Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Осіння депресія: що з цим робити і як жити?

6,7
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00
Осіння депресія: що з цим робити і як жити?

Багатьом з нас знайомий стан емоційного спустошення і грандіозної ліні, які накривають наприкінці вересня - початку жовтня. Осіння депресія — сезонна хандра, яка виникає на тлі зменшення світлового дня, зміни погоди і нестачі вітамінів. В нормальних умовах, коли у людини сприятливий емоційний фон і стабільний стан психіки, сама по собі нудьга — це нічого страшного: пару келихів глінтвейну, відома пісня Шевчука для тих, кому за 30 або класна тусовка тим, хто молодше і хандра пройде через пару-трійку днів . Однак, що робити якщо осіння депресія не відпускає кілька тижнів? Які симптоми свідчать про перехід цього стану в більш серйозну стадію? До кого звертатися за допомогою і як поліпшити своє самопочуття без залучення фахівців. Про це докладніше.

Причини сезонної депресії

Осіння хандра виникає відразу з кількох причин:

  • зниження вироблення гормонів — серотоніну і мелатоніну, яке відбувається через скорочення світлового дня;
  • холодна, дощова, похмура погода;
  • скудний раціон, з якого поступово пропадають свіжі овочі, ягоди і фрукти;
  • похмура і тьмяна природа.

Може здатися, що всі ці фактори не такі вже й важливі для сучасного, стрімкого і нестримного мешканця мегаполісу, проте згадайте статистику суїцидів і депресії в Скандинавських країнах. Дуже заможних, ситих і спокійних державах, де не вистачає тільки одного — нормальної кількості ясних, сонячних днів.

Симптоми осінньої депресії

Національний інститут ментального здоров'я США, депресію, яка виникає в залежності від сезону, називає сезонним афективним розладом або SAD. Осіння депресія має наступні симптоми:

  • підвищена стомлюваність і стан занепаду сил;
  • збільшення ваги;
  • підвищена сонливість;
  • апатія, відмова від активності, безсилля;
  • зміна харчової поведінки - переїдання;
  • тривожність, поява страхів;
  • надмірна образливість;
  • часті головні болі;
  • постійне відчуття нудьги.

Якщо спостерігається хоча б кілька симптомів, то слід вживати заходів. При легкому перебігу депресії можна спробувати змінити свою поведінку, якщо ж стан не поліпшується, то слід звернутися до фахівців. Центр практичної психології і психіатрії VitaSana спеціалізується на лікуванні психічних розладів і захворювань. Для наших фахівців немає різниці депресія осіння або клінічна — ми готові допомогти при будь-яких проявах цього підступного захворювання.

Осіння депресія: що робити?

Що робити з осінньою депресією? Для початку можна спробувати дещо змінити звичний спосіб життя і додати такі елементи:

  1. Фізична активність. Помірні фізичні навантаження сприяють виробленню гормонів, стабілізації ваги — в результаті немає зайвих кілограмів, що для жінок є вічною головним болем. Для чоловіків теж є приємний бонус — збільшення лібідо. Постійні заняття спортом (біг, плавання, фітнес, тренажерний зал, тощо) збільшують сексуальне бажання, а коли світ сповнений емоцій нудьги просто немає місця в розкладі;
  2. Зміна навколишнього простору. Додайте в інтер'єр навколо більше яскравих предметів. І не варто бігти зривати шпалери і викидати старі меблі досить яскравих картин, якихось елементів декору, спробуйте завести «осінні» штори яскравого кольору, щось в такому роді;
  3. Різноманітність в їжі. Експериментуйте з щоденним раціоном. По можливості додайте свіжі овочі, ягоди і фрукти. Не забувайте про білкову їжу та вітаміни. Спробуйте готувати нові страви, хоча б по вихідним — навчання чомусь новому відверне від смутку і додає впевненості в собі;
  4. Прокачування інтелекту. Немає кращого ліки від нудьги ніж тренування мозку. Для цього можна читати цікаві книги, вивчати іноземні мови, грати на музичних інструментах, відвідувати музеї, театри та інші культурні заходи. Та хоча б подивитися цікавий ролик на Youtube — все краще, ніж сидіти склавши руки і сумувати.

Якщо нічого з цього не допомагає чи немає можливості та часу на реалізацію таких змін, то радимо звернутися до фахівця.

Лікування осінньої депресії в Києві

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Центр практичної психології і психіатрії VitaSana займається лікуванням різних захворювань і розладів психіки. Працюємо ми і з сезонними афективними розладами. У своїй роботі фахівці центру використовують як класичні методи психотерапії та медикаментозного лікування, так і останні розробки в цих галузях.

VitaSana — це:

  • комплексна діагностика;
  • комфортний умови стаціонару і кабінетів;
  • сучасні методи лікування;
  • кваліфіковані фахівці;
  • повна анонімність;
  • онлайн-консультації по Skype.

Не залишайтеся наодинці зі своїми проблемами — записуйтеся на прийом та отримаєте допомогу від професійних психотерапевтів.

Львів вул Професора Ковалика, 1а р.Шевченківський
5,7
Дитяча поліклініка Веселка — лікувально-діагностичний комплекс, в умовах якого можна отримати консультативну допомогу, пройти повне обстеження, а також лікування гострих, хронічних хвороб. Крім того, фахівці поліклініки займаються профілактикою захворювань, проводять огляди перед вакцинацією, складають індивідуальний план терапії для дітей.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00 Нд: 09:00-20:00
Медичний центр «IMPULSEMEDICAL» -- надійний помічник твого здоров’я Аналізи будь-якої складності Діагностика Консультація спеціалістів Вакцинація Ендоскопія Маніпуляційний кабінет
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-19:00 Сб: 08:00-18:00
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-19:30 Сб: 08:30-19:30 Нд: 08:30-19:30
Rclinic – багатопрофільна клініка, яка надає широкий спектр медичних послуг, як амбулаторно так і на денному стаціонарі. Всі співробітники компанії – кваліфіковані спеціалісти.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 07:30-18:00 Сб: 07:30-14:00
Клініка сімейної медицини "ІЛАЙФ" - ваш надійний партнер у забезпеченні сімейного здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Одеса вул. Новосельського, 64 р.Приморський
8,0
Сучасний медичний центр для дітей та дорослих «ЦЕНТР.МЕД» на Новосельского, 64 пропонує медичні послуги за понад 15 найбільш важливими напрямами. В Центрі працюють лікарі з багаторічним практичним досвідом та сучасними підходами в лікуванні. «ЦЕНТР.МЕД» працює з дітьми та дорослими, за програмою НСЗУ за напрямами «Педіатрія» та «Сімейний лікар». Має сучасну діагностичну базу для проведення діагностичних досліджень( в тому числі УЗД серця), ефективний реабілітаційних напрям, виїзну службу. Працює очно, з викликом додому та онлайн в форматі відеодзвінка.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 09:00-18:00 Сб: 09:00-16:00
Вінниця вул. Пирогова 46, 13 корпус
6,9
Провідний центр гастроентерології та дієтології з: багаторічним досвідом, висококваліфікованими лікарями, сучасними методами
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00
Кабінет лікаря акушера-гінеколога, лікаря з ультразвукової діагностики ФОП Костюк О.В. знаходиться на 1-му поверсі в сучасній будівлі з зручним розташуванням в центрі міста поруч з метро Пушкінська (до 3 хв.). Високопрофесійний індивідуальний підхід, емпатія, взаємодовіра, комфортні умови - необхідний фундамент для покращення якості життя пацієнтів.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00