Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Що таке синдром хронічної втоми

Що таке синдром хронічної втоми

Міалгічний енцефаломієліт/синдром хронічної втоми (МЕ/СХВ) є складним захворюванням. Він характеризується глибокою втомою незалежно від постільного режиму. Його симптоми можуть посилюватися при фізичній або розумовій активності, та не покращуватися під час відпочинку. СХВ може статися раптово і тривати від шести місяців до багатьох років. Причина СХВ невідома, хоча існує багато теорій. Експерти вважають, що це може бути викликано сукупністю факторів.

Фактори ризику синдрому хронічної втоми

Ці фактори включають:

  • Стать. СХВ трапляється в 4 рази частіше у жінок, ніж у чоловіків.
  • Вік. СХВ може виникнути в будь-якому віці, але найчастіше вражає людей молодого та середнього віку.
  • Інші медичні проблеми. Люди, які мають в анамнезі інші складні медичні проблеми, такі як фіброміалгія або синдром постуральної ортостатичної тахікардії, можуть мати більшу ймовірність розвитку СХВ.

Симптоми синдрому хронічної втоми

Симптоми СХВ можуть відрізнятися від людини до людини, і тяжкість симптомів може коливатися щодня. Окрім втоми, симптоми можуть включати:

  • Сильне виснаження після фізичних або розумових вправ.
  • Проблеми з пам'яттю або мисленням.
  • Запаморочення, яке посилюється при переході з положення лежачи або сидячи в положення стоячи.
  • Біль у м'язах або суглобах.
  • Неосвіжаючий сон.

Деякі люди з цим захворюванням мають головний біль, біль у горлі та болючі лімфатичні вузли на шиї або під пахвами. Люди з цим захворюванням також можуть стати надзвичайно чутливими до світла, звуку, запахів, їжі та ліків.

Діагностика синдрому хронічної втоми

Спеціального тесту на визначення СХВ не існує, тому його діагностують на основі ваших симптомів і шляхом виключення інших станів, які можуть бути причиною цих симптомів. Лікар запитає про ваші симптоми та історію хвороби, за необхідністю призначить аналізи крові та сечі.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Лікування синдрому хронічної втоми

Лікування СХВ спрямоване на полегшення симптомів. Воно залежатиме від того, як цей стан впливає на вас. Хоча наразі не існує ліків проти СХВ, є методи лікування, які можуть допомогти вам впоратися із захворюванням.

Лікування включає:

  • когнітивно-поведінкова терапія (КПТ).
  • управління енергією – де ви отримуєте поради щодо того, як найкращим чином використовувати наявну у вас енергію, не погіршуючи симптоми.
  • ліки для контролю таких симптомів, як біль і проблеми зі сном.

Деякі люди з СХВ з часом покращуються, особливо після лікування. Багатьом людям з СХВ доведеться довгостроково адаптувати свій розпорядок дня та структуру діяльності. Можуть бути періоди, коли ваші симптоми покращуються або погіршуються.

Втома може бути симптомом багатьох захворювань. Загалом, ми радимо обов'язково звернутися до лікаря, якщо у вас постійна або надмірна втома.