Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Варикоз у вагітних

Варикоз у вагітних

Варикозне розширення вен — це великі роздуті кровоносні судини, які здебільшого знаходяться на ногах, але вони можуть з’являтися майже в будь-якому місці нижньої половини тіла — навіть у прямій кишці чи вульві. Коли вони здуваються над поверхнею шкіри, вони утворюють характерні багряні грудочки, які виглядають тривожно, але є досить нешкідливими та досить поширеними, якими, згідно з деякими дослідженнями, страждають до 40 відсотків вагітних жінок. Вони відрізняються від павутинних вен або видимих ​​вен, які зазвичай менші та без опуклості — ще одного побічного ефекту вагітності.

Коли починає з'являтися варикозне розширення вен під час вагітності?

Варикозне розширення вен може розвинутися в будь-який час під час вагітності, але вони, як правило, стають більшими та виразнішими, коли ваша вага збільшується.

Що викликає варикозне розширення вен під час вагітності?

Коли ваша матка росте, вона чинить тиск на велику вену на правій стороні тіла (нижню порожнисту вену), що збільшує тиск у венах ніг. Вени — це кровоносні судини, які повертають кров від кінцівок до серця, тому кров у венах ніг уже працює проти сили тяжіння. А коли ви вагітні, кількість крові у вашому тілі збільшується, що збільшує навантаження на вени. Рівень прогестерону також підвищується, розслабляючи стінки кровоносних судин.

У вас більше шансів отримати варикозне розширення вен, якщо воно було в інших членів вашої родини. Вони частіше зустрічаються у жінок, ніж у чоловіків, і якщо вони у вас є, вони, як правило, погіршуються з кожною наступною вагітністю та з віком. Надмірна вага, носіння двійні, а також тривале стояння також можуть збільшити ймовірність їх отримати.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Що я можу робити з варикозним розширенням вен під час вагітності?

Є деякі прийоми, які ви можете спробувати, які можуть допомогти звести до мінімуму будь-яке варикозне розширення вен, або принаймні тримати його під контролем. І пам’ятайте, що не всі жінки стикаються з цим симптомом, тож ви можете стати однією із щасливчиків. Але якщо вони все ж з’являться, ось кілька можливих засобів і порад:

  • Підтримуйте кровообіг. Вставайте з ніг, коли можете, і тримайте ноги піднятими, коли сидите. Стоячи, поставте одну ногу на низький табурет і чергуйте ноги. Час від часу згинайте щиколотки та відмовтеся від звички сидіти, схрестивши ноги.
  • Рухайтеся. Фізичні вправи є ключовими для запобігання варикозному розширенню вен — тому щодня прогулюйтеся або виконуйте будь-які інші незначні вправи, що покращують кровообіг. Дослідження показують, що плавання особливо корисно.
  • Піклуйтеся про зручність. Переконайтеся, що ви носите одяг, включаючи спідню білизну, який добре сидить і не сковує вас, особливо навколо ніг. Не носіть тугі пояси або шкарпетки з тугою еластичною верхньою частиною, тримайтеся якомога далі від вузьких туфель, а або туфель на шпильці.
  • Спробуйте компресійні панчохи. Ці спеціальні колготки м’яко стискають м’язи ніг і стискають вени, допомагаючи проштовхувати кров назад до серця. Вони відрізняються від звичайних колготок тим, що вони поступово тиснуть на ногу, при цьому найбільше стискають щиколотку. Важливо уникати тісних шкарпеток або гольфів, які здавлюють певне місце на нозі, оскільки це може призвести до порушення кровообігу.
  • Обережно набирайте вагу під час вагітності. Дотримуйтесь рекомендацій свого лікаря щодо збільшення ваги під час вагітності. Перевищення цієї кількості збільшує вимоги до вашої й без того перевантаженої кровоносної системи.
  • Спіть на лівому боці, щоб зменшити тиск нижньої порожнистої вени, яка знаходиться на правій стороні вашого тіла.
  • Не напружуйтеся. Підняття тяжкості або напруження може збільшити видимість вен.
  • Отримуйте щоденну дозу вітамінів. Збалансоване харчування під час вагітності може допомогти зберегти ваші вени здоровими. Обов’язково їжте багато продуктів з вітаміном С, який спонукає вироблення колагену та еластину, сполучних тканин, які відновлюють і підтримують кровоносні судини.

Як лікувати варикозне розширення вен після вагітності?

Після пологів бажано продовжувати носити компресійні панчохи, регулярно займатися спортом, не сидіти та не стояти тривалий час і підіймати ноги, коли це можливо.

Варикозне розширення вен часто покращується протягом трьох-чотирьох місяців після пологів, хоча іноді це займає навіть більше часу, а іноді вони зовсім не покращуються. (Це більш імовірно, якщо у вас були багатоплідні вагітності). Якщо ваші варикозні вени не зникають і вам стає дуже незручно жити з ними, або навіть якщо ви просто незадоволені тим, як вони виглядають, попросіть свого лікаря направити вас до спеціаліста, щоб дізнатися про інші варіанти лікування.