Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Як запобігти ішемічній хворобі серця

Як запобігти ішемічній хворобі серця

Ішемічна хвороба серця є найпоширенішим типом хвороби серця та причиною смерті у чоловіків і жінок. Це захворювання, якому можна запобігти, спричиняє небезпечне потовщення та звуження коронарних артерій — судин, які приносять кров до серця, — що порушує надходження кисню та поживних речовин до серця, спричиняючи серйозні проблеми.

Без достатньої кількості крові ішемічна хвороба серця може призвести до стенокардії (біль у грудях). З часом серцю доводиться працювати інтенсивніше, що може спричинити серцеву недостатність (коли серце не може ефективно перекачувати) або аритмію (коли серце б’ється нерегулярно або надто швидко). Пошкоджені артерії можуть повністю закупоритися або стати схильними до утворення тромбів, викликаючи серцевий напад.

Ішемічна хвороба серця розвивається повільно, як правило, протягом десятиліть, тому хороша новина полягає в тому, що ми маємо величезні можливості для профілактики завдяки правильному способу життя та здоровим звичкам.

Ніколи не пізно внести зміни, хоча чим раніше в житті ви це зробите, тим більша перевага. Профілактичні поради включають:

  1. Киньте палити або, що ще краще, ніколи не починайте. Куріння вважається одним із ключових факторів ризику інфаркту. Також уникайте пасивного куріння.
  2. Їжте менше продуктів, які посилюють проблеми з серцем, і більше продуктів, які захищають серце. Прагніть до плану харчування з низьким вмістом насичених жирів і трансжирів, високим вмістом мононенасичених і поліненасичених жирів, які містяться в оливковій олії та рибі, високим вмістом клітковини (міститься в рослинних продуктах) і низьким вмістом солі та цукру. Будьте активними протягом усього життя. Хорошою ціллю є принаймні 150 хвилин (2,5 години) помірних вправ щотижня або 75 хвилин (1,25 години) інтенсивних аеробних вправ щотижня. Або прагніть бути активними 30 хвилин на день, більшість днів тижня. Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж почати нову програму тренувань, якщо ви ніколи раніше не тренувалися.
  3. Тримайте свою вагу в межах норми за таблицею індексу маси тіла (ІМТ). Якщо у вас надмірна вага, втрата лише від 5 до 10 відсотків вашої поточної ваги знизить ризик розвитку ішемічної хвороби серця.
  4. Знайдіть здоровий вихід для свого стресу. Певного стресу в житті не уникнути. Але це спонукає нас до не дуже хороших звичок (переїдання, пияцтво, занадто багато сидіння). Ви будете більш здорові, якщо зможете знімати стрес способами, які вам приємні та корисні для вас, наприклад, фізичні вправи, прогулянки, медитація.

Діагностика

Оскільки ішемічна хвороба серця розвивається з часом, симптоми залежать від стадії захворювання. Пошкодження можуть бути без зовнішніх ознак. Зазвичай у першу чергу помічають задишку або біль у грудях під час фізичних навантажень. Деякі люди мають легкі епізоди цих симптомів. Для інших першим досвідом стає сильніший біль у грудях, навіть серцевий напад.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Щоб діагностувати ішемічну хворобу серця, ваш лікар розглядатиме такі показники, як артеріальний тиск, профіль холестерину та рівень глюкози в крові (з аналізу крові), а також історію вашого здоров’я та сімейну історію. Ця інформація може допомогти оцінити ваш 10-річний серцево-судинний ризик — шанси на серцевий напад чи інсульт.

Лікування

Лікування ефективніше на ранній стадії, тому раннє виявлення та втручання настільки важливі. Залежно від стану вашого здоров’я та цілей існує три основних підходи до лікування серцевих захворювань:

  • Ліки. Вам можуть призначити ліки для контролю факторів ризику ішемічної хвороби серця, таких як високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину, переддіабет і діабет.
  • Процедури, що сприяють розкриттю кровоносних судин. Кілька різних типів операцій (зазвичай амбулаторних) можуть бути зроблені для відновлення пошкоджених артерій. До них належать:
  1. Коронарна ангіопластика.
  2. Атеректомія.