Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Чим небезпечне похмілля?

Чим небезпечне похмілля?

Святкові дні - веселий період, коли ми зустрічаємося з близькими людьми, друзями, балуємо себе смачними стравами та алкогольними напоями. У цей момент мало хто замислюється про свій стан у післясвяткові дні. Одним з неприємних моментів може стати наступ, так званого, похмілля. Це стан організму, при якому людину турбують такі симптоми, як головний біль, нездужання, запаморочення, нудота і багато інших ознак. Щоб полегшити самопочуття у післясвятковому періоді, потрібно заздалегідь подбати про своє здоров'я. Особливо важко похмілля протікає у людей, які страждають на хронічні захворювання:

  • при наявності виразкової хвороби шлунка людину може додатково турбувати біль у шлунку, печія;
  • при хронічному панкреатиті також може спостерігатися біль у лівому підребер'ї з поширенням на поперекову область, діарея, метеоризм;
  • при гепатиті - дискомфорт, біль у правому підребер'ї;
  • при гіпертонічній хворобі - підвищення артеріального тиску.

Крім того, зловживання алкоголем може стати провокуючим фактором для загострення таких хронічних захворювань, як шкірні хвороби (псоріаз, екзема), артрит, гіпертонічна хвороба. При похміллі людина також може відзначати виражену спрагу, міалгію (біль у м'язах), підвищену чутливість до подразників (звукових, світлових), дратівливість, підвищене потовиділення, тривожність. Виразність проявів похмілля може бути індивідуальною для кожної людини.

Чим небезпечне похмілля?

Тяжкість похмілля обумовлена ​​декількома факторами, а саме:

  • кількістю випитого алкоголю;
  • наявністю супутніх захворювань у людини;
  • якістю спиртних напоїв.

Залежно від цього, для похмілля може бути характерно:

  • Зневоднення організму, що зумовлене зниженням синтезу вазопресину, тобто гормону, необхідного для утримання нирками рідини в організмі. Таким чином, алкоголь стимулює сечовиділення, внаслідок чого організм втрачає рідину. Симптоматично це проявляється спрагою, головним болем та слабкістю.
  • Розлад сну різного характеру. Після вживання спиртних напоїв людина швидко засинає, проте її сон неспокійний, з частими пробудженнями. Наслідком цього є стомлюваність, зниження працездатності, а також головний біль.
  • Подразнення алкоголем слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту, що може викликати біль, дискомфорт у ділянці шлунка, кишечника, нудоту, блювоту. За наявності виразкової хвороби шлунка, підвищується ризик кровотечі.
  • Зниження імунітету на тлі виснаження сил організму, що може призвести до розвитку ГРВІ, інфікування організму, загострення хронічних запальних захворювань.

Крім впливу на організм самого алкоголю, відзначається негативний вплив сполук, які входять до складу спиртних напоїв і утворюються в процесі їх розпаду:

  • Конгенери, які є наслідком ферментації етилового спирту. Вони використовуються для поліпшення смакових характеристик, запаху алкоголю. У більшій кількості вони входять до складу спиртних напоїв темного кольору, що посилює перебіг похмілля.
  • Сульфіти - консерванти, які здатні викликати головний біль після вживання вина.
  • Ацетальдегід - продукт переробки алкоголю печінкою, який може спровокувати розвиток запального процесу в органах шлунково-кишкового тракту.

Тривалість похмілля

Враховуючи індивідуальний перебіг похмілля у кожної людини, точно сказати тривалість похмільного періоду неможливо. У більшості випадків симптоми похмілля спостерігається протягом доби. При вживанні великої кількості алкоголю, в тому числі, протягом декількох днів, період похмілля може збільшуватися до 3-5 днів.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Особливо яскрава симптоматика спостерігається в перші 2 дні. Чоловік може стати більш тривожним, дратівливим, неспокійним що є наслідком реакції нервової системи на вживання спиртних напоїв. Зазвичай, такий стан називають «ломкою». Виразність ознак похмілля зменшується зі зниженням концентрації токсичних продуктів розпаду спиртного в організмі. Чим швидше алкоголь переробиться і покине організм, тим краще людина почуватиметься.

Як полегшити похмілля?

