Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Штучне переривання вагітності: види та ризики аборту

Штучне переривання вагітності: види та ризики аборту

Що таке медикаментозний аборт?

Медикаментозний аборт - це процедура, під час якої використовуються ліки (лише за рецептом) для припинення вагітності. Він не вимагає хірургічного втручання і проводиться протягом дев’ятого тижня вагітності. Він передбачає прийом двох препаратів — міфепристону та мізопростолу. Міфепристон діє шляхом блокування гормону прогестерону. Без прогестерону вагітність не може продовжувати рости в матці. Мізопростол викликає судоми та кровотечу для спорожнення матки.

До якого терміну можна робити медикаментозний аборт?

Медикаментозні аборти роблять приблизно до дев’яти тижнів вагітності. Це можна зробити, як тільки ви дізнаєтеся, що вагітні. Ваш лікар буде використовувати ультразвукове дослідження, щоб підтвердити, що ви вагітні та скільки часу ви вагітні. Якщо у вас більше ніж дев’ять тижнів вагітності, є інші варіанти припинення вагітності.

Як відбувається медикаментозний аборт та скільки часу триває?

  1. Процес медикаментозного аборту відбувається щонайменше в три етапи протягом 2-3 тижнів. Під час першого відвідування клініки вагітність повинна бути підтверджена ультразвуковим скануванням, після чого призначають прийом ліків, які зупиняють ріст вагітності та спричиняють відшарування плідного яйця від стінки матки.
  2. Другий етап настає через 36-48 годин, коли ви приймаєте другий препарат, який спричиняє розкриття шийки матки та вигнанню плідного яйця пройти протягом наступних 12-24 годин. Ця стадія може бути болючою, а кровотеча буде сильною, але зазвичай її можна терпіти за допомогою знеболювальних препаратів. Ви повинні перебувати в тихому приватному місці з легким доступом до ванної кімнати принаймні 6 годин, а можливо, і 24 години.
  3. Третій етап вимагає повторного відвідування клініки через 14-21 день, де буде підтверджено, що медикаментозний аборт успішно завершено.

Чи безпечний медикаментозний аборт?

Медикаментозний аборт дійсно безпечний та ефективний. Це дуже поширений спосіб зробити аборт, і мільйони людей уже скористалися ним безпечно. Якщо немає рідкісного та серйозного ускладнення, яке не лікувати, немає ризику для майбутньої вагітності або для вашого здоров’я в цілому. Потенційні ризики медикаментозного аборту включають:

  • неповний аборт, після якого може знадобитися хірургічний аборт;
  • тривала небажана вагітність, якщо процедура не працює;
  • занадто сильна та тривала кровотеча;
  • інфекція;
  • лихоманка;
  • дискомфорт травної системи;
  • алергійна реакція на один із препаратів.

Протипоказання до медикаментозного аборту

Медикаментозний аборт не є безпечним варіантом, якщо:

  • Ваша вагітність застаріла. Вам не можна робити медикаментозний аборт, якщо ви були вагітні понад дев’яти тижнів (після початку останньої менструації). Деякі види медикаментозного аборту не робляться навіть після семи тижнів вагітності.
  • У вас позаматкова вагітність.
  • Приймаєте розріджувачі крові або деякі стероїдні препарати.
  • Маєте внутрішньоматкову спіраль (ВМС).
  • Маєте алергію на вживані ліки.
  • Не можете здійснити повторні візити до свого лікаря або не маєте доступу до невідкладної допомоги.
  • Мають певні медичні стани. До них належать: порушення згортання крові; деякі захворювання серця або судин; важкі захворювання печінки, нирок або легенів; або неконтрольований розлад судом.

Перед процедурою медикаментозного аборту важливо обговорити свою історію хвороби зі своїм лікарем.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Вакуумний аборт чи медикаментозний?

На малих термінах перебігу вагітності за наявності показань або за особистими обставинами призначається вакуумний (міні) або медикаментозний аборт. Обидва варіанти можливі лише в тому випадку, коли плідне яйце вже прикріпилося до матки, але серйозні зміни гормонального фону ще не розпочалися.

Вибір конкретного варіанту визначається індивідуально у кожному випадку. Вибирати варто, спираючись на термін, обставини та показання щодо здоров'я, докладніше про кожний вид розповідаємо далі.

Які ще бувають види абортів?

Розрізняють три основні види абортів. Деякі відмінності між різними типами абортів включають:

  • Медикаментозний аборт (до 7-9 тижня вагітності): жінка прийматиме два різних препарати (зазвичай протягом 48-годинного періоду). Ліки надаються медичним працівником та приймаються в клініці або вдома. Лікар дасть вам конкретні інструкції щодо того, як і коли приймати ліки.
  • Вакуум-аспірація або міні-аборт (до 10 тижня вагітності): в матку вводять спеціальний пристрій, за допомогою якого відбувається “висмоктування” плідного яйця. Цей метод вважається менш травматичним, аніж хірургічний аборт, адже порожнина матки отримує мінімальні пошкодження.
  • Хірургічний аборт (до 12 тижня вагітності.): при цьому типі аборту лікар видаляє ембріон з матки хірургічним шляхом, шийку матки розкривають розширювальним інструментом та вводять кюретку для вишкрібання плодових тканин. Цей вид аборту вимагає м’якої седації, місцевої анестезії (оніміння ділянки) або загальної анестезії (повний сон). Деякі причини, чому жінки роблять хірургічний аборт, є особистими перевагами, занадто довгим терміном вагітності або невдалим медикаментозним абортом.