тримаєте дитину на руках, або коли вкладаєте дитину.
  • Ніколи не трясіть новонародженого. Струс може спричинити крововилив у мозок і навіть смерть. Якщо вам потрібно розбудити дитину, не робіть це струшуванням — натомість полоскочіть її ніжки або обережно подуйте в щоку.
  • Пам’ятайте, що ваш новонароджений не готовий до грубих ігор, таких як коливання на коліні або підкидання в повітря.

Сповивання

Сповивання - одна з основних технік, яких слід навчитися. Правильне сповивання тримає ручки дитини близько до тіла, дозволяючи їй трохи рухати ніжками. Сповивання не тільки зігріває дитину, але й дає більшості новонароджених відчуття безпеки та комфорту.

Ось як сповивати дитину:

  • Розстеліть дитячу ковдру, злегка загнувши один кут.
  • Покладіть дитину обличчям догори на ковдру так, щоб її голова була вище загнутого кута.
  • Загорніть лівий кут на тіло дитини та заправте його під спину дитини, проходячи під праву руку.
  • Підніміть нижній кут над ногами дитини та потягніть його до голови. Слідкуйте за тим, щоб не надто щільно обтягувати стегна. Стегна і коліна повинні бути злегка зігнуті. Надто туге сповивання дитини може збільшити ймовірність дисплазії кульшового суглоба.
  • Оберніть правий куточок навколо дитини та заправте його під спину дитини з лівого боку, залишаючи відкритими лише шию та голову. Щоб переконатися, що ваша дитина не закутана занадто туго, переконайтеся, що ви можете просунути руку між ковдрою та грудьми вашої дитини, що забезпечить комфортне дихання. Але переконайтеся, що ковдра не настільки вільна, щоб її можна було розстебнути.

Підгузки

  • Міняйте дитині підгузки часто і якомога швидше після спорожнення.
  • Обережно очистіть область м’яким милом і водою (серветки іноді можуть дратувати), висушіть шкіру, потім нанесіть дуже товстий шар крему від підгузки.
  • Найкраще підходять креми з оксидом цинку, оскільки вони створюють бар’єр для вологи.
  • Якщо ви використовуєте тканинні підгузки, періть їх у мийних засобах без барвників і ароматизаторів.
  • Дозвольте своїй дитині частину дня ходити без підгузків. Це дасть шкірі можливість провітритися.
  • Якщо попрілості тривають понад 3 днів або, здається, погіршуються, зверніться до лікаря — це може бути викликано грибковою інфекцією, яку потрібно лікувати.

Основи купання дитини

Перед купанням дитини підготуйте наступні предмети:

  • м’яка чиста мочалка
  • м’яке дитяче мило та шампунь без запаху
  • рушники
  • чистий підгузок
  • чистий одяг
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Наповніть раковину або миску теплою (не гарячою!) водою. Роздягніть малюка і загорніть його в рушник. Протріть очі дитини мочалкою (або чистою ватною кулькою), змоченою водою, далі очистіть ніс і вуха. Потім обережно вимийте все обличчя дитини. Далі, використовуючи дитячий шампунь, створіть піну та акуратно вимийте голову малюка. Використовуючи вологу мочалку з милом, обережно помийте тіло дитини, приділяючи особливу увагу складкам під пахвами, за вухами, навколо шиї та в області статевих органів. Після того, як ви вимили ці ділянки, ретельно витріть дитину чистим рушником та одягніть.

Коли ваша дитина буде готова до ванни, перші купання мають бути ніжними та короткими.

Використовуйте дитячу ванночку з теплою не гарячою водою (щоб перевірити температуру води, відчуйте її внутрішньою стороною ліктя або зап’ястка). Перебуваючи в теплій кімнаті, роздягніть дитину, а потім відразу покладіть її у воду, щоб запобігти застуді. Використовуйте одну свою руку, щоб підтримати голову, а іншу руку, щоб направляти дитину ногами вперед та повільно опустіть дитину до грудей у ​​ванну.

Використовуйте мочалку для миття обличчя та волосся дитини. Подушечками пальців обережно помасажуйте шкіру голови вашої дитини. Коли ви змиваєте мило або шампунь з голови дитини, покладіть долоню на її лоб, щоб піна розтікалася в сторони та мило не потрапило дитині в очі. Акуратно вимийте решту тіла дитини водою з невеликою кількістю мила.

Під час ванни регулярно обережно обливайте тіло дитини водою, щоб вона не охолола. Після ванни відразу закутайте малюка в рушник, обов’язково накривши голову. Дитячі рушники з капюшоном чудово зігріють щойно вимиту дитину. Під час купання немовляти ніколи не залишайте дитину одну. Якщо вам потрібно вийти з ванної кімнати, загорніть дитину в рушник і візьміть її з собою.

Навіть якщо ви трохи нервуєте, поводячись з новонародженим, через кілька тижнів у вас буде розпорядок дня, і ви станете професійними батьками! Якщо у вас є запитання чи сумніви, зверніться за порадами до свого лікаря.