Щоб прискорити процес виведення токсинів з організму, людині рекомендується рясне питво. Це може бути мінеральна вода, не солодкі компоти, узвар, зелений чай та інші напої, що допоможе збільшити діурез і очистити організм. З іншого боку, рясне питво дозволить усунути симптоми зневоднення, зменшити головний біль, слабкість.

Відмова від жирних, гострих, смажених страв допоможе полегшити роботу органів травного тракту, що також важливо для більш швидкого відновлення організму.

Чи можна уникнути похмілля?

Єдиний надійний спосіб уникнути похмілля - це повністю відмовитися від споживання спиртних напоїв. Якщо ж це неможливо зробити, рекомендується суворо контролювати їх обсяг та вживати алкоголь на «ситий» шлунок.

Київ с. Чайки, вул. Печерська, 4
6,7
Офтальмологічний центр мережі клінікViva – це повний спектр офтальмологічних послуг для всієї родини. Наша перевага - команда професіоналів та новітнє обладнання, що трансформується в тисячі задоволених пацієнтів. Центр офтальмології Viva оснащений новим, найкращим на сьогоднішній день в Україні обладнанням й відповідає всім вимогам та стандартам сучасної медицини. В центрі офтальмології VIVA ми пропонуємо широкий спектр послуг від діагностики та лікування захворювань очей для людей різного віку до складних операцій. Інноваційні комп'ютерні методи допомагають визначити першопричину розвитку патології та впливати безпосередньо на неї. Це підвищує ефективність медичних процедур, а ясність та контрастність зору залишаються відновленими.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
Суми вул. Івана Сірка 14
7,0
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00
У нашому кардіологічному центрі лікарі діагностують будь-яку патологію серця та розробляють індивідуалізований план лікування. Здійснюють моніторінг лікування пацієнтів з хронічними серцевими захворюваннями. У нас Ви завжди отримаєте рекомендації з профілактики серцевих захворювань та ризиків їх виникнення, зможете пройти курс інфузійної терапії та отримати інші послуги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00 Сб: 09:00-15:00
Нейроклініка Меморія — сучасний медичний заклад з широким спектром послуг: від психіатрії та неврології до нейрохірургії та фізичної реабілітації. Наші висококваліфіковані лікарі забезпечують найякісніше лікування, використовуючи передові методи діагностики та лікування. Звертайтесь за адресою: вул. Родини Барвінських, 13 (доросле відділення) та проспект Степана Бандери, 96. (дитяче відділення)
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00 Сб: 10:00-17:00
Нейроклініка Меморія — сучасний медичний заклад з широким спектром послуг: від психіатрії та неврології до нейрохірургії та фізичної реабілітації. Наші висококваліфіковані лікарі забезпечують найякісніше лікування, використовуючи передові методи діагностики та лікування. Звертайтесь за адресою: вул. Родини Барвінських, 13 (доросле відділення) та проспект Степана Бандери, 96. (дитяче відділення)
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-20:00 Сб: 10:00-17:00
Харків пр. Гагаріна 248 р.Слобідський
6,7
Записатися на прийом
В Стоматологічній клініці "Люмі-Дент" на Солом’янці пацієнти швидко, якісно та безболісно вирішують проблеми із зубами та яснами. Всі стоматологічні маніпуляції проводяться за дотриманням суворих міжнародних стандартів. Лікарі стоматологи підбираю індивідуальний план лікування для кожного пацієнта. Запрошуємо Вас на безкоштовну консультацію в мережу стоматологічних клінік "Люмі-Дент".
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00
"Мережа клінік "Люмі Дент" - найкраща мережа стоматологічних клінік в м. Київ. В своїй роботі ми використовуємо лише найкраще стоматологічне обладнання відомих світових виробників Європи та США. Лікування в клініках завжди проходить комфортно та безболісно завдяки сучасним методам знеболення, такими як комп'ютерна анестезія STA, седація закисом азоту та лікування уві сні. Професійні стоматологи клінік "Люмі-Дент" є дійсними членами асоціації стоматологів України з понад 20-річним досвідом роботи. Фахівці ефективно та безболісно вирішать будь-які Ваші проблеми із зубами та яснами."
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-21:00 Сб: 08:00-21:00 Нд: 08:00-21:00