Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Алергічний нежить і нежить при ГРВІ

Алергічний нежить і нежить при ГРВІ

Сльозяться очі, погане самопочуття та сильний нежить? Сьогодні важко не панікувати, виявивши у себе або близьких дані ознаки. Спершу спробуємо навчитися відрізняти алергічний нежить і нежить при ГРВІ.

Нежить — ознака яких захворювань?

Виснажлива нежить, яку спеціалісти називають ринітом, супроводжує безліч хвороб. З них найпоширеніші — ГРВІ та алергія. Але так як причини у простудного та алергічного риніту різні, то і протікає нежить по-різному.

Гостра респіраторна вірусна інфекція — це збірне поняття, що включає певні хвороби, переважно верхніх дихальних шляхів, які викликані вірусним збудником.

Риніт, що виникає в результаті алергії, називається “алергічним ринітом”. Це захворювання, яке розвивається в результаті попадання алергенів на слизову оболонку порожнини носа.

За статистикою на алергічні риніти в залежності від регіону проживання страждає 10-30% населення Землі. Здавалося б, діагноз поставити нескладно, головне вловити сезонність захворювання. Але все одно залишається безліч питань. Найголовніший: як відрізнити алергічний риніт від простудного?

Причини виникнення алергічного нежитю та його види

У більшості випадків захворювання виникає в результаті впливу алергенів, що знаходяться в повітрі та потрапляють на слизову під час дихання. Їх називають інгаляційними і до них відносять:

  • домашній пил;
  • продукти життєдіяльності пилових кліщів;
  • частинки пуху птахів та шерсті тварин;
  • пилок рослин;
  • хімічні речовини;
  • тютюновий дим;
  • деякі лікарські препарати;
  • виробничий пил.

Якщо алергеном є квітковий пилок, то такий нежить називається поліноз. Він найчастіше супроводжується почервонінням очей та сльозоточивістю. Захворювання проявляється з ранньої весни до глибокої осені. У найбільш гострій формі сезонний риніт зустрічається в кінці весни-початку літа, в момент цвітіння більшості рослин, і восени, коли частинки рослин-алергенів розносяться вітром по всій окрузі.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

У разі, коли нежить раптом починається в певних приміщеннях, це означає, що алерген знаходиться десь неподалік. Цілорічний алергічний риніт не залежить від пори року та припиняється тільки після контакту з подразнюючою речовиною. Коли людина працює на виробництві, де в повітрі може бути пил від матеріалів (цементу, дерева, гіпсу та ін.), хімічних подразнюючих речовин, це говорить про професійний алергічний риніт.

Чим відрізняється нежить при застуді та при алергії

«Звичайний» риніт при гострій респіраторній вірусній інфекції розвивається повільними темпами та поступово, а алергічний риніт виникає швидко і раптово. Для алергічного риніту характерний свербіж в задній частині носової порожнини. Людина постійно морщить ніс, а для полегшення носового дихання потирає кінчик носу долонею від низу до верху.

Якщо при звичайному нежиті пацієнти чхають рідко, то при алергії — часто, до 10 разів поспіль, але при цьому легко та відносно тихо. До алергічного риніту приєднується рясна сльозотеча. Це абсолютно не характерно для нежиті при ГРВІ.

При ГРВІ в зовнішності людини не відбувається жодних змін. При алергічному риніті під очима з'являються синювато-чорні кола, які викликані венозним застоєм через набряк слизової носа та придаткових пазух. При ГРВІ нюх та смакові відчуття не страждають. При алергічному риніті сильно знижується нюх та погіршуються смакові відчуття. Від симптомів ГРВІ людина страждає не більше 7 днів. Алергічний нежить триває стільки, скільки здійснюється контакт з алергеном, на який реагує організм.

При неправильному лікуванні "звичайного" риніту він може перейти в більш грізне захворювання — гайморит. Це запалення придаткових пазух носу. Недуга проявляється закладеністю носу, виділеннями гнійного характеру та болями під очима і в лобовій частині обличчя, які особливо гостро відчуваються при нахилі голови вперед.

5,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 09:00-15:00
Луцьк смт. Стара Вижівка вул. Незалежності, 52
5,0
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-16:00
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-21:00 Сб: 09:00-21:00
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
Черкаси м. Умань, вул. Небесної Сотні, 7
5,9
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-17:00 Нд: 09:00-17:00
Одеса Одеська обл,, вул. Семена Палія, 103 Б (ТЦ “Екватор”, 2 поверх)
5,8
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 08:00-13:00
Одеса Одеська обл., вул. Добровольського, 82
5,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-16:00
Київ вул. Днепровська набережна, 28 м.Осокорки15
5,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-17:00 Сб: 09:00-14:00