Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Найбільш поширені питання про уколи та крапельниці

Киев вул. Бойчука, 1/2
8,1
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:30Сб: 08:00-20:30Нд: 09:00-20:00

Терапевт

31 рік досвіду

8,60
Найбільш поширені питання про уколи та крапельниці

На найбільш розповсюджені питання про уколи та крапельниці відповіла лікар-терапевт медичного центру в аптеці PharmaClinic Олена Іванівна Присяжнюк.

Уколи та крапельниці є одним із найефективніших методів введення ліків, які дозволяють отримати швидкий результат. При цьому з ними пов’язано досить багато міфів та питань, які потребують медичного обґрунтування. Хтось вважає крапельниці обов’язковим елементом лікування, хтось навпаки від них відмовляється. Хтось дуже боїться уколів, а хтось вирішує робити їх самостійно вдома. В яких випадках уколи та крапельниці дійсно необхідні та як їх слід робити, щоб отримати лише корись для здоров’я, розповіла лікар-терапевт Олена Іванівна Присяжнюк.

— Олено Іванівно, скажіть, чи всім необхідні і корисні крапельниці під час лікування?

Серед людей є поширеною думка, що крапельниці є обов’язковим елементом лікування, і якщо крапельниць їм не ставлять, вони вважають, що їх не лікують. Це хибне уявлення. Внутрішньовенне введення ліків – це дуже серйозна маніпуляція, яка необхідна в окремих випадках. Вона корисна, наприклад, при ступінчастій терапії антибіотиками, коли потрібно досягти швидкого ефекту. В таких випадках на 2-3 дні антибіотики призначають внутрішньовенно, а потім в таблетованій формі. Також крапельниці необхідні при наданні невідкладної допомоги, при інтоксикації та ін. Крім того є багато препаратів, що мають форму випуску лише для крапельного введення. Однак, коли люди хочусь зробити крапельниці, як вони кажусь, щоб почистити судини, то це не завжди обґрунтовано. Слід розуміти, що для крапельниць є свої покази та протипокази, зважаючи на які лікар може призначити цей метод терапії.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

— Чи можна робити внутрішньом’язеві та внутрішньовенні ін’єкції в домашніх умовах?

Проведення ін’єкцій вдома є вкрай небезпечним. Будь-яка медична маніпуляція має свої ризики. І якщо ми кажемо про ризики при ін’єкціях, це насамперед ризики побічної дії медикаментів (алергічні реакції негайного типу), а також ризики інфікування (оскільки голка порушує цілісність шкірного покриву). При виконанні ін’єкцій в асептичних (чистих) умовах маніпуляційного кабінету ризик інфікування практично відсутній, а присутність лікарського персоналу та необхідного устаткування – знижує ризик негативних наслідків у разі виникнення важких алергічних реакцій. В домашніх умовах досягнути цього неможливо.

— А медична сестра може проводити крапельниці вдома у пацієнта?

Ні, це також є вкрай небезпечним. Безпечним є лише проведення крапельниць в умовах маніпуляційного кабінету медичного закладу.

— Скільки часу займають крапельниці?

Це залежить від об’єму рідини, який найчастіше становить від 100 до 400 мл, а також рекомендованої швидкості введення препарату.

— Скільки часу пацієнт повинен залишатися в лікарні після проведення крапельниці?

Це дуже залежить від введеного препарату, а також об’єму рідини. В середньому десь півгодини він ще має полежати, щоб переконатися у відсутності побічної реакції і щоб відновилися показники гемодинаміки.

— Чи можна заміняти крапельниці уколами, щоб зменшити час перебування у клініці під час амбулаторного лікування?

Зазвичай не можна. Річ у тому, що лікар, призначаючи певні ліки та способи їх введення, очікує на певні результати. Зміна способу та швидкості введення, концентрації та інші чинники можуть суттєво вплинути на ефект від лікування. Крім того є препарати, які вводять лише крапельно.

— Якщо після уколів залишаються синяки та затвердіння, що з ними робити?

Частіше за все залишаються затвердіння та крововиливи внаслідок пошкодження дрібних судин в місці ін’єкції. Для їх усунення можна використовувати народні методи, малювати сіточку йодом, робити напівспиртові компреси, використовувати спеціальні мазі на основі гепарину. Це місцеві ускладнення, які зазвичай проходять за кілька тижнів і не несуть серйозної загрози.

— Введення деяких препаратів, наприклад, цефтріаксону, є досить болючим, скажіть чи можна робити знеболення?

Заради знеболювального ефекту до цефтріаксону можна додавати новокаїн чи лідокаїн. Звісно це можливо лише у випадках, коли пацієнт не має алергії на даний анестетик (для визначення проводиться додаткова алергічна проба).

— Ви проводите крапельниці та уколи в умовах вашого медичного центру?

Так, звичайно. В ФармаКлініці пацієнт має можливість швидко, якісно та безпечно вирішити більшість проблем зі здоров’ям: отримати консультацію лікаря, купити необхідні медикаменти та виконати ін’єкції. Слід зауважити, що ін’єкції у нас можливо отримати лише за призначенням лікаря. Це можуть бути призначення лікаря нашого медичного центру, або призначення лікаря іншого медичного закладу, завірені його підписом та печаткою. Саме такий підхід забезпечує найбільш якісне та безпечне для пацієнта лікування.

Підготувала Катерина Васютіна

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,2
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Нд: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Doctor Sam – це багатопрофільна клініка з міжнародними стандартами якості медичних послуг і сервісом високого рівня. Напрямками роботи є амбулаторно-поліклінічний консультативний прийом лікарів, діагностика, супровід вагітності, денний стаціонар, профілактичні щеплення тощо.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-18:00 Нд: 09:00-18:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,2
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,2
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00