Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Що таке холецистектомія?

Що таке холецистектомія?

Холецистектомія — це хірургічна процедура з видалення жовчного міхура, органу грушоподібної форми, який розташований прямо під печінкою у верхній правій частині живота. Жовчний міхур збирає та зберігає жовч — травну рідину, що виробляється у вашій печінці. Холецистектомія є звичайною операцією, і вона несе лише невеликий ризик ускладнень. У цій статті розповідаємо докладніше про те, що таке холецистектомія.

Види холецистектомії

Існує 2 види операції з видалення жовчного міхура:

  • Відкритий (традиційний) метод. У цьому методі 1 розріз довжиною від 10 до 15 см робиться у верхній правій частині живота. Хірург знаходить жовчний міхур і виймає його через розріз.
  • Лапароскопічний метод. У цьому методі використовується від 3 до 4 дуже маленьких розрізів. Лікар використовує довгу тонку трубку, яка називається лапароскопом. У трубці є крихітна відеокамера та хірургічні інструменти. Через розрізи вводять трубку, камеру та інструменти. Хірург робить операцію, дивлячись на монітор. Через 1 з розрізів видаляють жовчний міхур.

Показання до проведення холецистектомії

Холецистектомія найчастіше виконується для лікування жовчнокам’яної хвороби та ускладнень, які вона викликає. Лікар може порекомендувати холецистектомію, якщо у вас є:

  • Камені в жовчному міхурі (жовчнокам'яна хвороба).
  • Камені в жовчній протоці (холедохолітіаз).
  • Запалення жовчного міхура (холецистит).
  • Великі поліпи жовчного міхура.
  • Запалення підшлункової залози (панкреатит) через жовчні камені.

Проблеми з жовчним міхуром можуть викликати біль, який:

  • Зазвичай знаходиться праворуч або посередині верхньої частини живота.
  • Може бути постійним або посилюватися після їди.
  • Іноді може відчуватися більше як повнота, ніж біль.
  • Може відчуватися у спині та на кінчику правої лопатки.
  • Інші симптоми можуть включати нудоту, блювоту, лихоманку та озноб.
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Симптоми проблем з жовчним міхуром можуть виглядати як інші проблеми зі здоров’ям. Щоб бути впевненим, завжди звертайтеся до свого лікаря.

Як підготуватися до процедури

  • Нічого не їжте ввечері перед операцією. Ви можете випити ковток води разом із ліками, але не їжте та не пийте принаймні за чотири години до операції.
  • Припиніть прийняття певних ліків і добавок. Розкажіть своєму лікарю про всі ліки та добавки, які ви приймаєте. Продовжуйте приймати більшість ліків за призначенням. Ваш лікар може попросити вас припинити приймання певних ліків і добавок, оскільки вони можуть збільшити ризик кровотечі.
  • Більшість людей повертаються додому в той же день після холецистектомії, але можуть виникнути ускладнення, які вимагають однієї або кількох ночей у лікарні. Плануйте заздалегідь, якщо вам знадобиться залишитися в лікарні, візьміть з собою особисті речі, такі як зубна щітка, зручний одяг і книги чи журнали, щоб згаяти час.

Результати холецистектомії

Холецистектомія може полегшити біль і дискомфорт від каменів у жовчному міхурі. Консервативне лікування, наприклад зміна дієти, зазвичай не може зупинити повторне утворення жовчних каменів. У більшості випадків лише холецистектомія запобігає цьому.

Більшість людей не відчуватимуть проблем з травленням після холецистектомії, адже жовчний міхур не важливий для здорового травлення. Деякі люди можуть періодично стикатися з рідким випорожненням після процедури, яке зазвичай зникає з часом. Обговоріть зі своїм лікарем будь-які зміни в роботі кишківника або нові симптоми після процедури.

Те, як швидко ви зможете повернутися до нормальної діяльності після холецистектомії, залежить від того, яку процедуру використовує ваш хірург, і загального стану здоров’я. Люди, які перенесли лапароскопічну холецистектомію, можуть повернутися до роботи за лічені дні. Тим, хто проходить відкриту холецистектомію, може знадобитися тиждень або більше, щоб достатньо відновитися та повернутися до роботи.