Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Лікар-отоларинголог про причини виникнення синуситів

Киев б-р Кольцова, 14-з (оф. 202)
8,5
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00Сб: 08:00-20:00Нд: 08:00-20:00

Отоларинголог

19 років досвіду

8,07
Лікар-отоларинголог про причини виникнення синуситів

Синусит — це запалення придаткових пазух носа. Розрізняють гострі, хронічні рецидивуючi синусити. Гострі, в свою чергу, поділяються на вірусні (тривають від 1 до 10 днів); поствірусні (тривають від 10 днів до 12 тижнів); бактеріальні (тривають більше ніж 3-4 місяці).

Лікар-оториноларинголог Карцева Ірина Василівна про причини та прояви риносинуситів.

Бактеріальні синусити супроводжуються високою температурою. По унiфiкованим протоколам тільки бактеріальні синусити потребують призначення антибіотиків. На практиці, якщо ми ставимо діагноз риносинусит, і він підтверджений рентгенологiчно, ми призначаємо антибіотики. У дiтей до 4 рокiв верхньощелепна пазуха заповнена рихлою сполучною тканиною, тому гайморитом дiти до 4 рокiв майже не хворiють. Найчастіше у дiтей до 4 рокiв виникають запалення аденоїдної тканини (аденоїдит) і запалення клітин ґратчастого лабіринту (етмоїдит). Гайморити частіше виникають у дітей після 4 років та у дорослих.

Причини виникнення синуситiв — травми носа та верхньої щелепи, ускладнення пiсля ОРЗ, алергiчнi ринiти, викривлення носовоi передiлки. Коли погано вентилюється пазуха, набрякає слизова придаткових пазух носа, виникає синусит. В залежностi вiд локалiзацii розрізняють верхньощелепний, фронтальний, етмоїдальний, сфеноїдальний та пансинусит.

Коли пацієнт приходить до лікаря, він розповідає свої скарги. Частіше це затруднення носового дихання, виділення з носа слизового характеру, жовтого, зеленого або білого кольору, головний біль у ділянці лоба, в проекцii верхньої щелепи, у дiлянцi носа або у скроневiй частинi голови, підвищення температури, біль може iррадiювати в зуби. Лiкар збирає анамнез, скарги поцiєнта, проводить огляд пацієнта, передню та задню риноскопію. При риноскопii вiдмiчаємо почервоніння слизової, набряк, стан носової передiлки. При орофарингоскопii вiдмiчаємо стікання слизу по задній стінці глотки. При натисканні на проекцію гайморових пазух, лобного синусу можуть бути болісні відчуття. Якщо лiкар пiдозрює у пацiента синусит, призначається рентген придаткових пазух носа. Якщо рентгенологiчно є зниження пневматизацii cинусiв, виставляємо діагноз риносинусит, потім призначаємо вiдповiдне лікування. Для кожного хворого пiдбираємо лiкування iндивiдуально.

Лікування риносинуситу відбувається у домашніх умовах (амбулаторно). Якщо у пацiєнта була травма або є сильний бiль в дiлянцi зубiв, можлива консультація щелепно-лицевого хірурга або хірурга-стоматолога. Призначаються антибактеріальна терапія, загальнозміцнювальна терапія, десенсибілізуюча, судинозвужувальні каплі в ніс за потребою, місцеві глюкокортикостероїди, знеболювальний засіб у разі потреби, муколітики. Мicцево застосовуються антисептики та антибiотики пiд час промивання за методом «перемiщення» («кукушка»). Якщо медикаментозна терапія не допомагає, роблять пункцію верхньо-щелепного синусу.

— До чого призводить несвоєчасне лікування?

Несвоєчасне лікування синуситів може викликати ускладнення: орбiтальнi та внутрiшньочерепнi (параорбiтальний абсцес, менiнгiт). При верхньо-щелепних риносинуситах часті ускладнення — сальпінгоотити та гострi середні отити носовi кровотечi. Зустрічається, коли пацієнти неправильно промивають ніс. Не треба це робити дуже часто та наполегливо. При великому напорі слиз потрапляє до євстахієвої труби. Промивати ніс потрібно, але без напору. Деякі пацієнти роблять розчин води з сіллю в домашніх умовах. Це можливо, але не рекомендується, особливо дітям. Не треба самостійно промивати ніс, особливо якщо є виражена закладенність. Промивати нic рекомендовано в медичному закладi методом «перемiщення» пiд наглядом лiкаря.

Виникли питання — проконсультуйтеся з лікарем
Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв'язку:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79
Введіть ім'я
Введіть телефон
Заповніть поле телефона
Коментар
Відправляючи запит, Ви приймаиєте правила роботи сервісу
Дякуємо,

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв'яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Якщо інтенсивно під натиском промивати закладений ніс, виникає постійний вплив на євстахієву трубу. У дiтей вона коротша, нiж у дорослої людини. Тому такі дії викликають ускладнення та запалення.

