Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Невус – звичайний дефект шкіри чи небезпечна патологія?

Невус – звичайний дефект шкіри чи небезпечна патологія?

Внутрішньошкірний невус (також званий внутрішньошкірним меланоцитарним невусом) — це просто класична родимка. Зазвичай він виглядає як піднятий куполоподібний горбок на поверхні шкіри. Вважається, що близько одного відсотка новонароджених народжуються з внутрішньошкірним невусом.

«Невус» належить до родимки. «Внутрішньошкірний» означає, що клітини родимки розташовані під самим зовнішнім шаром шкіри. Через це родимка має такий же ступінь пігментації, як і навколишня шкіра.

У більшості випадків внутрішньошкірні невуси з’являються в підлітковому віці і являють собою доброякісні (неракові) новоутворення шкіри.

Які симптоми невуса?

Внутрішньошкірні невуси виглядають як горбки тілесного кольору на поверхні шкіри, хоча вони також можуть виглядати трохи коричневими. У деяких випадках вони міститимуть коричневі плями невеликих розширених кровоносних судин.

Внутрішньошкірні невуси можуть з’являтися в будь-якому місці шкіри, однак найчастіше вони з’являються на шкірі голови, шиї, руках і ногах. Горбки зазвичай невеликі, коливаються від 5 міліметрів (мм) до 1 сантиметра (см). У дітей вони часто плоскі та схожі на колір шкіри людини. Коли людина досягає підліткового віку, невус зазвичай стає більш помітним. Коли людина досягає 70 років , майже всі невуси значно втрачають пігментацію.

Невуси виглядають піднятими над поверхнею шкіри та гумовими на дотик. Внутрішньошкірний невус зазвичай круглий і чітко окреслений. Він навіть може бути волохатим. Також можливо, що невуси можуть виглядати бородавчастими та куполоподібними.

Що викликає у людини розвиток внутрішньошкірного невуса?

Внутрішньошкірний невус є результатом однієї з трьох причин:

  • пошкодження сонцем, особливо для людей зі світлою шкірою;
  • імуносупресивне лікування, наприклад лікування раку, яке може призвести до появи більшої кількості родимок;
  • генетичні фактори, наприклад, у ваших батьків багато родимок, що підвищує ймовірність того, що вони будуть і у вас.
Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Коли потрібно звернутися до лікаря з приводу внутрішньошкірного невуса?

У більшості випадків для лікування невуса не потрібно звертатися до лікаря.

Ви повинні попросити свого лікаря оглянути будь-які новоутворення шкіри, які ви помітили. Завжди записуйтеся на прийом, якщо ви помітили зміну розміру, форми або кольору родимки.

Якщо родимка турбує вас через те, як вона виглядає, або через те, що вона чіпляється за ваш одяг, ви також можете звернутися до лікаря для лікування.

Чи можна видалити невус?

Якщо ваша родимка нещодавно не змінювала розмір, форму або колір, лікування внутрішньошкірного невуса не потрібне. Однак родимку можна видалити, якщо ви цього хочете.

Отже, невус - це не патологія, а звичайна родимка, яку деякі можуть вважати дефектом шкіри. Завжди важливо стежити за розміром, кольором і формою родимок на предмет потенційних змін. Обмеження перебування на сонці допомагає запобігти появі родимок. Це також може допомогти запобігти будь-яким змінам родимок, які у вас уже є.