Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

6 причин втоми

22-03-2021
Кожній людині для відновлення витрачених сил необхідно в середньому 7-8 годин нічного сну, проте в деяких випадках тривалість сну може бути збільшена в зв'язку з певними причинами. У Німеччині були названі сприятливі до цього фактори. Ось основні причини розвитку синдрому хронічної втоми.
6 причин втоми

По-перше, це дефіцит заліза. Коли вміст заліза в організмі - нижче допустимої норми, людина стає менш витривалою, знижується концентрація уваги, незважаючи на тривалість нічного сну до 8-ми годин. В такому випадку тканини організму отримують меншу кількість кисню. Наситити організм залізом можуть такі продукти, як яловичина, вівсянка, яйця, бобові, горіхи. Для отримання більшої користі від цих продуктів, а також для полегшення процесу всмоктування заліза, медики рекомендують в їжу додавати інгредієнти з високою концентрацією вітаміну С (квашена капуста, чорна смородина, шипшина, брокколі, а також цитрусові).

По-друге, недостатній питний раціон. Багатьом здається, що дефіцит рідини, що надходить в організм, не може привести до появи втоми, але це не так. Зневоднення чинить негативний вплив на енергетичний баланс. Крім того, кров стає більш в'язкою, що проявляється у вигляді навантаження на серце. Німецькі експерти з'ясували, що для розрахунку добової потреби людини в рідини, необхідно його вагу помножити на коефіцієнт 0,03. Так, людина з масою тіла 80 кг повинна випивати 2,4 літра рідини на добу. По-третє, прийом алкогольних напоїв перед сном. Зловживання спиртним може привести до порушення процесу сну, а саме, людина часто прокидається вночі, неспокійно спить, а вранці почуває себе розбитою. Щоб алкоголь не вплинув на якість сну, дозволяється випити келих вина за 3-4 години до сну.

Крім цього, причиною хронічної втоми може стати велике вживання "простих" вуглеводів. Продукти харчування з великим вмістом цукру мають високий глікемічний індекс, що провокує різкі зміни рівня глюкози в крові. Це призводить до порушення роботи ендокринної системи, уповільнює вироблення енергії, внаслідок чого людина відчуває слабкість.

Підтримати енергетичний баланс можуть такі продукти, як ячмінь, арахіс, а також лосось, баклажани.

Важливим фактором є відсутність щоденного сніданку. Вчені стверджують, що організму для початку активної роботи дуже потрібна енергія, особливо зранку. Наш організм можна порівняти з машиною, яка без палива не зможе працювати. Ранковий прийом їжі повинен містити достатню кількість білка, цільні зерна. При дефіциті енергії організм працює не в повну потужність. Людина може бути ослабленою, швидко втомлюватися. Що стосується шостої причини, вона полягає в малорухливому способі життя. Американські вчені провели дослідження і встановили, що виконання вправ протягом 20-ти хвилин тричі на тиждень значно підвищує енергетичний запас, усуває відчуття втоми, активізує обмінні процеси. Організм отримує достатню кількість кисню, нормалізується робота серцево-судинної системи.

Щоб організм був сповнений сил, потрібно дотримуватися правильного харчування, вести активний спосіб життя, а також пити достатню кількість рідини.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,2
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Doctor Sam – многопрофильная клиника с международными стандартами качества медицинских услуг и сервисом высокого уровня. Направлениями работы являются амбулаторно-поликлинический консультативный прием врачей, диагностика, сопровождение беременности, дневной стационар, профилактические прививки и т.д.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-18:00 Вс: 09:00-18:00