Дітям не рекомендовані спиртові компреси на вухо, прогрівання. Деякі батьки капають у вуха дітям борний спирт. Цього не можна робити. З борного спирту іноді можливо робити компреси, але на 30-40 хвилин, не більше. З прогріванням треба бути також обережним. Його використовують пізніше у вигляді УВЧ, ультразвуку, тільки у фізкабінеті.

Часто люди починають капати у ніс судинозвужувальні краплі, але вони викликають звикання. Якщо при риносинуситі сильно закладений ніс, судинозвужувальні краплі дають позитивний ефект, але вони призначаються за показами і не більше 5-7 днів. Рекомендується використовувати спреї. Після використання судиннозвужуючих крапель ми призначаємо мiсцевi назальнi глюкокортикостероiди. Не можна застосовувати назальні кортикостероїди при гострих вірусних синуситах.

Такі методи лікування, як "кукушка", промивання порожнини носа методом «перемiщення» треба використовувати обережно і тільки за призначенням. Вони краще діють на дітей до 10 років, але якщо використовувати правильно. I часто використовується у дорослих пацiентiв з риносинуситами. Проколи (пункцii верхньо-щелепної пазухи) рекомендовані при гнійних виділеннях, реактивних набряках лиця, при високій температурі, коли медикаментозна терапiя неефективна. Якщо медикаментозна терапія не допомагає, призначається повторно рентген або комп’ютерна томографія придаткових пазух носа, виконується пункція верхньощелепної пазухи з промиванням медичними препаратами.

Своєчасно звертайтеся до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою. Є багато пацієнтів, які затягують лікування, не приходять своєчасно до медичного закладу, в результаті самолікування призводить до виникнення ускладнень.

Київ бул. Вацлава Гавела, 4 м. Берестейська22 9 м.Шулявська30 8
8,2
Багатопрофільна клініка «Гіппократ» заснована в 1999 році. Ця приватна установа, стала згодом торговою маркою, однією з перших була акредитована українським Міністерством охорони здоров'я.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Нд: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медичний заклад, що спеціалізується на наданні повного спектру послуг в області гінекології, мамології, урології, проктології, ортопедії та пластичної хірургії.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Нд: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — це сучасний медичний центр з великим відділенням репродуктивної медицини, а також поліклінікою для дорослих та денним стаціонаром. Тут встановлено нове діагностичне та лікувальне обладнання експертного класу.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Центр «Меддопомога» спеціалізується на лікуванні та догляді за хворими, наданні послуг лежачим і тяжкохворим пацієнтам. Виконання найскладніших медичних маніпуляцій і забір матеріалу для аналізів, сучасні дослідження як в умовах клініки, так і вдома у пацієнта — щоденна робота штату ліцензованих лікарів і медсестер.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 00:00-24:00 Сб: 00:00-24:00 Нд: 00:00-24:00
Приватний хірургічний кабінет Олексія Орлова надає лікувально-діагностичні послуги в області проктології, хірургії та ендоскопії амбулаторно та вдома у пацієнта.
Записатися на прийом
Київ пр-т Валерія Лобановського, 17 (пр-т Червонозоряний) м.Вокзальна39 14 м.Деміївська56 18 м.Олімпійська59 21
7,2
Багатофункціональний медичний комплекс "Медбуд" починає свою історію в 1979 році. Установа була побудована для надання медичної допомоги співробітникам "Київміськбуду". Постійне вдосконалення матеріально-технічної та лікувально-діагностичної бази і приплив кваліфікованих кадрів допоміг стати центру одним з лідерів по наданню своєчасної медичної допомоги.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-18:00 Сб: 09:00-14:00
Київ вул. Солом'янська, 17 (Київська КБ №4 Корпус №1, в рентгенвідділення) м.Вокзальна38 8 м.Олімпійська45 13
8,1
На базі Київської міської КЛ №4 працює центр комп'ютерної томографії «Вітаком Діагностика». Діагностика проводиться із застосуванням обладнання преміум класу, що дозволяє гарантувати низьку ступінь опромінення, високу якість отриманих зображень. Саме сканування і друк знімка займає 15 хвилин.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00
Київська неврологічна клініка «АКСІМЕД» не перший рік займається наданням спеціалізованих лікувальних, діагностичних та реабілітаційних послуг. Спеціалізація медзакладу — центральна і периферична нервові системи та патології, пов'язані з ними.
Записатися на прийом
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-18:00 Нд: 09:00-15:00